Toysdaily 玩具日報

[Hot Toys] 新手問題hottoy玩1/4定係1/6好

newnov 發表於 3-2-2018 06:55 PM
1比4仲出唔出 Ironman 呢?咁耐都無新野

1/4 條line 主要用來打EB, 依家冇威脅, 應該暫時唔會出住
roy9042002 發表於 4-2-2018 12:27 AM
1/4 條line 主要用來打EB, 依家冇威脅, 應該暫時唔會出住

又唔好咁講,出mk43同mk45 1:4已經冇哂威脅,不過我會話今時今日佢1:6diecast已經好靚,冇必要出咁大,同不難發現依家HT好驚出大件野,好似車啊,1:4咁
1/4身型比例(關節位) 頭雕細節比1/6更好
可以夾雕像 產品少
如果屋企大 只儲一兩隻 就1/4

合金控 儲組合(ironman mk1 to N, avenger) 就1/6

1/4 ironman 比例和關節位做得唔錯,不過1/6 1/6合金亦越出越好,好難分高低。

入手1/4要注意display空間,另外佢目前出左果3款1/4 IM,個地台支架應該做好d。好似43本身個地台系埸境唔平坦,但只靠一支長膠條'托'住…

1/4系列應該會出落去(之前動漫都出左Joker 和 Batman2隻),Ironman 10週年加上復聯3,好有可能再出1/4 Ironman la~

(遲下可能出TDK 1/4 Batman 添)
tony2013 發表於 4-2-2018 06:10 PM
1/4 ironman 比例和關節位做得唔錯,不過1/6 1/6合金亦越出越好,好難分高低。

入手1/4要注意display空間 ...

TDK 1/4 BATMAN一早出左了
hmsam76 發表於 4-2-2018 06:25 PM
TDK 1/4 BATMAN一早出左了

出左果隻系第三集 TDKR,我意思可能佢用第二集 TDK 名義出番果款甲,重塗下頭雕,改下配件之類
1:6 大路d, 起碼都叫乜都可以出一餐

1/4身體比例似真身好多,1/6感覺似玩具多啲
ResidentEric 發表於 14-2-2018 12:59 PM

我家無展櫃可放1:4,也不想每隻花幾千銀,所以只買1:6。
1/6,平,佔地少,最重要係拎上手易玩易扭!
自己上去SB睇下實物先,再上下網睇下官圖覺得鍾意邊隻咪買邊隻,
買件玩具好似聽完人分析就決定買邊隻冇左自己喜惡因而咁,
依家師奶炒股打上去問大師入邊隻股好咩﹖
師兄最後買左1:6定1:4?
近排最正係1:6 Mark vi
stockholder 發表於 19-2-2018 12:13 AM
師兄最後買左1:6定1:4?
近排最正係1:6 Mark vi

佢開post攞料姐,攞完就閃了~~
土地問題加BUDGET考量.
18" VS 12" , 我會覺12"適合啲,

我依家已轉投6/7", 3D print技術下頭雕已超像真~ 又唔會咁貴, 而且氧化速度無咁快.
我有倉時都有入1:4, 但依家賣Q曬... 屋企鬼有位.
ResidentEric 發表於 14-2-2018 12:59 PM

1/4 放大左

但DETAIL 多DD, 變左好多穿崩位俾人睇到,  真實感大減