Toysdaily 玩具日報

查看: 13599|回復: 19

[Hot Toys] 覺唔覺HOTTOYS既PPS定位好失敗

PPS全名POWER POSE SERIES
呢個系列名不經傳, 我覺得因為題材同定位錯誤
由MK42開始, 到MK45同46
一直自己打自己, 因為合金版向來可動好, 設計/比例/ENGINERRING不斷有突破
PPS造工係唔錯, 但個POSE動感唔強, 加上合金可動都做到
重要係玩得HOTTOYS既人都係PREMIUM COLLECTOR
而合金價錢係PPS 3倍, 9成人都唔會因為PPS價錢平而選隻塑膠不可動既姿勢又平平無奇既雕像
即使唔買合金, 都唔會買PPS

MK 35 RED SNAPPER係一個好題材, 因為本身設計非主流, 但個POSE好詭異
我當初唔買既原因係因為佢先天條腰側埋一邊, 我情願佢企直算

我認為MK 41 BONES對PPS係一個好題材, 但就做左MMS
可惜MMS可動唔高, 情願佢冇可動, 純粹用磁石接合, 加上最簡易旋轉關節就夠
隻野係SELL盔甲內部DETAILS, 加上又唔係主角機
另外仲有ULTRON MK 1 DAMAGE版本都係, 要可動根本冇用
個頭可轉, 雙手抬高已夠, 下半身企直就得
然後價錢平幾舊, 咁就再多D人入坑

最後係一年前見到HT打算出MK7盔甲打開版, 呢個絕對係好題材
不過冇曬聲氣, 可惜...
希望將來可以出多D展現機械內構既產品

Red snapper最後有無可動?
其實佢pps系列最好用嚟出extra parts或締取頭雕補完1/6可動
chungyuihing 發表於 18-1-2018 12:19 PM
其實佢pps系列最好用嚟出extra parts或締取頭雕補完1/6可動

邊有可能…HT要執到你賮,只會出2.0>無限差不多的Ver.等你重覆買,當年Mark7 Parts都只係因為個Mark7頭做得比PI差,用黎打人地既臨時手法,你想再出補完都幾難(雖然我都想佢咁做)
phoenix_fai 發表於 18-1-2018 01:22 PM
邊有可能…HT要執到你賮,只會出2.0>無限差不多的Ver.等你重覆買,當年Mark7 Parts都只係因為個Mark7頭做 ...

明啊,不過係唔明點解佢啲PPS一定係Ironman, 比如出個小丑女PPS搭配另一個頭雕同配件,咁玩家收1.7隻嘅價錢就可以多啲玩法,不過當然HT比較在意玩玩家嘅玩法

Ironman Power Pose 系列都有優點,始終1:6可動在比例上稍為冇咁還原電影。
以46為例,合金版腰部比較幼,反而pps版46出得仲似。手臂關節比較好睇,,冇計cg野好多時雕像至比較還原到。
而且開燈都較方便~

當然不可動(只有部份可動)始終不足,應該價錢要夠平。記得pps 42 一牛找一魚左右,但pps 46 價錢同普通可動mms人偶差不多,咁就唔太值了。

不過有一個重點系,佢個power pose 真系唔power囉。
另外係供電問題
合金有不足就係仲用緊傳統多個位入電位同開關位
要亮燈十分麻煩
不可動雕像就一電一開關, 方便好多

PPS要再行下去, 就係出D真係有動感而又多燈比例又好既IRONMAN
價錢未必可以平少少, 因為MARVEL LICENSE貴

edmund 發表於 19-1-2018 12:03 AM
另外係供電問題
合金有不足就係仲用緊傳統多個位入電位同開關位
要亮燈十分麻煩

好似playarts 隻HB 2.0已經係可動兼一個入電位
如果PPS的動作是可動figure不能做得到/好,咁PPS先有價值/意思。如mk46,PPS的動作不夠吸引,合金版完全做得到,價錢又唔平,咁點解要入PPS?

如果動作可以誇張D,或做到個誇張戰損版,咁PPS都仲值得存在既。:78:
chungyuihing 發表於 18-1-2018 12:19 PM

PPS系列我得一隻MK42, 頭同手臂都唔可以拆落黎,

完全同MMS無共玩性質,所以我估HT個定位係完全分隔兩樣野
大家其實講漏左一樣野,起模成本,當中起合金模最貴,點先可以賺到盡?開發合金之前搵件首辦追多套不可動PPS係做生意常識
tony2013 發表於 18-1-2018 08:00 PM
Ironman Power Pose 系列都有優點,始終1:6可動在比例上稍為冇咁還原電影。
以46為例,合金版腰部比較幼, ...

其實合金版俠腰唔駛咁幼,奇怪
wiswis 發表於 19-1-2018 02:10 PM
大家其實講漏左一樣野,起模成本,當中起合金模最貴,點先可以賺到盡?開發合金之前搵件首辦追多套不可動PP ...

同意同意
我印象中隻mk47 出完 pps 之後無耐就派大貨
mushroom 發表於 19-1-2018 02:31 PM
其實合金版俠腰唔駛咁幼,奇怪

1/4 個比例幾好下,不過唔系合金
tony2013 發表於 19-1-2018 08:53 PM
1/4 個比例幾好下,不過唔系合金

係唔係合金真係咁重要…即使係所謂合金版都只得好少部件係合金,主要骨架重要係膠造既…