Toysdaily 玩具日報

[玩具資訊] comicave宣布停產1/12 mark 7 & Midas

MK-7是熱門機, 如果咁都講開發成本高, 一係CC唔懂得有效控成本, 一係個license費用好高. 即係如果版權費都佔整體研發費用一大部份, 咁就不如唔好生產好過.

雖然我已無玩iron man好耐 (因此從未買過CC) 但我都係相信"多元" 大家做自己的產品而唔係用手段/關係去封殺對手.  多選擇對玩家始終係好事.

ps: 之前都有提過CC開發真係好慢. 當人地已經出了MK-45時, 佢仲停留在MK-3, MK-7的階段...
bigtomm 發表於 5-1-2017 09:57 AM
是滴滴尼大幅加價,只有H君仲頂得住。

兩面睇,大熱品牌因為夠食力,所以夠power向滴滴尼施壓...

xoxxxyx...明就明不解釋...:p
nobita16 發表於 5-1-2017 08:46 PM
兩面睇,大熱品牌因為夠食力,所以夠power向滴滴尼施壓...

咁就睇我會覺得係DD尼獅子開大口叫高個價多過HT施壓, 因為DD尼唔計1:6本身仲有好多玩具, 其他產品生意 ,電影收入等已經是天文數字. 簡單來就無HT, 對生意唔大影響. HT唔做, 自然大把公司做. 相反HT無o左DD尼手上license, 基本可以出少7成的產品(無ironman, avengers, star wars etc...), 即係某程度HT除非唔出1:6, 否則只能硬食個license fee(當然雙方合作咁耐我又唔信DD尼會有心為難HT) 除非陳生有對方CEO叫雞時的video, 否則我好難信DD尼會"受壓". 所以如果"生產成本"原因係真, 我會傾向相信是license fee太貴而不是對方施壓.

即係舉例東方想請皇馬來港比賽, 如果唔成功, 我會信是皇馬收戲金太貴而唔會係因為南華施壓咁啦.
jeffloh 發表於 5-1-2017 09:49 PM
咁就睇我會覺得係DD尼獅子開大口叫高個價多過HT施壓, 因為DD尼唔計1:6本身仲有好多玩具, 其他產品生意 , ...

笑左,叫雞片:DD
----------------------------
咁分析又幾有道理,睇黎以後細比例應該唔會再有新公司做到⋯
我都覺cc俾唔起個成本,就算合金同膠一樣價錢, 出貨期慢成本相對貴,淨係入晒電至出廠,就已經貴過其他
DD尼 = DxSxNxY?
nobita16 發表於 5-1-2017 08:46 PM

師兄實在太睇得起HT.
見HT有咁多撞衫機會, 就知HT好比1隻蚊.
玩具廠反向滴滴尼施壓? 笑死左!! 從來只有大石壓死蟹!!! 腦殘才會信
bigtomm 發表於 6-1-2017 08:28 AM
師兄實在太睇得起HT.
見HT有咁多撞衫機會, 就知HT好比1隻蚊.

我係聽番黎唔係估的,至於信不信閣下自行決定...
hk大人 發表於 6-1-2017 03:41 PM
玩具廠反向滴滴尼施壓? 笑死左!! 從來只有大石壓死蟹!!! 腦殘才會信

信不信自行決定,不過當你知道其實係大生意就唔會覺得好笑...唔好當人玩具廠係流的...
不過點都好,市場上少個選擇都對消費者唔好,
CC D 開發進度真係好慢慢..............
希望隻HB唔好停產啦.......
滴滴尼一向寸過xx,向佢施壓,咪笑死禾
我知道連文具廠都放棄續約, HT斷斷不會霸道如此吧!?
我相信hulkbuster 都出唔成 , 價錢唔係平, 市面又太多選擇 , 無記錯都要成$ 25xx , 真係咁多人會捨得買?