Toysdaily 玩具日報

[Hot Toys] 關於Darth Vader 及 Luke Skywalker現貨的問題

樓主與其相信網上流言或路人甲9up, 不如自己買時check清楚件貨同問清楚退貨安排, 有信心先買吧.

問題1: 所有玩具大都由大陸女工以散件組裝而成, 生產缐完畢後便會造另一公仔, 至於HT會否之後集合退回有問題公仔重組(即流傳的六神合體版), 對於一款產品出產上萬件的生產商來說, 重開巳關的 生產缐又或聘用專人去分拆重組是否合乎經濟原則? 如果你的答案是"合乎", 生產商如何得到新的配件? 是一個應該問自己的問題.

問題3: 是與否有何分別? 再版或是頭版是否前者新鮮d?

店員"猶豫一刻面帶點難色"可能同佢既答案並無關係.
路人丙上

純討論唔明白點解同樣一間公司買,會無左保養。。。唔係預訂而無保?其實係咪唔合理?當然啦,你係絕對有權唔買的。。。睇開啲,當自己係bid 番黎算了:(
kc53 發表於 26-6-2016 11:44 PM
純討論唔明白點解同樣一間公司買,會無左保養。。。唔係預訂而無保?其實係咪唔合理?當然啦,你係絕對有權 ...

我覺得可能因為得返1 隻喺鋪, 有保都唔知換咩俾你....就算有幾隻, 你拎返去換嗰時咁啱又賣埋咁就真係得啖笑
炒飯俠 發表於 27-6-2016 12:12 AM
我覺得可能因為得返1 隻喺鋪, 有保都唔知換咩俾你....就算有幾隻, 你拎返去換嗰時咁啱 ...

而家唔係話send 番廠嘅咩???成日都要等幾個禮拜咩???今同你舖頭有無現貨有乜關係?我極少訂,唔太清楚,勿介意
kc53 發表於 26-6-2016 11:44 PM
純討論唔明白點解同樣一間公司買,會無左保養。。。唔係預訂而無保?其實係咪唔合理?當然啦,你係絕對有權 ...

夾硬去諗可能係SB有十四日保養因為SB全部係派新款貨,
有咩事都即刻有貨在手,六神合體又好,換件都換到畀你,
但係兆萬基本上幾時之前既舊款貨,總之係賣剩就有,有可能係賣剩最後一兩盒,
假如今時今日先走去買隻死貨理髮師,有問題上來可能佢都冇貨在手畀你換,
為免出現咁既情況,唯有一刀切兆萬買無論新舊款都冇保養。

.

而家14日一換一, 限定冇一換一就返廠....買舊貨都唔預有得返廠啦, D 廠都轉左做第二D 貨.....
我玩咁耐, 返廠好似好耐之前先有....可能只有特別CASE 掛
[quote]kc53 發表於 27-6-2016 05:48 PM
而家唔係話send 番廠
昨天再訪HT的專店,Darth Vader 「現貨」已經全部跟有緣人離去了,在此祝賀有緣師兄得到好人偶!綜合所有樓主意見及過去幾天跟其他有賣HT店舖了解,小的應該暫時不會與HT結緣,祝賀其他有緣師兄繼續努力!
可以開盒CHECHK都OK 啦
有現貨好過高追~~
check 完正常就冇問題
其實去SB 換佢都係收返你果隻再俾盒新既你
所以實有機會係維修版,不過大多數係撻訂或外國冇賣哂果D
其實SB 個倉仲有好多貨賣唔哂

點解個理解可以甘特別....
訂購的客戶沒有取貨<---我真係冧吾到同六神合體貨有乜關係.....:(...除非個sales特登講個吾
關係的大話姐......
takeshi 發表於 3-7-2017 12:02 PM
點解個理解可以甘特別....
訂購的客戶沒有取貨

「理解」沒有特別,因為跟本不是「理解」,說白一點就是對售貨員的回應有「懷疑」而在此提出疑問,希望可以了解多一點而作個決定!
「訂購的客戶沒有取貨⋯」本身這句回應已經有點問題,有冇玩家或抄家訂貨後撻訂不取(針對DV和SW),在香港的話相信就是有也不會多,在外國就不好說(因不喜歡而直接退貨是一定有),而售貨員從不回應我關於「是否全新貨品」的問題,兩個方面併起來就是引起懷疑,而有懷疑而卻步加上在此問有經驗的師兄,個人完全相信是個合理的推論和疑問,就是今天也暫時未有覺得「特別」!當然,我也是相信「黑天鵝」理論而不排除我提出的疑問有「特別」之處,願聞其詳,學多一點!

PS: 入1/6坑近一年,之前終於見識到有師兄真的過了數月至一年也未去領取訂購的1/4HT貨,最終亦聽聞有滿意的解決,原來真的有「訂購的客戶沒有取貨」。
RX-78-02 發表於 3-7-2017 04:32 PM
「理解」沒有特別,因為跟本不是「理解」,說白一點就是對售貨員的回應有「懷疑」而在此提出疑問,希望可 ...

跟據你所說, 其實售貨員從没有說過是翻新的, 只說是其他人不取的貨. 所以樓上ching 說是你的"特別理解", 我是明白的.  

如果你對售貨員的回應有「懷疑」, 最好都係直接再向售貨員提出你的「懷疑」吧.

「年輕的玩家還是太年輕;年長的玩家實在是太有經驗!大家買得到心頭好,玩得快樂!」  發表於 3-7-2017 05:21 PM
這樓的提問已經是過去式,結果亦已經亦是因懷疑未能除去而沒有入該兩款人偶,之前亦在此樓祝福購入有關人偶的師兄玩得快樂!  發表於 3-7-2017 05:19 PM
真的奇怪一年多前的提問或「特別理解」得到新的回應及關注,多謝指教!  發表於 3-7-2017 05:08 PM
RX-78-02 發表於 3-7-2017 04:32 PM
「理解」沒有特別,因為跟本不是「理解」,說白一點就是對售貨員的回應有「懷疑」而在此提出疑問,希望可 ...

訂購的客戶沒有取貨<---你自己都識講---有冇玩家或抄家訂貨後撻訂不取有也不會多,甘即係有....
你訂貨後撻訂不取,如何令隻figure變2手?

甘佢咪答左你,
帶點難色---有客訂貨後撻訂不取...甘羞家緊係有難色.....

你代入返果個職員角色想下...HT一向冇現貨賣....依架有,你問係咪新,答你有<--點可能?HT一向冇現貨賣...依架又有?甘即係點?2手??你咪一樣懷疑, 甘羞家地答玩家係訂貨客撻訂不取...咪係最老實answer!!!

真係救命,甘都要explain

重有

有冇玩家或抄家訂貨後撻訂不取(針對DV和SW),在香港的話相信就是有也不會多

呢個只係你一廂情願的想法

你訂左100隻去炒 每隻$500訂,入錯貨冇人要,賣得10隻,你寧願蝕$500 的90隻, 定再比多$1000 X 90隻?緊住死貨?

你玩得1年都應該未見過真炒家點入貨...

當年交收時有個炒家同我講,市場充折太多貨,佢地要幫手散貨 (from中介, not direct from HT),所以當時,甘至依架,Yahoo卻都係超多ANH貨,仲係新貨,六神合體到有甘多貨淨,甘耐?

見到 D Explanation, 真係好"特別". 救命. LOL  發表於 3-7-2017 05:28 PM