Toysdaily 玩具日報

查看: 14544|回復: 53

[Hot Toys] 關於Darth Vader 及 Luke Skywalker現貨的問題

各位大大:

小弟前兩天有幸遊過HT的專店,看見有Darth Vader 及 Luke Skywalker 的 1/6 人偶現貨,高興可以一次過把這經典星戰代表人物買回家,在準備說:「麻煩把這兩個打包外賣!」之先多口向店員問了一句:「請問這兩款是全新貨品嗎?」⋯⋯

店員是清楚聽到我的問題(因當時只有我一個非店員在內,而店內環境算是寧靜),該店員猶豫一刻面帶點難色才回答:「這批是之前訂購的客戶沒有取貨才有的現貨!」回覆當中完全沒有正面説這些是全新貨品。

由於小弟從未買入過HT貨品,加上半年前到訪HT秘密基地對我的所有回答都是「沒有現貨」或「我們不賣現貨」,小弟因此有以下問題:
1) 有機會這兩款「現貨」是「六神合體」版嗎?
2) 購買時有甚麼需要注意或檢查嗎?
3) 參考HT網站,這兩款貨品(Darth Vader / Luke Skywalker) 分別是2015Q2-Q3及2016Q1-Q2出貨的,請問Darth Vader「現貨」是再版或是頭版剩下的?

望有經驗的大大給點意見及指導,謝謝!
我上星期路過都見有現貨賣。對現貨在toy hunter 發售的通常係啲師兄無取貨而有。玩具理倫上係新的。六神合體唔係無機會,不過唔大。
真係有c人達訂的
可能係外國批發落單但無找數咪要擺鋪賣咯
其实个店员咁答,都有可能喺换过唧货
有樣嘢都想知, 買呢D現貨係咪冇14天保養?
roy9042002 發表於 25-6-2016 02:51 AM

是無任何保養的。
多謝各大大的意見!

又有可能「六神合體」,又無任何保養,加上價錢不低,這些機會還是留給其他師兄吧!
roy9042002 發表於 25-6-2016 02:51 AM

我買過,係冇左14日保養,貨比錢出門已冇得換了,因為之前冇訂,後見現貨才買的
我後追返黑武士……so far 冇乜問題、有現貨總好過在Y拍高追
HT而家估仍唔到邊隻會突然有現貨賣!!!之前有MARK3維修版,蟻人,蜘蛛仔!!!有現貨係玩家福氣!!!現在加上上海迪迪尼開!!!更加多現貨................

其實係有問題貨再維修後買,攪掂再賣都有,我唔信果d會掉晒囉!點解唔係secret base賣?因為係hot toys secret base, 兆萬果間係toys hunter嘛,可能只係獨立公司,同hot toys無關!不過咩叫新舊,好難定義,只要好小心check清楚,冇問題咪得囉!致於冇保養! 就自己決定寧願有得玩好過冇,就算買冇爛,你唔識玩又唔睇說明書都可以一開就自己ko咗!
現貨好似冇得開盒check,有錯請糾正。
大懶熊貓 發表於 25-6-2016 08:51 PM
現貨好似冇得開盒check,有錯請糾正。

可以開盒check 但無保養....

BigOil 發表於 25-6-2016 12:00 PM
其實係有問題貨再維修後買,攪掂再賣都有,我唔信果d會掉晒囉!點解唔係secret base賣?因為係hot toys sec ...

toys hunter點會同HT 無關?:Q
師兄近期先玩HT figure? 以前未有SB , 好多師兄都試過排TH 既日子....
BigOil 發表於 25-6-2016 12:00 PM
其實係有問題貨再維修後買,攪掂再賣都有,我唔信果d會掉晒囉!點解唔係secret base賣?因為係hot toys sec ...

「因為係hot toys secret base, 兆萬果間係toys hunter嘛,可能只係獨立公司,同hot toys無關!」

唔爭氣笑咗.....