Toysdaily 玩具日報

[玩具資訊] Marvel Legends Juggernaut BAF wave

Mcfarlane 發表於 18-6-2016 04:21 PM
其實唔係為左隻BAF都唔會硬食成套,孩佬亦都唔係每套都賣得,例如這套係死都七彩。

其實在生產商/ 廠立場根本唔需要下下一set set咁生產. 好似star wars咁, 每set都有一d比較熱門的角色(eg 白兵) 同其他唔知乜水的角色. 放得上貨架當然係任人地揀要邊款 (除非強制性要人成set買), 熱門figure多d人買好正常, 於是成個架每次都只剩下一大堆唔出名角色的"死貨". 既然係咁, 不如某d角色出貨時會做多d. 好似今wave spiderman 一箱8隻都係多出了2款spiderman.(在非長期fans來說, 多數買出名的角色, 例如ironman, captain, spiderman等)
再進一步來說, 如果比零售商第2水可以自行組合要咩, 例如出了之後原來多人要silk, 我就可以只訂silk, 咁就唔需要為了一兩款而又訂一整套 (變成又有死貨) . figure易買o左一來少了炒賣, 二來令某些因為太難買而放棄唔買的人再投入返個市場. (當然實質的細節上仲有好多野要搞, 但大方向是這樣)

BAF問心是"焗"人買成set, 但如果下下都係咁, 又只會帶來負面的影響.
jeffloh 發表於 21-6-2016 01:25 PM
其實在生產商/ 廠立場根本唔需要下下一set set咁生產. 好似star wars咁, 每set都有一d比較熱門的角色(eg  ...

其實死貨係孩佬自己做出來,D無人識的角色就量多,攪到每個WAVE都有一堆蟹貨⋯⋯
TOYBIZ都以前都有BAF,但人地產量控製得好過佢,起碼每套最後唔會剩太多死貨。{:1_203:}
Mcfarlane 發表於 21-6-2016 06:00 PM
其實死貨係孩佬自己做出來,D無人識的角色就量多,攪到每個WAVE都有一堆蟹貨⋯⋯
TOYBIZ都以 ...

咁講真如果出來出去只係大路角色又無咩意思, 出下其他都係好事. 只係唔需要下下用"set"去迫人入咁啦.
jeffloh 發表於 21-6-2016 06:19 PM
咁講真如果出來出去只係大路角色又無咩意思, 出下其他都係好事. 只係唔需要下下用"set"去迫人入咁啦.

咁幫孩佬講句,熱門/冷門角色開發個價錢係一樣……如果唔諗下辦法焗人成set買,咁D冷門角色少人入佢點賺得返個開發費……到時只會令佢唔再開發冷門角色……
Mcfarlane 發表於 21-6-2016 06:00 PM
TOYBIZ都以 ...

果時toybiz 70蚊隻, 好多人都唔介意成套入, 鞋佬一接手就150蚊隻, 仲要劣化晒d關節, 成套要過千嚴選就必定ga啦... 題外話個扑街陳真係神憎鬼厭...
nobita16 發表於 21-6-2016 07:37 PM
果時toybiz 70蚊隻, 好多人都唔介意成套入, 鞋佬一接手就150蚊隻, 仲要劣化晒d關節, 成套要過千嚴選就必 ...

超級懷念toybiz時代,平靚正!
粉皮陳可能係孩佬推銷員⋯⋯:67:
Mcfarlane 發表於 21-6-2016 08:10 PM
超級懷念toybiz時代,平靚正!
粉皮陳可能係孩佬推銷員⋯⋯

係鞋佬吹簫員就唔應該得罪咁多人, 果時以為佢只係針對玩日系果d人, 點知原來玩美系班人都係咁憎佢