Toysdaily 玩具日報

查看: 65984|回復: 261

[玩具報告] Medicom Rider Black 1.5和其他型號的比較

第一次買Medicom 12寸,呢幾年買玩具的經驗,怕大貨失準,所以無訂,同埋睇圖唔係好感受到和1.0的分別,諗住一出睇實物就買,點知第三定第四日出去,已經睇唔到實物,蕉人和HT都賣晒。

網上Bid又怕被騙,結果等到另一間有現貨至入手,炒到2牛。都掙扎好耐,呢個價錢可以買HT,不過情意結算啦,只入一隻

感覺上Body唔似會碎,膠會否爆裂要過幾年至知。

係腳腂好鬆,唔知其他大大有無這問題。

同埋唔係好扭到

要幾入至對?

無回彈

大脾無事唔拉開了,說明書講到可以90度

另外一個版本,都不錯的,可以著燈

胸部比起1.5,可能更合比例。  粗玩一流

係腰部生化肌肉多了。

膝蓋後的紋,另一版本比起1.5更有誠意,唔知1.0係咪同1.5一樣

和SHF無咩好比,其實我一直忍到手唔玩拉打12寸,但shf black 2.0出得太差,搞到我入12寸。

1.5沒有電單車手,因為Medicom沒有出電單車

1.5應該該是市面最合比例的可動Black,就算出2.0都要多10年吧,所以入手了。

奇怪沒有楂劍手,影月的世紀王之劍,Black不可以拿嗎?
eb1815 發表於 20-9-2015 06:27 PM
買左 black 1.5 後開始對 medicom 既 Rider masked 有些著迷, 想問除呢款 black 外, medicom 仲有邊款懞面 ...

我自己有收+日本目前評價比較高的推薦給你

RAH W JOKER or BM JOKER
BM W FANGJOKER
BM WIZZARD
RAH 劍帝王型態 ,RAH 卡里斯 RAH嘉連 , joker
RAH 555 (2.0) 1.0也不錯, 555加速型態  555終極型態 ,人狼型態 ,
RAH kabuto 2.0   蠍 , 跟藍色那隻第二主角..忘記名字..
RAH 一號+車子
RAH 擬態騎士
RAH agito 閃耀型態 GX系列
BM decade 激情態
RAH kugga 2.0

剩下有些就太早了,可以等再版了以上清單是日拍價錢升比較多的,除了joker 2.0跌價以外(因為普遍認為跟joker1.0差不多)
neo.L 發表於 5-10-2015 11:18 PM
SHF black我覺得好好呀!大家覺得唔好係邊方面?

主要心口比例唔似, 睇返shf rx 2.0就覺

膊頭太易穿崩。

手幼腳幼我當是可動的犧牲, 但睇返真骨雕又覺得可以做好 些。

簡單說似火柴人。
支持師兄入手M記black!!{:1_377:}
我都好多年冇買過m記,冇記錯對上一隻已經係超悟空了,,,:(
老實講呢隻black1.5性價比絕對比任何一隻hot記低......:60:
入佢都係全因係兒時至愛之一....:$

EDMONDLUN 發表於 16-9-2015 08:33 PM
支持師兄入手M記black!!
我都好多年冇買過m記,冇記錯對上一隻已經係超悟空了,,,
老實講呢隻bl ...

你都入左, 對嗎?

呢隻最多值一牛, 又無配件, 生化肌肉美其名唔會掉, 實際係簡化

我都係情意結入, 影月就算出2.0 都未必入。

heewing 發表於 16-9-2015 10:20 PM
老實講....M記所有野要超特價時先叫做合理返個性價比....生產技術早已落後各大廠幾年了....

即係 hktv  麼  的 拉打至有性價比………………………………
牛!講明先爆皮我唔識整㗎:x
heewing 發表於 16-9-2015 11:08 PM
街舖有時都有特價貨....

但hktv 計埋回贈, 會仲平。  之前買三件又再平些。  不過依家沒有了。

不過熱門拉打貨hktv都無……………………
狂四郎 發表於 16-9-2015 11:11 PM
牛!講明先爆皮我唔識整㗎

幫我車返………………………………………………:shy:
mushroom 發表於 16-9-2015 11:18 PM
幫我車返………………………………………………

你認為我懂嗎:x
狂四郎 發表於 16-9-2015 11:26 PM
你認為我懂嗎
你認為我懂嗎
你認為我懂嗎

可以學嘛, 一理通, 百理明

:DD
mushroom 發表於 16-9-2015 11:32 PM
可以學嘛, 一理通, 百理明

先說自己吧:78:
先說自己吧:78:
人地d細廠都有著燈眼,Medicom幾時先會整著燈眼?係咪要出到5.0先有?:*
狂四郎 發表於 16-9-2015 11:34 PM
先說自己吧
先說自己吧

因為我連改造維修膠件的 一理都唔識,  更何況車衣的百理:he:
jedi07 發表於 16-9-2015 11:36 PM
人地d細廠都有著燈眼,Medicom幾時先會整著燈眼?係咪要出到5.0先有?

說實在的, 細廠個著燈幾方便, 不用開掣, 郁一郁就開, 十幾秒後自動熄。

Medicom  的 drive 無記錯有著燈眼。

小童line 亦出了著燈大膠…………

不過M記著燈black就唔知幾時了。
mushroom 發表於 16-9-2015 08:42 PM
你都入左, 對嗎?

呢隻最多值一牛, 又無配件, 生化肌肉美其名唔會掉, 實際係簡化

係呀,師兄!
我上年見到圖已經忍唔住即刻去超人訂左了!
估唔到都要等到今年9月頭先有貨,出貨速度同hot記有得比。
EDMONDLUN 發表於 16-9-2015 11:51 PM
係呀,師兄!
我上年見到圖已經忍唔住即刻去超人訂左了!
估唔到都要等到今年9月頭先有貨,出貨速度同h ...

呢隻有訂貨就好, 價又合理, 又唔駛驚係二手。

係咪16魚8草?