Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 再見了玩具之森.....

其實店員可能以經很努力了,但奈何還是要結業,希望玩具之森各職員,能盡快找到合適及心儀的工作!你們的努力,不會白費的,因為以經在一部份人的心中!加油呀!
mpp025 發表於 9-9-2015 03:08 AM
恕我直言!
其實大家平時又不常去光顧(不去光顧的理由例如:認為平時價格比其他店太貴,款式不多或地 ...

師兄 咁我又無理由 明知貴 又唔就腳 又唔係特別齊款都專登去買呱,,,,,,謝謝分享。

我覺得lee間玩具之森個老闆都幾勁
由好多年前係馬鞍山新港城得一間細鋪仔
到後來搬去對面商場變成有2個鋪位
最後搬去新蒲崗變大鋪
雖然最後都係結業
但係佢前前後後做左咁多年,真係好有 heart

不過新蒲崗個位真係好唔就腳
如果揀第二度可能會好D

IVAN102HK 發表於 9-9-2015 04:47 PM
師兄 咁我又無理由 明知貴 又唔就腳 又唔係特別齊款都專登去買呱,,,,,,謝謝分享。

明白的!
但那段文字其實是留給大家作為思考及討論的空間或對事件感到有點可惜的師兄,把握自己認為有價值的事物吧了,好樣有價值或回憶的事情,減少在遺憾内消失!謝謝!
其實呢間鋪最大死因可能就係搬去新浦崗,唔湯唔水咁舊客嫌遠唔再光顧,呢個舊區又未必有太多新客源,結果就玩完了:ar:
rainmaker313 發表於 9-9-2015 10:51 PM
其實呢間鋪最大死因可能就係搬去新浦崗,唔湯唔水咁舊客嫌遠唔再光顧,呢個舊區又未必有太多新客源,結果就玩 ...

但之前其實是有專車接送碼頭的旅客到那商場的!
呢間以前係馬鞍山我都經常去,但唔知點解會搬去新蒲崗之後就無再去幫襯,可惜⋯⋯
馬鞍山廣場 (海柏) 年代最正,細細間但都幾多野賣,小弟都成日去行同幫親。價錢當然貴過旺角深水步,但對於我呢 d 沙田馬鞍山友真係比較方便。

玩具之森後來搬左去新蒲崗 Mikiki,我都有去過幾次支持下。但小弟第一次去就已經唔係o甘睇好,問題係 Mikiki 好唔就腳,商場無乜野睇,附近無野行,除非有一 d 展覽,否則只有區內人去,但果區人口又比較老化... 星期日有d 飲茶客,但同馬鞍山o既人流比比真係少好多。

最後就係間鋪太大租金應該唔平,但大得黎 d 貨又好似唔係好多 (例如奇趣都好大,但 d 貨都係密麻麻),做唔到一個令人專登去尋寶o既感覺...

話時話乜佢原來最初係 "新港城得一間細鋪仔"!? 真係唔知道,果時係邊個位??

小弟都好鍾意玩具之森,都好希望佢可以開番,最好去番馬鞍山廣場開,我見果度最近都有一 d 吉鋪,應該租金有回落番 d!

馬鞍山 d 模型玩具店買少見少,以前頌安商場地下有間細玩具鋪,早兩年都摺左...... 好消息係第一城半年前左右開左間 Micro Planet 玩具鋪!
當年搬去mikiki 係今天摺嘅主因,就算果度有幾多有錢大6人,都唔及旺角多街客。
好似樓上有ching咁講,頂到e家先摺已經好勁
yknykn 發表於 15-9-2015 10:15 AM
馬鞍山廣場 (海柏) 年代最正,細細間但都幾多野賣,小弟都成日去行同幫親。價錢當然貴過旺角深水步,但對於 ...

以前新港城個位, 無記錯是Dr. Kong 隔離。  又或者戲院隔離咁上下。
講開玩具店結業
葵芳TOYC都結束了, 瑞記似乎已經放棄自己開店.
荃灣灣景AEON的玩具部消失了, 愉景反斗城搬左去個細D的位.
將軍澳就幾多玩具店, 奇趣, 精品都有。
one by one disappeared..............
一雞死一雞鳴,玩具一D都唔好做,但現在一定不是玩具界最壞的時期。雖然"商場"大舖執一間少一間,但細鋪和上樓舖卻成行成市,只係經營模式隨市況改變而矣,不要只用某獨市代理的生意額來分析市況,好多經營者都唔再同佢地拎貨。正因為這樣才能百花齊放。
我只知道除了我們

可能後無來者

所識嘅連所有親戚,無嘜邊個細路砌模型、玩玩具。

你同佢講玩具,佢叫你咪阻住佢上網……:oh: