Toysdaily 玩具日報

查看: 35804|回復: 31

[分享討論] 再見了玩具之森.....

搬來新蒲崗不久, 以為間唔中可以有玩具店行下, 估不到咁快就結業, 大家緣份雖短, 但都好多謝你讓小弟入了些低玩玩具.....42草海龍, 28草舊仙女, 2魚水晶.....仲有現時合理價既撒娜師徒SET, SHF43同美隊.....這裡地點已經隔涉, 但仍然可以有咁低既玩具賣, 實在不可多得, 謝謝你玩具之森......:handshake:
mpp025 發表於 9-9-2015 03:08 AM
恕我直言!
其實大家平時又不常去光顧(不去光顧的理由例如:認為平時價格比其他店太貴,款式不多或地 ...

師兄 咁我又無理由 明知貴 又唔就腳 又唔係特別齊款都專登去買呱,,,,,,謝謝分享。

恕我直言!:64:
其實大家平時又不常去光顧(不去光顧的理由例如:認為平時價格比其他店太貴,款式不多或地方不就腳等),要去到那些特價或破底價的才去光顧或大量購入,(可能店家已經賠本賣了),那樣不是像趁火打劫式的做法嗎?間接使店舖結業的其中一個因素嗎?如果平時只會這樣做,那麼為何要懷念?為何要沒有了,失去了才懷念?失去了才懂珍惜?而不去想想平時自己,購物模式或價值觀是否有問題,才使周邊的有特色事物慢慢地消失?一些店家人流已經少了,又不去想想有多少人會光顧,人流少自然少人光顧,價格自然要上調吧,還有店舖面積大少等!雖然有些人可能認為,這是店家的經營手法不善的問題(如選址不應在人流少的地方等),但是否大家平時不去光顧,以慣性的主流方式消費等,也是店舖結業的其中原因呢!:42:聯想起一些事情:有一次與相熟的髦型店店長閒談,店長說不喜歡客人大時大節才到來,因為太多人喜歡節日才到,那幾日人流太多做不切,而會做了那一輪之後,生意額會少下來(大幅度),少客的日子,難道要職員放假,不可能吧,所以仍然要出量給予職員!
所以一日不發市,發市當三年的經營方式,也大大增加店舖的營商風險!

IVAN102HK 發表於 9-9-2015 04:47 PM
師兄 咁我又無理由 明知貴 又唔就腳 又唔係特別齊款都專登去買呱,,,,,,謝謝分享。

明白的!
但那段文字其實是留給大家作為思考及討論的空間或對事件感到有點可惜的師兄,把握自己認為有價值的事物吧了,好樣有價值或回憶的事情,減少在遺憾内消失!謝謝!
mpp025 發表於 9-9-2015 03:08 AM
恕我直言!
其實大家平時又不常去光顧(不去光顧的理由例如:認為平時價格比其他店太貴,款式不多或地 ...

你啱既, 貴又唔買, 平先入貨, 咁既價值觀真係好有問題......係我開錯PO, 疏離......{:1_373:}
仲等我昨日特登去 已經...
我以前都係有緣才去到那裡 果個商場森美 小儀都有介紹過
還記得它新開張時賣的武裝神姬很便宜,雖然只有幾款而已。
最便宜的算是”Special Operations Lady DELTA”,不用二魚便有。{:1_208:}

有時去到也會發現一些不錯的特價品。
又少了一些動力去黃大仙了。:help:
上次去都間舖都無咩賣,最多係D細路響到玩咭機。
D玩具比旺角貴,點會去呢!
似乎冇搵到新地點搬, 可惜
其實佢同肥脆有咩關係?!
玩具之森都幾好行,商場企理,可惜!
好多因素。

香港市場 越做越細 小朋友只鍾意上網

玩具又大盒又佔地方、1000金呎土嘅商舖,根本生存唔到。

利潤對比太少,風險又大。

同邊個有仇,最好叫對方入行賣玩具。{:1_240:}
00_GUNDAM 發表於 9-9-2015 11:35 AM
你啱既, 貴又唔買, 平先入貨, 咁既價值觀真係好有問題......係我開錯PO, 疏離......

師兄!謝謝你的回覆!其實我明白的,但我只想大家思考一下,希望能各自出一分力,減少身邊有特色的店舖,人或事消失,真惜目前吧了!謝謝
點講呢 果個商場而家開始有d變質啦 sofar 以前去買過幾次魂shop野平過旺角又有得碌卡
原本我有佢外牆玻璃窗既相但吾知點貼 見到你地就明佢地好用心...