Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 再見了 ! 威威Sir ! 我們的紫龍、叮噹,天津飯、修羅頓、勒姆尼......

YOUTUBE可重溫到好多保全嘅作品:handshake:
RIP.
若無記錯, 嘉菲貓應該都係~

冇叮噹噃...

其實仲有, IQ零蛋多毛狗, 伸之助(俏皮扮嘢貓), 保介(機甲艦隊), 少傑三雄, 李安迪(雪嶺飄零), 颯(白雪戰士), 祖(忍者戰士)....等等
除左動畫, 仲有恐龍戰隊, 鳥人戰隊都有份配.......

PS
https://www.youtube.com/watch?v=iwmU4d00pUA
小弟整既, to 保全叔, RIP
sckoko 發表於 9-1-2015 01:05 PM
除左動畫, 仲有恐龍戰隊, 鳥人戰隊都有份配.......

PS

有心

不過你太年輕, 冇睇過太多佢當主角嘅片源
其實保全叔重有好多套動畫都有份配角配音既.
太空西遊記既豬百戎.
太空保衛隊子母機副機師秀人亦都係佢配音.
另外機甲艦隊都有份,(海,陸,空其中一個小隊長), 但忘記了是那一個角色了.
佢配過既動畫片角色實在好多.
kr2004jp 發表於 10-1-2015 01:32 AM
其實保全叔重有好多套動畫都有份配角配音既.
太空西遊記既豬百戎.
太空保衛隊子母機副機師秀人亦都係佢配 ...

太空西遊記八戒係主角之一

配角:未來警察--克達,勇者指令--廣瀨海

仲有明珠台播佐治古尼既戲(如ER、盜海豪情系列)都係保全叔配
stonekeung01 發表於 11-1-2015 01:58 AM
配角:未來警察--克達,勇者指令--廣瀨海

仲有明珠台播佐治古尼既戲(如ER、盜海豪情系列)都係保全叔配

史泰龍卡通, 配史泰龍
克達係主角之一, 朋友你心目中嘅配角都幾有趣:x
仲有成語動畫廊嘅熊貓博士,全叔,多謝你陪伴我們成長!!!

DH_Dante 發表於 3-1-2015 02:57 PM
唔係呀!
幽助係梁偉德,桑原係招世亮,飛影係保全叔,而藏馬係陳欣。

唔係,幽助係郭志權

劇場版(即係張偉健做幽助)先係郭志權做飛影
無綫落實叮噹配音接班人
為八十後女生黃昕瑜

無綫配音員林保全今年1月遽爾離世,與大雄盧素娟在天堂再聚。保全叔聲演叮噹逾30年,叮噹與大雄的故事,還是會繼續,究竟會由哪位配音師接棒聲演叮噹,一直未有定案。

早前曾傳出由保全叔女兒林芷筠接棒,不過本報收到消息指,接班人將會是年輕的八十後女生黃昕瑜,最近更為劇場版叮噹做配音。

林芷筠今日接受《蘋果》電話訪問時說﹕「係呀,因為我冇份做劇場版,所以冇聽過佢把聲似唔似,都係公司安排。」

26歲的黃昕瑜,是無綫第五期配音訓練班畢業生,2012年正式加入無綫,曾為卡通片《寶石寵物IV》配赤城綠、《星夢學園》配紫吹蘭等,還有韓劇《繼承者們》配李寶娜,配音經驗豐富。

另外,最近網上盛傳無綫於8月起停止為英美劇配粵語版,芷筠直言在網上略有所聞,並說﹕「係咪真就唔係知,因為公司叫我地配乜就乜,冇留意,亦唔見有炒人。」

http://hk.apple.nextmedia.com/enews/realtime/20150613/53850968

stonekeung01 發表於 13-6-2015 09:28 PM
無綫落實叮噹配音接班人
為八十後女生黃昕瑜

無記可能係受到日本官方壓力影響先決定轉番用女配音! 不過點都好啦, 雖然保全叔已不幸離去, 但多啦A夢還是要活下去的, 期待接班人能有出色的表現, 在此替她打打氣吧!{:1_226:}