Toysdaily 玩具日報

查看: 20617|回復: 30

[分享討論] 再見了 ! 威威Sir ! 我們的紫龍、叮噹,天津飯、修羅頓、勒姆尼......

對於林保全先生離世深感難過,
因為您出色的配音,演活了不少動畫角色,也帶起了玩具銷量 !

現在,花了少少時間,輯錄保全叔 (威威 Sir)部分角色圖成 Goodbye 卡,

願他安息,一路好走 !

飛影唔係郭志權嗎?林先生最令我欣賞是配紫龍,真係前無古人,後無來者。
一路好走。。。。。。{:1_373:}
他演活了叮噹一角! 正如張國榮話齋 "誰人能夠代替你地位!"{:1_373:}
福將,套套卡通有他的配音大多是經典{:1_377:}

過咗亞視原來就係配大黃蜂同NG騎士^_^

哈姆太郎的大將都係他配的{:1_203:}

荒神都好正!即係第一行第二位的卡通主角之一
馬仔 發表於 3-1-2015 02:15 PM
飛影唔係郭志權嗎?林先生最令我欣賞是配紫龍,真係前無古人,後無來者。

唔係呀!
幽助係梁偉德,桑原係招世亮,飛影係保全叔,而藏馬係陳欣。
馬仔 發表於 3-1-2015 02:15 PM

其實一個角色出現兩個配音員並不出奇,好似現在全職獵人的配音員都唔同咗; 好似小岡同古那比加一聽就知同以前播果套的配音的分別都幾大XD

一齊懷愐飛影的黑龍波吧!XD因為配音員他們都是專業的,只怕時代會摧毀粵語配音; 以後只有一國之語><飛影講國語……{:1_373:}

http://youtu.be/_aAGAw7jVL0

一路好走....................
仲有亞視橙路重配版

保全配恭介:!
一路好走啊,全叔:64::64:
http://youtu.be/bv2csMaQAq4

龍珠二世的裁判好似都係他,唔起眼但重要囉:DD
阿寶係佢真係冇印象, 應該係0079全部人物都冇印象, 始終80年代頭播........

古谷都悼念保全:!
多謝你呀, 陪住我地成長!!! 一路好走!
當有人爭論叮噹同多啦A夢的年代問題,不如睇番香港二次創作癲噹; 從一個網台得知都是他配的,我真係無睇過; 但有隻幾年前雜誌出的附的癲噹公仔:D

http://youtu.be/Yhh8mu-fBJ0