Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: mockhoff

[分享討論] GUNDAM UC episode 7 討論, 含劇透, 不喜勿入

尋晚睇左

1. Unicon 居然擋下殖民星炮有D跨張
2. 但更唔合理o既是結晶化後可以全身回復完狀
3. ZZ年代o既新自護機好多表演機會, 但明明兩邊傷亡率唔係差好遠, 明顯為賣模型
4. UC版勇士實在太唔覺眼, 要出模型就出多兩個Shot 啦
5. MS12 都有宇宙型實在估佢唔到, 真是加兩個筒就可以上宇宙lu
6. ECOAS Jegan 新隊長機同 EWAC Jegan 應該會出模型了
7. 擬亞加瑪艦載機點解突然多左幾架 Prototype Stark Jegan (即以前明貴美加版), 目測最少有3部: 1部全裝備, 2 部冇左肩飛彈 (即所謂高機動型Jegan); 明明帛琉攻略戰時先得一部
8. FD-03個駕駛員同佢外型真是好夾, 不過最新銳量產機以測試為理由先行配置, 居然搵個普通駕駛員用唔多合理
9. 新自護玩意比想像中多好多, 不過射出觸手令人變喪屍有D跨張了
10. 94式機座今集出唔少, 好後悔以前冇訂HGUC  

ledmirage3100 發表於 18-5-2014 07:50 PM

1. 未看動畫前不小心睇劇透都知道係咁, 我反而縑佢擋得唔夠誇張, 看個射勢好似兩架高達唔擋條光線都係射唔中工業七號的
2. 睇過00高達後呢一幕好易接受...
4. 設定中有長膊勇士及綠勇士的, 長膊勇士出左兩秒就比人射瓜左, 綠勇士邊度有出睇唔到...
5. 唔係有人POST定格相都唔知出過呢隻野... 其實我原本都唔認知有呢架MS12
6. ECOAS積根出過模型的, 不過呢架隊長機有乜唔同我睇唔到
7. 你應該說新亞加瑪入面點解仲有咁多積根及REZEL囉... 就咁粗略睇前後都應該合共有20架呢, 我無記錯應該第三集後新亞加瑪就一路圍住地球轉沒有再補給過吧?
呢一段我真係睇到笑左......
大佬呀, 向機動武鬥傳致敬?
插沙手都出埋.

呢幕我都笑左出黎,見到三部機係度埋身肉搏真係即時諗到G Gundam
1. 未看動畫前不小心睇劇透都知道係咁, 我反而縑佢擋得唔夠誇張, 看個射勢好似兩架高達唔擋條光線都係射 ...
熱狗OO 發表於 18-5-2014 09:17 PM

2. 00如果冇劇場版都唔係好離譜, 同埋佢唔係UC年代比較冇包袱, UC年代都越來越超級系感覺較難接受, EP7 發光骨架+拳腳互抽 有d似睇緊 Gundam Build Fighter....
4. 綠勇士幾時出, 真是定格都搵唔到, 可能只是以爆風型式出場{:1_203:}
6. 細位有唔少分別, 狙擊特化眼罩, 左肩軍刀 (今次成個小隊都有), 右手腕光劍, 左腰手榴彈種類不同, 左腳裝手槍. 魂限吧
7. 問題確實出係冇補給度, EP1, 2 擬亞加瑪已失去大半戰力, 劇情亦有交代 EP3時的補給是不足的, 點解卒機打極都重有, 只能話係艦上整備士太勁{:1_222:}
呢一段我真係睇到笑左......
大佬呀, 向機動武鬥傳致敬?
插沙手都出埋.
velpser 發表於 19-5-2014 11:01 AM

巴爛賤的催眠訓練連北斗之拳都有教埋...

2. 00如果冇劇場版都唔係好離譜, 同埋佢唔係UC年代比較冇包袱, UC年代都越來越超級系感覺較難接受, EP7 ...
ledmirage3100 發表於 19-5-2014 02:55 PM

綠勇士是有出, 仲要無被打爆到的, 我番睇時睇到了
2. 00如果冇劇場版都唔係好離譜, 同埋佢唔係UC年代比較冇包袱, UC年代都越來越超級系感覺較難接受, EP7 發光骨架+拳腳互抽 有d似睇緊 Gundam Build Fighter....
4. 綠勇士幾時出, 真是定格都搵唔到, 可能只是以爆風型式出場
6. 細位有唔少分別, 狙擊特化眼罩, 左肩軍刀 (今次成個小隊都有), 右手腕光劍, 左腰手榴彈種類不同, 左腳裝手槍. 魂限吧
7. 問題確實出係冇補給度, EP1, 2 擬亞加瑪已失去大半戰力, 劇情亦有交代 EP3時的補給是不足的, 點解卒機打極都重有, 只能話係艦上整備士太勁  
ledmirage3100 發表於 19-5-2014 02:55 PM

2. 高達經歷咁多年自我互溝互抄, 我都好高免役力的了, 最緊要你做得好睇唔突兀姐
6. 睇到了, 官網設定也有
7. 打帛硫時剩番D機體都有廿架囉只可以說, 這樣想回來打帛硫時新亞加碼搭載的MS總數應該仲誇張好多喎...
男人愛高達,女人唔明白。愛高達愛到要苦等四年,分七集才看完一個故事,更加非一般人所明白。「獨角獸高達」的目標觀眾,絕對是吾等老一輩的UC軍武迷,而非看靚仔機師長大的新世代。人物設定懷復古風格,面相絕對談不上是帥哥萌女,甚至以現代目光來看有點土氣,不過反樸歸真反而重拾元祖和Z高達的味道。至於機械設定,始終笨大的本業是賣模型,拍動畫不過是打廣告,由高達造型大師Katoki親自操刀,不論是新機體,獨角獸,ReZEL,帝剎那,新安洲,還是修改一眾UC的舊機體,華麗優雅得無話可說。

原著小說06年至09年在Gundam ACE雜誌上連戴,講述馬沙之反擊之後,聯邦與新自護殘黨,爭奪拉普拉斯盒子的故事。10年推出第一集OVA時,叫一眾高達迷喜出望外,因為選了這套小說動畫化讓人有點意外。期間適逢高達正經歷AGE的低潮,幸好有每半年才出一集的獨角獸,保住了高達這塊金漆招牌。我看完第一集動畫後,可能餓了UC紀元太久,急不及待找小說來看,然後便耐心地等下一集動畫。動畫版和小說版各有千秋,看機械人戰鬥場面,當然是要看動畫,但小說則有更細膩的人物描寫,特別是自護人民戰敗後的心態。動畫版和小說版故事大致相同,只是因篇覆關係略作刪減,刪去了其中一個盒子的提示地點,以及葛蘭雪船員乘上擬阿加瑪後的叛變。另外戰鬥場面亦為加強視覺效果有所改動,若吹毛求疪可以挑剔不少合理性的問題。例如,雙方的雜魚機殺極也殺不完,擬阿加瑪和帶袖那來這麼多MS。新自護號是動畫版加插,最後要打巨型大佬才像樣,但帶袖那來資源和技術建造巨型MA,連新安洲也人家送的。至於動畫版中有更加多UC舊機體和MSV機體登場,儘管它們只有一兩個鏡頭,很明顯是有出鏡就可以賣模型。

下面內容有劇透,其實知道了也無妨,我都是先看小說再看動畫。

「獨角獸高達」的故事,很例牌的高達典型開場,少年被運命牽引,陰差陽錯差坐上高達。為了尋找盒子的線索,吃聯邦和新自護兩家茶禮。帶著獨角獸遊宇宙大花園,再下降攻打地球聯邦首都,見見永遠的高達艦長布拉度,搞了一輪大龍鳳後,繞一個圈回到起點,盒子原來收藏在工業七號殖民星。盒子的秘密說穿了不值一晒,連劇中人也不禁吐嘈說那就是啥!?盒子本身並不重要,重要是因為盒子存在的背後,隱藏著聯邦和畢斯特財團,政府與軍工業的共生關係。最後新自護公主把盒子的秘密公告天下,若果不是未來的歷史早已被寫死了,那的確是有帶來改革的可能性,可惜始終UC的歷史早已成定局,不可能改變後來F91,海盜高達,V高達的連續性,所以結局對未來不會留下任何痕跡。

早段戰鬥走0083和08小隊的寫實軍武風格,主角機獨角獸高達故然是強,但開了NT-D模式亦只是提升機體性能,還末至於開主角威能來出金手指。到了後段卻重彈「馬反」的舊調,神化新人類與精神感應框的共嗚,加美尤機頭插死斯樂哥,高達發光推開小行星,那些只是小意思。全精神感應框的獨角獸,神化到可以無視物理定律,拉起葛雪蘭飛出大氣層,把沒有推進器的盾牌當浮炮用,那些只是碎料。既然單靠精神力量可以KO新自護號,讓機體自行腐化崩壞,那揮揮手讓一整MS大隊失靈也沒什麼張好驚奇。動畫版中沒有明確交待看不出來,但小說版中很跨張地真的把高達神化了,巴納吉讓意識與高達同化,進化成完全醒覺的新人類,那就是無所不能的獨角獸高達神。扣除這些鬼扯的高達神化元素,其餘的故事尚算完整通順,說好不好,說差不差,半通不通,隻眼開隻眼閉,姑且算它合格。

笨大終於明白到,拍OVA保住班UC老鬼才是生財之道。電視播的新高達開拓小朋友新客源,但他們現在的消費能力有限,要把他們養成死忠粉絲,待他們長大後才是真正的市場。當年看UC的小朋友現在長大了,成為最捨得花錢買模型玩具的一群。承接「獨角獸高達」的新OVA,將會是萬眾期待的Gundam the Origin,第一炮先拍馬沙的前傳故事,希望不要又等四年才看到結局吧。
如果笨大一早張D外傳小說拍成動畫,再推出該劇玩具,收入一定比依家好!
說真的,呢套UC我其實真心覺得唔好睇,太長,而且編得怪怪地,打鬥場面悶到差D訓左,心目中好睇既的UC就係0079,講完
BUT唔理好唔好睇,D模型賣得幾好,BUT 我一D都唔鐘意,真係睇過就算,講完
回復 39# alvinchan2012

哦~:ar:
男人愛高達,女人唔明白。愛高達愛到要苦等四年,分七集才看完一個故事,更加非一般人所明白。「獨角獸高達 ...
hevangel 發表於 26-5-2014 08:47 AM

很用心的回覆! 我也想說說感想!
起初逐集看真的太慢, 次次都覺得唔多好睇, 因為隔太久才一集, 總不記起上集一些細節因而睇到一頭霧水, 最後第七集入場前一次過重看6集, 不明白的定價番看睇到明先繼續, 終於穿得晒整個故事, 然後真心的覺得好看

沒有睇過小說, 只看過一些網友QUOTE的片段, 請問少左一個LA+點是在那及是在故事那一段? 另一方面, 有些位明顯動畫版係SKIP得好緊要, 就是看動畫也看得出:
1. 巴爛賤在帛硫時與那自護軍人一家的相處, 所以不大明白為何那叔叔死對主角有大感受
2. 先奸後忠那個死肥仔與十二妹在新亞加瑪怎樣建立感情一段
3. 巴爛賤落地球時與駕駛怪獸MA的小妹妹相處的一段

總的來說這個故事聰明的把天空之城元素滲入了高達, 故事頭同尾都係超似天空之城
盒仔的設計有人話爛, 但我覺得好聰明, 了解高達的也覺得有D震撼
有人有個非常有趣的比喻: 如果今日有人發現中共建國時毛澤東簽過一份建國書, 內容上寫明 "西藏人想獨立就由得佢" 的話, 你估會點? 我估個故事的發展都差唔多係UC咁, 當然我們就沒有高達及新類型人去解決問題了

自護真係無乜錢去整咁大舊MA, 但新自護號由銀彈打到入時光隧道呢段我又覺得幾好睇, 比起小說版齋打新安洲(新安洲背後出了巨大魔鬼黑影)完全無得比

但動畫版這個自護殘黨的一些片段及假馬沙的一些說法實在令我不由自住的聯想起今日的香港與中共的矛盾, 睇咁多套高達這是我第一次同情自護軍的

稍微不滿黑獅子咁早斷腳, 仲要斷腳打全場, 視覺上實在唔夠好睇

我是入戲院睇, 我以為入場都係我呢D老餅年紀, 但我果場2/3也是UNDER 30歲以下的, 20歲前後的也佔不少, 關於這點我也出奇, 事實是獨角獸高達本身也能吸到新世代觀眾, 而相信他們有些會因此作追回一眾"前傳"吧