Toysdaily 玩具日報

[分享討論] GUNDAM UC episode 7 討論, 含劇透, 不喜勿入

個圈圈可以爆晒所有武器同超越時空, 後面真係有D神話化.

新人類完全體係化為靈魂? 所以想變完全體除左死 ...
francis_lks 發表於 18-5-2014 02:06 AM

我估個圈圈應該係類似solar laser???
超越時空有無可能係共鳴之後引申既effect?
變完全體=變綠光=死(暫時),但12妺話遲下可以連肉體一齊變完全體

反而我想知點解新既戰神渣古會解體? 負荷唔到?
但巴納吉話見到一條光? laser?

最感動都係 阿寶+拉拉+馬沙 出場
另外同時亦證實阿寶+馬沙正式死亡:42:
個圈只是武器,2人飛越時空係共鳴的力量
完全體新類型人即係死左同綠光的靈魂出體。

另外—些ufo報告提及外星人唔一定有肉生
Gundam UC 7 Full Version
http://www.bilibili.tv/video/av1128008/
剛EMAX睇完, 沒有失望的結局, 之前不知盒仔內容是甚麼
我覺得盒仔的內容原來不錯, 作者也很聰明!

請問有無睇過小說版的人比較下動畫版最後有乜唔同?

SILVER BULLET有出, 算是事前看設定不知道的驚奇
那麼請問小說版時僕人哥是駕駛甚麼出戰? (定係根本無呢段)

另, 小說版最後老番馬沙也只是駕駛新安洲出戰而已?

最後巴爛賤擋完衛星炮後, 獨角獸變左高達00囉,
這個應該係今日受了高達00的影響自創, 小說版是沒有的, 是吧?

呢個故事去到最後都仲有好多爛攤子要跟;
請問小說版有無話美莉巴演講後去左邊? 以現實智慧佢應該要逃亡喇!
新亞加瑪班友仔都應該全部要被打巴, 小說版又有無提他們及後怎樣?

我覺得, 睇左咁多年新聞或比對現實歷史, 以真實的智慧, 盒仔內容是浪費了,
梗係用黎要脅聯邦好喇! 兩個小朋友絕對是做錯了!
畢斯特財團個老鬼根本諗住自己就死攞全人類黎玩野...

如果你相信人類有無限可能, 我覺得
應該利用盒仔內容去要脅聯邦而又不需發動戰爭
假馬沙唔識TUM小朋友, 蠢, 畢竟拿刀劈友的人未必懂玩政治

當然, 如果這樣, 就沒有故事及卡通可做

我會比最終話85分, 純以電影比電影比好看過高達00電影版, BT有時會再看一次
小弟未睇過小說& ep7
....
3  早前話有敗家仔〝三高達〞, 有出現or 提及過嗎?
4   最後有無講未來發展,即係0096之後的時間?
謝!  

ah_cow 發表於 17-5-2014 09:42 PM

3. 只有敗家仔高達入面的機體出而已(攤在山果架吉姆), 敗家仔高達, 即"三高達"無出
4. 0096之後就是敗家仔高達的故事了; 結果美莉巴同巴爛賤期待的可能性沒有出現, 人類都係要重覆同樣的錯誤

回復 19# 熱狗OO

小說版僕人只得支火戰炮,肉身戰。
有新機體很影顯是賣模型。

最頂唔順新自護號同魂遊太虛那段,太鬼扯了。

剎那又多個我是高達的同類。

RX-0變了高達神,不就可以保證世界和平了嗎?

小說版沒有明確與如何擋下殖民星炮,只是說用了所有RX-0的後備件。
不過動畫版中,殖民星炮都射唔中,駛乜擋?
回復  熱狗OO

小說版僕人只得支火戰炮,肉身戰。
有新機體很影顯是賣模型。

最頂唔順新自護號同魂遊 ...
hevangel 發表於 18-5-2014 03:44 PM

唉唷僕人哥小說真係唔夠型喇咁... 賣模型也好, 我覺得呢段攝得幾好XD

魂遊太虛呢段幾得意呀~ 不過小說版呢度又係點表達既呢?

小說版沒有新自護號, 沒有新自護的大洋蔥圈共嗚應該無得穿越時光隧道

這一段主角與老番馬沙的鬥咀戲我估小說版很不同吧?

另外新安洲於小說版最後係點死? 應該唔會係好似動畫版般"比說教"完就自己解體掛?
果部係

叧外壓制住個部都係z-plus
Code 發表於 18-5-2014 03:53 AM

見到mk 3?
:69:
獨角獸爆結晶體,吹得勁過00Q。。。
benice 發表於 18-5-2014 03:10 AM

又可以魂shop限定
:38:
睇左
1  布拉度區區上校,咁大支野入去由中將嘅基地
2  z plus & FD 03,做晒大配角
3  新亞加馬上,ms隻抽,好似忍者咁樣,仲有日式配樂
4   zasa用京寶雷明登&炸彈串,為出現而出現
5   我喜歡的龍飛,只有前段出現,浪費!^^
6  原來渣古3個咀,可以發炮!
7  加殺D又係炮灰
8  unicorn 全裝備只出現於紅甲
9  玫瑰ms,背後的玫瑰,早知道用處,只唔知道可以出纜線扎住unicorn
10  玫瑰ms自隊心口,但基佬隊長竟然無事
11  黑獨角咁快斷右腳,可惜
12   假馬沙點解可以咁快咁容易入到去盒子嘅密室?又可以逃走得咁快?
仲有好多.....
回復 15# Code

多謝師兄指正!:64:
尋晚睇左

1. Unicon 居然擋下殖民星炮有D跨張
2. 但更唔合理o既是結晶化後可以全身回復完狀 :36:
3. ZZ年代o既新自護機好多表演機會, 但明明兩邊傷亡率唔係差好遠, 明顯為賣模型
4. UC版勇士實在太唔覺眼, 要出模型就出多兩個Shot 啦
5. MS12 都有宇宙型實在估佢唔到, 真是加兩個筒就可以上宇宙lu
6. ECOAS Jegan 新隊長機同 EWAC Jegan 應該會出模型了 {:1_221:}
7. 擬亞加瑪艦載機點解突然多左幾架 Prototype Stark Jegan (即以前明貴美加版), 目測最少有3部: 1部全裝備, 2 部冇左肩飛彈 (即所謂高機動型Jegan); 明明帛琉攻略戰時先得一部
8. FD-03個駕駛員同佢外型真是好夾:shy:, 不過最新銳量產機以測試為理由先行配置, 居然搵個普通駕駛員用唔多合理
9. 新自護玩意比想像中多好多, 不過射出觸手令人變喪屍有D跨張了
10. 94式機座今集出唔少, 好後悔以前冇訂HGUC
繼續...
13  發射衛星炮程序,令我諗起seed denstiny 的鎮魂曲
14  基地的中將,非常路人甲
15  咁大隻新自護號,現身的時候,其實新亞加馬可以開大炮打佢,但成隊人都得個睇字!
16  新自護號的手指,應該唔只咁少功能,而且可以控制對方機體,幾有新意,但有d搞笑
17  同伴機被新自護號控制,用基拉大和的近身斬手腳,就無問題喇!
18  老伯個 僕人的反擊,好明顯完全係商品展示
19  新自護個金剛圈,仲未明佢實際點樣做攻擊
20  新自護任由unicorn拆件,假馬少係咪訓著左?
睇左
1  布拉度區區上校,咁大支野入去由中將嘅基地
2  z plus & FD 03,做晒大配角
3  新亞加馬上,ms隻抽,好似忍者咁樣,仲有日式配樂
4   zasa用京寶雷明登&炸彈串,為出現而出現
5   我喜歡的龍飛,只有前段出現,浪費!^^
6  原來渣古3個咀,可以發炮!
7  加殺D又係炮灰
8  unicorn 全裝備只出現於紅甲
9  玫瑰ms,背後的玫瑰,早知道用處,只唔知道可以出纜線扎住unicorn
10  玫瑰ms自隊心口,但基佬隊長竟然無事
11  黑獨角咁快斷右腳,可惜
12   假馬沙點解可以咁快咁容易入到去盒子嘅密室?又可以逃走得咁快?
仲有好多.....  

ah_cow 發表於 18-5-2014 05:27 PM

6. 呢個真係原設定係咁樣架, 我細個時反而怨ZZ時無出過口水炮, 得個文字設定!
8. HGUC無出過紅骨FA, 仲有得屈一次...
11. 真係可惜
12. 呢D橋段好多動畫甚至荷李活電影都會咁"醒目", 過場無突兀感都可以
繼續...
13  發射衛星炮程序,令我諗起seed denstiny 的鎮魂曲
14  基地的中將,非常路人甲
15  咁大隻新自護號,現身的時候,其實新亞加馬可以開大炮打佢,但成隊人都得個睇字!
16  新自護號的手指,應該唔只咁少功能,而且可以控制對方機體,幾有新意,但有d搞笑
17  同伴機被新自護號控制,用基拉大和的近身斬手腳,就無問題喇!
18  老伯個 僕人的反擊,好明顯完全係商品展示
19  新自護個金剛圈,仲未明佢實際點樣做攻擊
20  新自護任由unicorn拆件,假馬少係咪訓著左?
ah_cow 發表於 18-5-2014 08:40 PM

13. 咁Z高達的殖民衛星炮先係始祖
18. 係就係商品展示! 但我覺得呢段攝得OK喎! 幾好睇! 有少少感動及熱血呀仲! 仲有果個其實係巴爛賤老豆的僕人而不是老頭的僕人吧
19. 你的確對! 應該係武器黎! 自護技師一定唔係諗住做一個"時光機"的! 究竟原設定應該係點做攻擊既呢? 日文的設定書應該會有寫掛?
20. 完全係比主角的氣勢屈散左? UNICORN也沒有對之作甚麼攻擊