Toysdaily 玩具日報

查看: 8746|回復: 23

[改造交流] 新手初試製作1/6頭雕50% 更新進度#23

平時睇見TD好多師兄都自己動手整頭雕,一直都心思思想自己試下,終於冇耐前知道皆旺有專賣手辦原料舖,
所以買咗舊美國土同平平地一set木造雕刀膽粗粗試下自己第一次雕頭雕﹗
不嬲都知道整頭應該先用錫紙做心,再加泥上外層,一來輕啲又慳泥。

用咗少少時間一日下晝做好第一次頭焗硬,志在試下個效果先,未正式去細雕…

歪口歪鼻未似人樣…

第二次再雕,今次認真修飾五官,希望似返個人…

經過一星期慢慢雕,鼻同嘴同面型都大致掌握到點雕,差眼同耳未掌握到點雕先似個人

再拎去焗,唔知點解今次個鼻燶燶地咁。

呢緊應該會吸收經驗再雕多次,可能會集中去練下點雕眼同耳,仲有再試下點去特別雕到似想雕嘅人樣,上色未諗住,希望有進度時可以同大家分享交流下。
要讚下Chshting 師兄夠膽嘗試:71:
期待你嘅原成品:43:
加油!師兄!期待完成品!
Ching加油!!! 支持DIY!!!!
支持師兄!想問問皆旺幾樓有得買原料?
頭像被屏蔽
期待完成品!{:1_197:}
頭像被屏蔽
不錯,金剛來嗎?

多得各位師兄支持,小弟經過幾日再接再厲,重新再雕一個頭雕,今次雕眼應該好過上一次,左右眼大少同位置平衡返一啲,耳仔就仲差一啲,不過未焗硬可以再執。仲有,頭雕光頭係因為暫時唔想搞頭髮住,唔係因為我雕緊金剛、盛智文、佛地魔、X教授、Lex Luthor、Burce Willis等等光頭佬…{:2_312:}

正面

側面要大家睇到未雕得熟練嘅耳仔,多多包涵…

仲有向上望可以睇下五官各位置平衡…
C兄:焗的意思,真係用焗炉焗?謝謝:64:
頭像被屏蔽
C兄:焗的意思,真係用焗炉焗?謝謝
hillscheung8234 發表於 15-8-2013 10:21 PM

係,以頭雕咁size大嘅,攝氏130度焗15分鐘卓卓有餘。

會否考慮辦團購???
Heartbreaker 發表於 16-8-2013 10:04 PM

師兄別見笑了,以自娛方式仍不滿意,何況團購﹖哈哈,你應該是指團購頭雕所用工具材料吧﹖
有勇氣去嘗試真係好犀利{:1_226:}
好耐都冇更新進度,不過唔代表小弟已經放棄咗,自古成功在嘗試,雖然今次仍未滿意,但係自覺一直有進步,哈哈:x
今次試咗雕頭髮�不過仍然嗰句:非常稚嫩,有待改進﹗