Toysdaily 玩具日報

查看: 30053|回復: 30

[玩具攝影] 老餅時光︰ 卡式帶大作戰 平成編

上回提要︰

男人的浪漫 林寶堅尼 ~

雖然話係平成編,但大家放心絕對唔會有昭和編...
完全唔會買得起G1的錄音帶~留返中六合彩先諗....:cool:

喺上主菜之前,先尼啲性感O既頭盤啦~

苦等十幾年,MP版的音波終於出爐鳥~

其實都算係咁,當然,如果可以做返1:1,個背面可以再修靚啲就最好啦!

如果你知道佢喺度做緊咩,就証明你已經老鳥~

又再出麥SIR鳥,人人都有支~

唔知係咪我冇慧根,完全唔明出舊透明O既能源磚做咩,紫色膠貴好多架咩?
如果有買咗AMAZON版O既大大喺度,可唔可以分享吓3舊透明O既磚?

可能我真係唔識野,比到成千蚊買隻野,有幾多人捨得剪爛本說明書?
尼啲設計,相信我即使諗爆個頭都唔會明...

其實相比之下,激光鳥出得更有匠意,更接近完美。
無需加配件,個頭又有鏡頭,都收到入餅帶入面,已經冇投設啦!

欣賞一件玩具唔係睇佢有幾型幾多野玩,一個貼心O既設計,一個簡單的改變,已經可以感受到嗰份匠意!
由G1年代一直保存落尼的橫紋,宜家變成激光鳥O既踏腳。

三代同堂~

食完頭盤,當然上主菜啦!

年輕O既網友可能未必知尼啲係咩尼,知道都可能未必用過~
又係嗰句啦,如果你又知道尼啲係乜,証明你已經老鳥~
能力有限,鍍金的音波真係無能為力,可以入手O既,都入手鳥~
希望TT社遲啲會出埋淨返O既意帶啦~

可能會有大大覺得,同一個模,出過隻色又比多次錢,呃人啦~
但作為一個變迷,尼啲已經習以為常,當然我自己都覺得今次E-HOBBY版的BOXSET係揾笨的,不過冇計...已經洗濕咗個頭。

雖然係咁,但望住佢地,又真係幾開心O既~

其實有部份錄音帶已經出咗好多次,collection呀~美版呀~encore呀咁,所以同一個角色,影一隻就算喇~

咁多錄音帶中,筆者覺得RUMBLE的金形係最好的。

為甚麼...究竟為甚麼可以一模多用到6隻色咁過份!?
重要隻隻限定...

基於技術所限,四腳動物的音帶擺不了甚麼POSE,光是平衡已經有難度。

唯一沒有別色的角色,這東東的人氣的確相當低迷~

咁就廿幾年...時間過得真係快,相信TF都未必可以有下一個廿年,有得玩好玩喇...

即使時代唔同咗,即使有啲野因為過時而被淘汰,即使卡式帶已經被遺忘,音波還是要這樣子才最帥!
完全不會因為係walkman而覺得老套~

以上。

Ching 好帖!:71:  

我老鳥!就咁廿幾年,實在令人懷念!

現在的MP設計進步了,可惜質量卻是每況越下:38:
好得wor.......原來出過咁多餅野:handshake:
上回提要︰

雖然話係平成編,但大家放心絕對唔會有昭和編...
完全唔會買得起G1的錄音帶~留返中六 ...
茂利大魔王 發表於 25-2-2013 01:44 AM
印象中唔係有D帶可2餅變形合體咩?
ching,睇左好多評價都系你最中肯,講出老餅心。相正人正。講野重正。不過唔係好記得個個t姿勢搞咩。告知告知
{:1_208:}十分懷念...........{:1_211:}
ching,睇左好多評價都系你最中肯,講出老餅心。相正人正。講野重正。不過唔係好記得個個t姿勢搞咩。告知告知
印象中唔係有D帶可2餅變形合體咩?
what 發表於 25-2-2013 09:23 AM

係 ...

PS 我唔知咩係 卡式帶, 小茂大大可唔可以講下係咩黎 ga ... :35:
林寶超正呀~~~~~~~~~~~~~~
回復 5# yenson

:(大大過奬喇,嗰個姿勢係音波第一集扮燈柱呃人個樣尼架...

http://www.youtube.com/watch?v=1jN2lIwF7wY
回復 8# Vince

:die:怨念之物...完全唔敢諗個價...

PS VINCE大,你個大話咁假...我好難幫你架喎:(
回復  Vince

怨念之物...完全唔敢諗個價...

PS VINCE大,你個大話咁假...我好難幫你架喎
茂利大魔王 發表於 25-2-2013 11:35 AM

{:1_218:} 咩 大話 ??
TF <= 一日唔死, 一日都有希望 reissue ...
傳說既 福頭 都完全復刻 ... 有咩係冇可能既呢 ?? {:1_220:}
回復 12# Vince

{:1_197:} 乜你咁後生架咩~? 你唔講真係睇唔出喎:47:

唔好喇掛...其實&#22000;&#21874;合體版真係好夾硬...只不過佢有出所以要想儲,本身其實冇乜愛~
福頭....訂&#21655;兩隻啦....完全冇諗過有冇位放:67:
正!經典,十分懷念,兒時擁有那些卡式帶已十分滿足,老是老了,但心境可以不老{:1_220:}
ching,睇左好多評價都系你最中肯,講出老餅心。相正人正。講野重正。不過唔係好記得個個t姿勢搞咩。告知告 ...
yenson 發表於 25-2-2013 10:35 AM
好似有一集音波去&#21655;博派基地收風扮T形天線(?) 淹人耳目