Toysdaily 玩具日報

樓主: Devil_Fudou

[分享討論] Toybiz / Hasbro 討論

回復 1# Devil_Fudou

師兄,你真係好得閒,咁認真寫咁多嘢。
回復 31# leonoel22

咁講野既:45:
回復 32# Just-For-HIM

我讚賞樓主的認真及犧牲精神。如個係我,我會花時間休息、做運動、陪家人、看書、思考一下人生及社會要聞。

師兄的執著及意志係值得敬佩。
回復 33# leonoel22

咁唔等於Devil大大無休息,陪家人><佢都係想我地明白故中原因;表達他所知道的!

因為語氣上有點唔客氣,如果係朋友關係起碼知道講下笑。

有時會令人唔好受,好似話你咁得閒回個咁得閒的回覆…;你係咪好受?

Devil 大大有時又主動解答大家的問題,唔係一言兩語; 係要用時間,但幫到人。又有乜所謂^^

我回你都唔係插你,只係覺得會令人唔好受

回復 34# ChrisLamXYZ

我只是讚賞他,你想多了也寫多了。

得閒是福氣,認真是美德

此POST 的樓主是一名博學多才之玩具人
精通各類可動人偶, 不能動的也甚有研究
總之能不能的亦好能有研究
頭像被屏蔽
有一樣野唔明
大大覺得如果係成本影響質素
咁點解neca又做得比以前出色呢
我真係見到neca既不斷進步
而價錢亦無大調整[只是比以前貴左少少]
相反鞋佬………
頭像被屏蔽
其實身為一間生產商
係有責任生產出令消費者滿意既產品
成本上升已經係當今所有生產商正面對著的難題
同埋大公司生產一個project前一定計好數
如果要成品好,就要預算幾多成本
鞋佬計過來度過如果真係無錢賺
大可以放棄呢個project架
並唔係求其出產一批技術落後左十年既產品出黎
跟住叫消費者[將就下啦成本高呀] 黎搞衰自己招牌
究竟真係因為成本高
定還是持住獨家生意[marvel拉臣]
hea住出唔怕無得做呢
咁就真係無人知

ps此乃小弟見解, 望樓主唔好見怪
有一樣野唔明
大大覺得如果係成本影響質素
咁點解neca又做得比以前出色呢
我真係見到neca既不斷進步
而 ...
iwillneverlose 發表於 19-10-2012 01:23 AM

也許只是大大無視孩寶的進步吧.....
其實身為一間生產商
係有責任生產出令消費者滿意既產品
成本上升已經係當今所有生產商正面對著的難題
同 ...
iwillneverlose 發表於 19-10-2012 01:49 AM

其實玩家根本就唔應該理生產成本,有無錢賺關玩家咩&#22050;事?玩家唔係應該睇玩具質數,反而去幫間公司計賺定蝕?包容間公司因成本問題而縮皮?
好難明如果真係無錢賺,賺得雞水咁多點解仲要出下去?咁大間公司,我唔相信佢無計清楚。
:78:小弟有時都有出想當年post…
但未必只係針對邊間公司…

而係當年確實係有過價廉物美既美好年代…:oh:

玩具界最高質既LEGO,都會越出越少件…
今輯蝙蝠俠電影版玩具…
大家如果見過實物,都會被質素之低,價錢之進取嚇到:50:憑乜賣咁貴?

根本不是一兩間公司出事…
facebook久不久會流傳這圖片。

根本不止玩具業,很多行業也有質量不保的問題。
也許只是大大無視孩寶的進步吧.....
人物 發表於 19-10-2012 02:04 AM

我覺得有進步都去唔到十年前&#22021;水準,只係退十步進一步
質素好與壞,那玩具是一種發行,那年出了什麼,你不買,已後賣完,找不到,或者又貴了,又覺得不值,又好想要…。

如果不是太貴,一百幾十,買了心安樂,又等下一次或其他玩具,儲了一堆,好的有,壞的也有,良久之後又是一些有趣的回憶。

我們年紀小時,沒有錢,有數件玩具,不知質素,玩了樂了半天。

我個人比較關心自已及家人的健康質素。
質素好與壞,那玩具是一種發行,那年出了什麼,你不買,已後賣完,找不到,或者又貴了,又覺得不值,又好想 ...
leonoel22 發表於 19-10-2012 09:14 AM

好似已經離題了
回復 44# 167169

只是看法不同了