Toysdaily 玩具日報

查看: 59356|回復: 63

[分享討論] SHF 分享會精選 vol.107~~~來自未來的聯組~~~OOO Super Tatoba Combo

OOO Super Tatoba Combo~~~幪面超人電影 "Fourze OOO Movie 大戰 MegaMax" 內登場~~~是劇場版的新型態~~~:78: 映司的新力量來自四十年後的幪面超人 Aqua~~~穿越時空帶來了三枚強化核心硬幣 (Super Taka~~Super Tora~~Super Batta)~~~:) OOO 變成 Super Tatoba Combo 後與玄太朗的 Rocketstates 並肩對抗財團 X 雷姆變成的超銀河王~~~最後當然成功把強敵擊倒大團圓結局吧~~~:DD

剛收到的這盒 SHF Super Tatoba Combo 是魂網限定品~~~包裝以紅黃綠三色加黑邊空心字印刷~~~設計相當醒目吸引~~~:shiny: 內容包括 Super Tatoba Combo 本體~~~七隻可換手首~~~兩對不同型態的強化虎爪~~~沒有地台或特效部件附上~~~配件有點清淡~~~:(

談到今次 Super Tatoba Combo 的配色設計~~~鳥聯組的型仔頭配上淺黃上身和淺綠色 BA 腳~~~起初看真的有點怪怪的~~~:69: 但當看過電影之後又有點改觀了~~~有一種很帥很給力的感覺~~~人偶上色方面~~~:71: 除了兩臂是膠原色之外~~~整隻 SHF 大部份地方都有上色~~~質感算是可以~~~:) 在大量生產中~~~走色和出界總是不能避免的問題~~~然而這隻 Super Tatoba Combo 不算明顯~~~比起之前那隻 Magnetstates 好得多~~~:74: 而各部關節算是緊實~~~但因為腳掌是 BA 腳的 Ball Joint 和非金屬關係~~~:54: 擺放姿勢總是有點難以平衡容易跌倒~~~跟以前的 Tatoba Combo 一樣樣~~~:67:

背部的圓形部件跟 Tajadol Combo 一樣可以拆出~~~給玩家裝上魂限光翼部件~~~:) 這個背部就是我這隻 Super Tatoba Combo 最多瑕疵的地方~~~:55:

裝上光翼部件會令人偶上身負重增加~~~更加難以站穩~~~用台座協助是少不免的了~~~:74: 可喜的是加上光翼之後~~~Super Tatoba Combo 變得更加有帥氣呢~~~:handshake:

Super Tatoba Kick 是 Super Tatoba Combo 的絶招~~~劇中是與 Rocketstates 一起出招攻擊超銀河王~~~:! 不滿的是電影在此段用了大量電腦動畫代替真實演員~~~給人感覺不夠實在~~~還是實牙實齒踢在敵人身上飛彈後退的比較好看~~~:cool:

兩位電影中新造型幪面超人已經分別推出了 SHF~~~質素可算不錯~~~:73: 現在正期待下個月推出的人氣撫子~~~:shy: 希望質檢會繼續保持得好一點吧~~~銀油上色真是比較沒有信心~~~:42:

後記: 這部大戰 Mega Max 電影利用了財團 X 作故事串連~~~將三套近期幪面超人作品連結起來~~~:52: 加上前輩們和近期怪人幹部客串登場~~~營造得十分熱鬧好看~~~:43: 雖然劇情有點牽強~~~但個人觀看後不覺得是一套爛片~~~:65: 最突出的相信是對撫子可愛的描寫~~~另外翔太郎和菲利浦再度登場~~~令一眾 W 粉絲看得開心~~~:$ 以我估計這三隻電影版魂限 SHF 會不斷有朋友後追~~~未有訂購又有興趣的朋友要注意啊~~~:77:

I bought the DVD but no time to watch... :56:

Thanks report and I will get mine tomorrow night.  Hope QC is good for me... :35:

如果畀多對翼就好...又要用之前SET限定...用TAJADOL...SUPER又冇...
的確睇完電影..對佢好感多左~
OOO Super Tatoba Combo~~~幪面超人電影 "Fourze OOO Movie 大戰 MegaMax" 內登場~~~是劇場版的新型態~ ...
Somebody_Ex 發表於 30-5-2012 10:56 PM

(Super Taka~~Super Brave~~Super Batta)
係唔係應該係Tora先岩?
樓主有買TaJaDoru effect件?
如果有既可唔可以整幾張呢隻換左effect腳件既圖黎睇下(orz...)
如果唔係配色問題, 呢隻必入之選:67:
super tatoba造形真係麻麻,不過套戲加番D分
聽到首歌以為獎門人亂入係甘super super super:66:
下隻仲唔係ankh:D
都仲係未接受到佢 心裡面仲係覺得鳥系or恐龍系先係終極形態:Q
的確配色怪怪.....
我接受不了

幸好..送你一對翼..比無買TAJADOL的朋友換上:36:
I bought the DVD but no time to watch...

Thanks report and I will get mine tomorrow night.   ...
Douglas.M.Saint 發表於 30-5-2012 11:05 PM
以 OOO 系列平均水準黎講~~~Super Tatoba 算唔錯啦~~~:65:
如果畀多對翼就好...又要用之前SET限定...用TAJADOL...SUPER又冇...
的確睇完電影..對佢好感多左~
ITACHI 發表於 30-5-2012 11:16 PM
嗯~~~~睇完套戲對佢改觀咗~~~:73:如果無訂之前對翼~~~咁玩味就大減啦~~~~:55:
(Super Taka~~Super Brave~~Super Batta)
係唔係應該係Tora先岩?
樓主有買TaJaDoru effect件?
如果有既 ...
hazeshadow 發表於 30-5-2012 11:19 PM
已修正了~~~THX~~~~:77: 對 Condor 腳唔啱色~~~諗過都係唔裝落去就咁踢算啦~~~:DD Effect PS 我唔識整呀~~~:unhappy:
如果唔係配色問題, 呢隻必入之選
yuichiw 發表於 30-5-2012 11:24 PM
都唔係太差ge~~~~:DD係套戲裏面一黃一橙~~~好似又幾配合喎~~~:)
o的色真係好怪:DD:DD
:77:支持some大正post:71:
呢隻super tatoba真係開始越睇越順眼:DD
super tatoba造形真係麻麻,不過套戲加番D分
聽到首歌以為獎門人亂入係甘super super super
下隻仲唔係 ...
saga522 發表於 30-5-2012 11:32 PM
睇完套戲確係覺得佢型咗~~~~:) 下隻分享應該都係 Ankh 架啦~~~~:DD
都仲係未接受到佢 心裡面仲係覺得鳥系or恐龍系先係終極形態
darktoby 發表於 30-5-2012 11:35 PM
佢唔終極型態~~~~只係未來型態啫~~~~:DD
的確配色怪怪.....
我接受不了

幸好..送你一對翼..比無買TAJADOL的朋友換上
一文字 發表於 30-5-2012 11:41 PM
一文字兄誤會了~~~~對翼係魂限 Tajadol Effect Parts 嗰對黎~~~~Super Tatoba 無翼送~~~~:(
o的色真係好怪
cchong420 發表於 31-5-2012 12:23 AM
話雖如此~~~~係戲裏面又幾型架~~~~:DD
頭像被屏蔽
Support Some大~ 我睇完劇場都對佢有少少改觀,不過價錢同佢既外觀仍未過到自己關口...
仲以為你出完Magnet state之後會出Ankh tim...(其待你既ankh report,不過唔好咁毒呀)