Toysdaily 玩具日報

[玩具攝影] [價錢帖] 唔玩過唔知佢堅精彩 - Yamato 1/60 VF-19S(更新)

我能夠同威威及齋齋做到好朋友,實在係我既福份

我宜家可以大聲咁嗌:「阿媽,我再唔係一個人膠嘞,仲有兩個好朋友陪我呀..............呀」
好野!又多一隻膠~~~~~~:43:

我地係伏魔三劍俠!:)我要做左脾單!
Juicy, 今晚飲唔飲野?
討論已和主題不符,此帖將會上鎖。
常威師兄,想請教貼紙方面,是直接貼上本體表面;還要否特別加工令其更穩固?有何心得?

因為閣下嘅post小的今天忍不住入手了。
痴貼紙要先用白電油(火機油)加綿花棒抹去你想要貼的位置,目的是要將你唔覺意掂到機身既手汗同油脂抹走,貼上後用牙籤於貼紙表面上刮幾下以劑出多餘空氣!而貼紙方面,亦應用𠝹刀cut走四邊多餘部份(飛邊),因為原廠cut的四邊不平順,會令貼紙貼上後不平及彈起,影響平伏感!

就以VF19S為例,我一共貼了75個貼紙!美觀是需要耐性的!
痴貼紙要先用白電油(火機油)加綿花棒抹去你想要貼的位置,目的是要將你唔覺意掂到機身既手汗同油脂抹走, ...
常威 發表於 21-1-2012 12:38 AM

謝賜教。

耐用嗎?還要否遮蓋等工序?
咁您兩兜磨姑仔咪引用啦......天山波蓮醫唔到白痴架
Warmblood 發表於 20-1-2012 03:22 PM

:45:~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
回復 1# 常威

M7 故事可能麻麻.....不過D歌真係幾正
另外..巴剎拿架VF-19改係有飛彈o既......不過彈頭係小喇叭...
打中敵人後就會係敵機入面小喇叭.....呀唔係.......係用小喇叭播放歌曲......

btw....nice collection
謝賜教。

耐用嗎?還要否遮蓋等工序?
你好 發表於 21-1-2012 12:51 AM

自2009年已用於yamato VF身上,暫時仲未見有pay口現象!至於遮蓋工序例如光油我係冇用,只於事後用雙星wax打蠟!
回復  常威

M7 故事可能麻麻.....不過D歌真係幾正
另外..巴剎拿架VF-19改係有飛彈o既......不過彈頭係 ...
panzer_jimmy 發表於 21-1-2012 01:56 AM

即係冇飛彈!小喇叭我知!
認真,雙星Wax 應用什麼抹布才有最佳效果?
好野!又多一隻膠~~~~~~

我地係伏魔三劍俠!我要做左脾單!
常威 發表於 20-1-2012 05:47 PM

:$我做醫跛佬
我做醫跛佬
Warmblood 發表於 21-1-2012 10:29 AM

認真,雙星Wax 應用什麼抹布才有最佳效果?
Panzer 發表於 21-1-2012 10:29 AM

佢本身有塊疑似絨布跟.........想再幼滑d用fleece囉.....:78:

但我建議您用百潔布....綠色個邊:71: