Toysdaily 玩具日報

查看: 35110|回復: 103

[玩具攝影] [價錢帖] 唔玩過唔知佢堅精彩 - Yamato 1/60 VF-19S(更新)

:43:

2012第一帖!吼~~~~~~:*

先報價,後再講,肥對$18xx再85折:78:

此上品來自口碑一直麻麻既Macross 7,口碑差係因為條橋太過超現實,主角巴剎拿控制住架VF-19改,飛上天彈結他,成架飛機一粒飛彈都冇,單憑歌聲希望解決敵人!就只憑一股傻勁,以及每一集無數次重複住兩三首歌,要追哂52集,的確係要花好大既勇氣!

不過,小弟因為like左VF-19S,所以由20集開始追到52集結局,經過32集,每集22分鐘既洗腦,我發覺我開始鍾意左Macross 7!

:35:

背景

搵到一d有關VF-19S資料,同大家分享一下!:78:

呢部機係黎自超時空第7超長距離移民船團Macross 7護航航空團,第5特別護衛戰鬥飛行隊 (翡翠小隊) 多卡大尉既隊長機!(幾Q長呀個名!)

外型與VF-19F一樣,同樣是沒有了VF-19A/B/C/D/E/P的前機頭翼,引擎改用了FF-2550J,所以小腿既外形與其他VF-19比較,係較為流線形!

而與VF-19F部下機比較,只是VF頭頂多左四門機關炮,19S係藍底黃間,19F係藍底白間,同埋隊長機引擎轉左用FF-2550J rev.2,馬力更大!

一架19S隊長機帶兩部19F部下機,三隻為之一小隊

點呀?係咪好悶呢?好,講玩具!:58:

呢隻19S真係可以話係Yamato顛峰之作,先唔提變形系統,齋飛機一隻拎上手,你會發覺佢好重、機身既藍色好靚!因為呢次好多關節、變形位都用左金屬,令到質感好似玩緊合金魂,堅重手,所以Yama膠呢個稱號可以改寫嘞!

:$

然後再拎上手飛下、唔同角色望下,佢既接合位好天衣無縫,驟眼睇以為係線位,原來真係接合位,真係好細緻!:handshake:

Fighter mode因為今次隻機係藍色,同埋好多線位都好淺,所以冇乜點樣滲線,但係我非常明白點解Yamato唔將d線刻深d!原因好簡單,呢隻機係響2046年1月面世,以當時既技術,冇可能會有一架機成身都有咁明顯既隙縫影響飛行狀態,所以同佢滲線只係點到即止,見到就見!

:78:

至於貼紙方面,真係不得不提!成本幾十頁厚既說明書,竟然冇一版係教你點樣貼!最後小弟係要搵Macross飛機書 - 「Variable Fighter Master File - VF-19 Excalibur」先至可以跟住貼!呢d相信係掛萬漏一!

:what:

好,出擊!:*

詳情可以睇下呢位西人既介紹:http://www.youtube.com/watch?v=_2J4Kd90G5A

Semi-Gerwalk mode,變形時已feel到機件既緊密、精細,好多地方都有卡準定位,所以唔實淨都幾難,而且膝頭有金屬啪啪關節,亦感覺到對腳可動性好大!不過.......始終機頭太長,好難企,如果冇stand跟本平衡唔到!不過我都接受到!

Gerwalk mode,型都算幾型,小弟未玩過19系列,覺得個設計都幾怪雞!對手竟然響機翼上面,對手應該唔可以垂直向下,個人對呢個mode叫做ok啦!

Battroid mode,戲肉黎啦!老老實實,以前玩1/60 Yamato元祖菜系列,已經覺得佢既三變方式好正好buy,雖然可動就.............但係呢隻VF-19S,佢竟然可以設計成咁之餘,可動仲係好很好!屈膝、手爭120度,膊向前後、頭向上下,真係仲想點呀?我覺得真係超哂班!

變左機械人之後,記住裝番兩個大脾底比佢!可能有人覺得咁樣唔係完全變形,但係為左外形先決,我覺得真係冇所謂喎!而且都好簡單!係呀,我有時都幾茅架!:35:

為左令身形更高挑,我特登唔將對腳向上拗,睇落同玩落都感覺好d!:78:  

(拗咗)好似矮仔咁!:(

(冇拗) 感覺好好多!:D

最主要係呢個位!:74:

當然,現時進取既價格,的確係幾趕客,不過,如果大家新年有閒錢,對Macross又有一點愛、新年又冇乜世藝、又想攞個頭彩,不防考慮一下19S!:51:

最後送上Macross 7既插曲「MY SOUL FOR YOU - (ACOUSTIC VERSION)」等大家感受我呢份愛!:51:  

http://www.youtube.com/watch?v=M1YEJ4Xzit4

恭祝大家新年快樂,龍年行好運!:77:

我要坐 sofa,哈哈
加左decal真係成隻藍天使咁款:71::71:唔贊你好手勢都唔得:71:
無何否認係現時咁多架 vf 戰機玩具中最出色、最精彩的一部
不讚不可。

無睇過Macross7,睇完大大個post都想高追番隻^^b
睇完常威兄偉大分享, 對呢隻飛雞完全改觀!!!!!
抵讚!!!!!!!:71:
did u buy YF-19?, can post some comparison pics?
威威居然愛上左M7!我相信係斯德哥爾摩症候群既變種黎!

但呢隻野,確然係超正。無得頂!
不讚不可。

無睇過Macross7,睇完大大個post都想高追番隻^^b
你好 發表於 19-1-2012 17:59

唔駛高追,價格穩定,唔會好似 25s 咁無無謂謂炒起既,除非無貨啦
唔駛高追,價格穩定,唔會好似 25s 咁無無謂謂炒起既,除非無貨啦
benbenben4213 發表於 19-1-2012 06:11 PM

唔好提喇。

我隻25S就係被cut (雖則一扭抵讚賠了雙訂)。睇完呢個post好想將資金轉落VF19S度...XDD
did u buy YF-19?, can post some comparison pics?
speedjello 發表於 19-1-2012 06:04 PM

請問YF19跟YF19S有何分別...!? Thanks.
your pic really posioned me! :55:
好正嘅相!
好正嘅分享!
就係昨晚食飯...講個d相:@

我覺得ok wor:74:
加埋貼紙真係正爆!! :handshake:
19 改/S, 真係有買貴, 無買錯, 入得好! :71: