Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: 太歲

[影片] 日本魚翅工廠。地球既鯊魚已經比亞洲人食左98%

地震既主要受災城市 - 氣仙沼市
本身最出名既就係一個血腥既鯊魚屠宰場
每日死喺果度既鯊魚係數以千 ...
dragonman 發表於 12-12-2011 04:59 PM

咁街市每日都要地震一次鳥, d魚蝦蟹全部生劏, 魚蝦蟹條命賤過鯊魚? 魚蝦蟹唔會痛?
係咪多人食同產量多就冇問題? 如果係, 就唔好帶左去d咩道德,報應到啦唔該!! 正如上面ching咁講, 唔食魚翅既原因純粹係唔想影響海洋生態平衡!

回復 13# dragonman
如果!屠宰鯊魚同地震之間有因果關係,那麼全世界所有屠房,街市,甚至屋企個廚房都要地震百9幾萬次.........請不要散播無知迷信的言論:78:

就當我無知啦  不過我都覺得用詞有d不當

或者真係唔應該用報應呢兩個字去表達我既意思 咁樣的話係對受災既人唔尊重  先向佢地致歉 :64:

我只係覺得濫殺會導致生態失衡  到頭黎受返既可能就係人類自己  而魚翅呢樣野我真係唔會再食

同樣既情況  我以前好鍾意養咸水魚  但係當你知到捉佢地果陣d漁民原來係會用山埃漁炮  唔單止d魚會死  就連海底既珊瑚生物都會因為咁而大量死亡  果一刻  我就決定唔再養  唔想間接成為破壞海洋既其中一份子
諗起早兩個月一件事.....
個次上親戚屋企食飯, 大家說起表弟快結婚的事......
那親戚說擺酒不要食翅了, 殺死鯊魚很殘忍云云........
但那晚的主菜是大閘蟹......她親自"生蒸"那些大閘蟹, 還吃了3隻.......
問我們夠不夠大隻, 多不多膏...........:(
:70:
dragonman 發表於 12-12-2011 04:59 PM