Toysdaily 玩具日報

查看: 5279|回復: 19

[影片] 日本魚翅工廠。地球既鯊魚已經比亞洲人食左98%

http://www.youtube.com/watch?v=BO7RzOlnahA&feature=related
據英國媒體16日報道,日本的一家魚工廠被發現堆放了上千隻的廢棄的鯊魚屍體.這些鯊魚只被取了鰭,然後就被扔在一邊。

據稱,該工廠地面鮮血橫流,臭氣熏天。當地人取鯊魚鰭只是為了做魚翅湯。

媒體攝影師拍下了這讓人震驚的圖片,並表示:"這裡就像地獄一樣,你無法想像他們這麼做只是為了一碗碗魚翅湯。"

海洋中的鯊魚數量正在減少,但是為了滿足一些人對魚翅湯的渴望,這種殘忍的殺戮仍在繼續。該工廠的廠長不僅沒有反省自己的行為,反而向遊人炫耀堆積如山的鯊魚屍體。

據悉,目前海洋中雙髻鯊的數量已經下降了98%,但每年仍有大約7300萬隻鯊魚被捕撈取鰭,做成魚翅湯,然後被遺棄。
我最愛"碗仔翅"~~~~~~~~~~~~~
我表明同事朋友請飲有魚翅,人情少兩舊
我以前細個都鍾意食碗仔翅, 不過諗番轉頭,
食魚翅到底食佢D乜? 除左貴之外真係冇乜意義...
depends on species of shark la...
the issue should be preserving precious species instead of merely 'eating sharks fin is a sin'

:59:我以前細個都鍾意食碗仔翅, 不過諗番轉頭,
為了人類一口私慾..殺害其他生物:53:
太歲 兄,你越黎越得到我專重。
請給我機會去講,中國人所謂的鮑、參、翅、肚。到底仲應唔應該食
翅先啦
先唔講沙魚會唔會絕種先,其實魚翅真係冇乜益。就算你食左,都唔會變到乜野營養。只係人......為左話比世人知,佢幾有錢去食魚翅。我只能夠講,你表面食魚翅,但你心理面只係一個死窮鬼,仲要窮得好可憐。話晒你殺左條魚,唔該你要食就由頭到尾食晒。但個班爛係有錢個班死窮鬼,只係食魚翅,其他部位就咁掉係度。原全對生命一個不專重。
參=海參
其實海參係海洋作用係過濾海水。請問你地有冇養過魚呀?呢....魚缸咪有舊海棉,啡啡黑黑既,個舊咪係海參囉,點解你地唔會囉黎食呢?海參係同一樣野黎架,一樣冇咩用,但唔知點解D人當寶囉。如果食得太多海參,夏天海洋係好易出面紅潮架。食咁多,食死你呀......
肚=黃魚
其實黃魚真係差不多絕晒種,呢種魚係好恩愛,一公一娜,只要你捉到是但一條,另一條就係附近,由於人類不停咁捉佢地,依家已經好小見。不過黃魚,通常就會食晒既。但如果要食,請你比機會佢地,等佢地生下仔先,過多十年八年,生返多D再去食啦,好以蘇眉咁,比機會人地先啦。
鮑=鮑魚
.............呢樣野冇咩好講,因為依家人類已經識得去自家繁殖,基本上都底讚既。有養鮑魚既地方,海水通常都好靚,魚又多。因為有D唔乾淨,鮑魚好易死。繁殖鮑魚,可以食^^。
想問.....其實係咪只要那種"食用生物"數量夠多, 就可以食多d........
基本上只係數量問題, 而不是什麼道德, 人道問題......
根據一d係屠房工作既人講: "那有那麼多工夫下下麻醉或先殺後劏, 好多時d豬牛都生劏的....."
如果要關注, 係咪要關注左被生劏既豬豬牛牛先?
因為每日被殘殺既豬豬牛牛肯定多過鯊魚.......
我知自己講得不好, 可能會被插.....不過都係想純討論.........謝謝:64:
我好鐘意食翅(如果有得飲才食):51:, 不過我都吾想它地絕種:67:,其實有無可能自家繁殖呢?:58:
太歲 兄,你越黎越得到我專重。
請給我機會去講,中國人所謂的鮑、參、翅、肚。到底仲應唔應該食
翅先啦
...
stanley9 發表於 9-12-2011 08:59 AM
希望科學家快D想想人工繁殖:65:
想問.....其實係咪只要那種"食用生物"數量夠多, 就可以食多d........
基本上只係數量問題, 而不是什麼道德 ...
00_GUNDAM 發表於 9-12-2011 12:41 PM

所以我一直認為 '食魚翅' 呢件事
係因為某品種鯊魚數目大幅下降而影響生態所以先 '唔食得'

其他咩人道呀道德呀果 D 理由
老老實實
根本完全唔關事啦
D 人參多一腳搵多個理由好似做 EXAM 咁
以為多個 POINT 高分 D 而已...
我以前細個都鍾意食碗仔翅, 不過諗番轉頭,
為了人類一 ...
冬暖夏涼小恐龍 發表於 9-12-2011 07:41

咁我承認我係罪人
地震既主要受災城市 - 氣仙沼市
本身最出名既就係一個血腥既鯊魚屠宰場
每日死喺果度既鯊魚係數以千計
http://tw.myblog.yahoo.com/jw!UG ... =7082&next=7068

我唔知呢d係咪叫報應
海嘯就偏偏將呢d屠宰場沖得一乾二淨
等海洋生物可以得都短暫既休息
魚翅到頭來其實係食乜?

定價同身份?
唔好因為人有我有,冇就好似好失禮
其實阿豬阿狗請飲都有得食,我真係唔覺得有幾珍貴

味道?
我真係覺得,其實翅本身冇乜味,好多時都係睇個師傅手勢,食個羹
咁點解唔索性直接食其他湯羹?
地震既主要受災城市 - 氣仙沼市
本身最出名既就係一個血腥既鯊魚屠宰場
每日死喺果度既鯊魚係數以千 ...
dragonman 發表於 12-12-2011 04:59 PM

咁講唔係咁好喎,人地個區唔係一家大細男女老幼全城人打工殺鯊魚,呢D唔係報應.
不過冇晒呢D屠宰場就一定係好事