Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: 太陽之牙

[詢問] 親愛的版主,可否解釋一下?

女版 其實定義唔一定局限在 "女" 字身上. 我個人覺得一 d 主力係 女角 既動畫 figure, 都應該包括在內. for example, "我的妹妹哪有這麼可愛" 內的男角. 而 nendoroid 原則上係走 可愛路線, 而 nendoroid 既集中討論亦已 包括在 女版, 所以 爆漫既 nendoroid 亦同樣移到 女figure 區.如果個 區名 令大家唔會. 我地好樂意去改一個更 合適 既名. 大家都可以提議一下.

ps 遲在答大家真係唔好意思. 因為放左幾日假, 有時上網都只係用手機上, 清下一 d 垃圾廣告. 用手機回復又有點煩. 所以冇答大家既問題. sorry. :64:
女版 其實定義唔一定局限在 "女" 字身上. 我個人覺得一 d 主力係 女角 既動畫 figure, 都應該包括在內. for ...
Vince 發表於 16-9-2011 02:14 PM

唔... 如果這樣分辨的話可能會出現灰色地帶呢, 屆時可能會再引起爭論喔~:44:
始終有些作品很難客觀地說主力是女角還是其他元素, 例如有ching提到的超重神...說這套作品賣機械人當然行, 但說它賣女角也可....
每種分類方式多少都會有 灰色地帶. 就算用 男女 去分版, 亦一樣會有問題. 因為近年多了由男生變女生的動漫. 而我及其他版主們亦內部討論緊差不多既問題. 我都好希望可以得出一個較明確既 分類方式.
回復 18# Vince

容許小弟插句話,雖然同分類無太大關係...
我們有時亦會討論這問題, 當中(小弟認為)最需要改善的是主版中的移帖時間
例如在主版發了個劇場帖, 想跟大家分享和得到支持,但2 個小時後"不幸地"遇上版主您開始進行對各個帖子分類, 分進熱血創作地帶, 眾所周知這類版塊人流相對很少, 等同把數小時以上的心血瞬間打入冷宮,這感覺絕不好受
所以小弟建議應該依發表時間的長短對帖子進行分類,而不是"一上網見一個移一個"
當然小弟不是管理層,當中執行有什麼困難並不清楚,只是給個建議:64:
頭像被屏蔽
女版 其實定義唔一定局限在 "女" 字身上. 我個人覺得一 d 主力係 女角 既動畫 figure, 都應該包括在內. for ...
Vince 發表於 16-9-2011 02:14 PM

謝謝回覆~ :64:

明白作為版主的難處,小弟言語上冒犯得罪之處請多多包涵~ :64:

不過…… (明天續)