Toysdaily 玩具日報

[作品分享] EX雙子裙甲都係短D好睇D! ( 31/08 更新, PS胸腹甲改為一件過 )

長好好多....................
31/08 更新, PS胸腹甲改為一件過
31/08 更新, PS胸腹甲改為一件過
e夫人 發表於 31-8-2011 07:05 PM

胸甲一體化, 外觀來說是更加好看.
奈何要顧及活動能力.
    ANYWAY, 樓主的用心圖是值得嘉許 :71:
EX 條腰真的太幼
胸甲一件過正好多! 如果當初係咁我已入手了
都係長既好睇D!:71:

似乎所有人都喜歡長裙甲多D, 但就我個人觀點而言, 因為雙子座裙甲採用的是橫間式設計, 本來就有點像水桶, 所以短一點感覺上會消灑D, 一旦把它改為長裙甲就好似肥人穿橫間衫咁, 顯得特別肥, 特別臃腫, 成個大水桶咁樣, 何況我覺得雙子座聖衣的最大特色除了頭盔外, 就在於修長的手甲和小腿甲設計, 若果裙甲過長就會迫使小腿甲縮短來僊就, 不能與修長的手甲相呼應, 設計上頓時失去特色, 所以電視版在這方面才會棄用漫畫版的長裙甲設計! :78:
我認為...雙子既設計...係其中一款包得最"陷"既聖衣...
代表了當初他神秘的身份....
而長甲遮蓋多一點...
都有接近傳統盔甲擋箭擋刀的作用原意設計...
腰位要連身甲便沒有活動能力...是原稿與實體永遠的對立...
小腿甲向上申....企係度緊係誇啦啦...
但叫撒卡兄跪係度...佢就叫晒小喇叭了.....
小腿甲向上申....企係度緊係誇啦啦...
但叫撒卡兄跪係度...佢就叫晒小喇叭了.....

放心! 除咗乳神之外佢唔會跪任何人!
裙甲長短大家有唔同喜好啦~~~
反而我欣賞既係另一樣野, 樓主大大既 ps 技術都幾勁~!!!
改得相當自然~~~讚!!!!!!!!
在下反而中意漫畫版,裙甲長啲好睇啲
欣賞大大的心機!
wow, brother's PS skill is impressive!
actually i am working on similar things regarding this EX.
wow, brother's PS skill is impressive!
actually i am working on similar things regarding this EX.
flash 發表於 2-9-2011 02:31 PM

攪掂咗記得要影張相放上嚟睇下呀! 期待你嘅大作!:shiny:
回復 30# e夫人

I think you and I share similar taste E,
passion and quest for improvement in EX.
here's what i've done so far, is far from finish.
any comments are welcome~ cheers