Toysdaily 玩具日報

[活動展覽] 8月21日 廣州原創玩具展: 中國生產商品

我想知隻Faiz有冇版權的:?
:71:功夫貓黨 ,正 :71:
~~~~
其實就算完全冇侵權, 或者真係有買到license 都好, 甚至完成係新設計一個模件去整

但明顯係件件野都似曾相識既時候, 你仍然以原創二字作標榜搞展覽, 我始終覺得係厚顏~

可能我思想太古老啦...
其實大家一開始都唔係吵侵權唔侵權
我地係話緊"原創"
佢都打明左佢地係在設計的基礎上,打造自己改善出來的 ...
dhk34 發表於 24-8-2011 05:29 PM

原來"原創"嘅定義而家係咁解:Q 又令我大開眼界~~~果然强國出强人、完全符合國情!勁:DD
以我所知一般來說,除非有關行為屬於版權保障之例外情況,在未得版權持有人的特許的情況下,以任何版權持有人擁有獨有處理權的形式使用其作品或作品的"實質部份",均視作侵犯版權。
那日本人喜愛的"三國", 又出SD高達, 又有無雙 , 又有一騎當千 ..... 那又是叫原創 ?
nela 發表於 24-8-2011 05:30 PM

三國高達日本方面又眞係無侵權喎,就以大部份國家來說(包括香港)法例上就文學、戲劇、音樂或藝術作品而言,版權的期限只係延續至有關作者離世後50年為止( 羅貫中都死咗好多個50年 )。而劉備高達係一個由Bandai所創的機設( 之前從未出現過 )所以故事唔係原創係改篇但機設係原創。
原創!!!!!!!!!!!!!!!
功夫貓黨!~~~想要!~
:50:  系大陸出既 , 功夫貓黨 同SD Kamen Rider  好得 :71: 系未有得賣?
00高達果個係國內人士自製的.
設計就係用回日本的
唔算抄
dhk34 發表於 24-8-2011 11:48
咁如果我抄我fd功課,但係我fd手字寫得好靚,我手字寫得好樣衰,咁d字咪姐係我自製?咁我係咪算無抄功課先?
強國人:我說我係原創,至於你們信不信,反正我就信了
咁如果我抄我fd功課,但係我fd手字寫得好靚,我手字寫得好樣衰,咁d字咪姐係我自製?咁我係咪算無抄功課先? ...
calvines1995 發表於 25-8-2011 01:29 AM

呢句有d意思..將呢個概念再引申....:58:
如果你睇過你個fd d功課,但唔係照佢全文照抄。而係將佢個意思用你既語句寫出黎,
而你個表達能力比你個fd好...咁又點計呢?
全文照抄,老師一定會捉。但意思相同, 表達手法不同, 就好難分,
老師甚至可能俾高分,寫得好個位.....
個一日啱好翻左上大陸,去睇左下,只呂布外形5錯既,我幾期待下~只SD FAIZ個作者話沒定價,可能會賣500幾人仔。。。話要預比BANDAI告喔~~雖然系幾過癮,但可惜系樹脂件唔系塑料件~如果真系500幾人仔,真系穩鬼買咯~~
呢句有d意思..將呢個概念再引申....
如果你睇過你個fd d功課,但唔係照佢全文照抄。而係將佢個意思 ...
沙宏 發表於 25-8-2011 02:15 AM

中學功課乎...?!
試下係大學甘樣寫論文睇下有冇人捉到你...寫法吾同但論點、辯証、data、research內容相似..仲要人地篇文一早出左..

懶、渣、收左錢ge professor"可能"睇吾到ge...(無睇過幪面超人咪吾知law~~)

但依家重點係比人睇到曬只係"寫法吾同"..但仲要拿住篇文"大大聲"話自己係原創..
說好的原創呢 ?
OR
原創 ? 邊度原邊度創呀 ? 睇過 ? 睇過 ?
個展我去咗睇,SD FAIZ好正,
破壞者好正!
其他還有D舊騎樓、格納庫、高達==
我的感覺是模型人用心做出來之後量產,玩具原創而非角色原創。
但其實又真系有唔少由0開始的原創玩具,樓主無貼圖姐。