Toysdaily 玩具日報

[活動展覽] 8月21日 廣州原創玩具展: 中國生產商品

其實所謂「改件」... 都要攞Licence...

最好例子就係某本本港模型雜誌... 試過連書送所謂「劉備高達改件」... 無錯的確該改件需要玩家另購一盒Bandai MG 1/100 RX-78-2 Gundam Ver. Ka 嚟改... 但亦被版權持有人禁止發售... 最後擾攘一輪之後... 就改稱為「劉備改件」嘅形式出售...

所以果啲G乜... V乜... 嘅G Kit同改件... 就算版權持有人無製作出售同樣產品... 都一樣可以當作侵犯版權... 依家只係隻眼開隻眼閉...

小櫻上
回復  chukkkk

韓國vp果d咪又係出高達改件,你會唔會話佢係抄人啊
加上間野出d件都係要買一盒 ...
dhk34 發表於 24-8-2011 03:58 PM

當然都係侵權。乜响你眼中咁係正當合法架~~~强:71:
以你嘅思為咁老翻PS3 game都應該無問題、反正都要買架Sony PS3機先玩到:DD
侵權係一定的
無得辯駁o架喇
o係另一方面睇呢 d 國產o野質素又的確係不斷提高
國內萬代好似係注冊鋼彈的版權不是高達.:66:
國內萬代好似係注冊鋼彈的版權不是高達.
dhk34 發表於 24-8-2011 04:27 PM

國內Bandai注冊咗個名叫"敢達"唔係"鋼彈"呀~~~:DD
國內Bandai注冊左個名叫"敢達"唔係"鋼彈"呀~~~
chukkkk 發表於 24-8-2011 04:31 PM

國內Bandai同Bandai唔係同一間公司???
有分別???
回復 36# chukkkk

改"敢達"明比人用"鋼彈"同"高達"呢個名周圍搞姐
b記咁好人,少見po:67:
:67:

http://zh.wikipedia.org/wiki/GUN ... 7%E4%BD%9C%E5%93%81

關於中國大陸官方譯名的由來

當萬代公司正式進入中國大陸市場時,本來想使用香港的官方譯名高達,但其名稱已經被某間公司所搶注。在萬代公司不肯付出高價的情況下,只好改名。經過佚名創作後,變成敢達這個名字,全稱則變為機動戰士敢達。但中國大陸的愛好者們一般還是認可高達這個譯名,稱其為機動戰士高達,比機動戰士敢達更為常見。
回復  chukkkk

韓國vp果d咪又係出高達改件,你會唔會話佢係抄人啊
加上間野出d件都係要買一盒 ...
dhk34 發表於 24-8-2011 03:58 PM

韓國vp果d擺到明係侵權啦..........:(
有質素大家咪又係會去買:78:
咁都叫唔算抄又學到嘢 大國即係大國,任何情況下都可以自我合理化!勁
chukkkk 發表於 24-8-2011 03:40 PM

真係學到野!歪理當道理..
樓上位哥仔展現曬出來...:71:
其實大家一開始都唔係吵侵權唔侵權
我地係話緊"原創"
佢都打明左佢地係在設計的基礎上,打造自己改善出來的造型同細節
造成獨一無二的自家設計
那日本人喜愛的"三國", 又出SD高達, 又有無雙 , 又有一騎當千 ..... 那又是叫原創 ?
回復 4# 魯烈火

agree x 2
點解現在解到山寨有理, 原創有罪...
其實呢 d 山寨野, 偶一為之, 真係冇問題...
不過, 現在連展覽都搞埋, 係未迫笨大, 迫孩記做野...
山寨都可以去到咁高調...真係 :ice:
功夫貓黨!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!超正!!!!!!!!!!!!!!!