Toysdaily 玩具日報

[玩具報告] 王者之翼!!!!—DX超合金 YF-29 (ALTO CUSTOM) 完全玩評報告 (#101更新圖片)

回復 75# 柿崎速雄

個人認為Yamato在表面處理上還是略勝一籌,尤其Tempo Printing方面,細緻感較強,亦不易脫落。
回復 75# 柿崎速雄

師兄既分析幾有意思~
想問一問VF25佢地做左D咩事?
非也,只因YAMATO 珠玉在前,BANDAI 玩具開發部
經歷左VF﹣25既劣評如潮後重拾羞恥之心痛定思痛,比番 ...
柿崎速雄 發表於 29-6-2011 02:44 AM

阿Q精神d去睇,萬代d菜嘅ver 2出品遠不如膠達多, 已屬萬幸!
非也,只因YAMATO 珠玉在前,BANDAI 玩具開發部
經歷左VF﹣25既劣評如潮後重拾羞恥之心痛定思痛,比番 ...
柿崎速雄 發表於 29-6-2011 02:44 AM

如果佢printing 方面做埋Y記個水準 咁就真係打成平手了
回復 79# sk9091

到時可能會好貴~~
回復 70# kkkiii0079

:^
第二張就算 out focus 都好正...好鐘意後面 2 位女主角 :DD
回復 81# 36韜

THX啦~~~~
聽講VF25既再版要來了,看來又要出手啦~
玩左YF-29之後,對呢個系列既感覺真係唔錯~~
回復  36韜

THX啦~~~~
聽講VF25既再版要來了,看來又要出手啦~
玩左YF-29之後,對呢個系列既感覺真係 ...
kkkiii0079 發表於 29-6-2011 06:47 PM

落左坑
vf-25 改版走唔甩..............................
so this one is improved compare to this?:69:

so this one is improved compare to this?
Gundam@EFSF 發表於 29-6-2011 09:41 PM

i'm so sorry but yours gonna stay in the museum soon :he:
:71::71:笨大macross我只買vb-6, 睇完ching個post, 有d想入lee隻, 我諗之後出ge v2.0都應該好有改進
回復 84# Gundam@EFSF

師兄d相屈左機,小弟甘拜下風啦~~
舊版既飛機mode同半人mode都ok,係人mode個度差小小
回復  柿崎速雄

師兄既分析幾有意思~
想問一問VF25佢地做左D咩事?
kkkiii0079 發表於 29-6-2011 11:54 AM

本來要打成大篇文去講解,依家BANDAI 出左圖,可以打少好多字了∼∼HA HA!
睇圖新舊比較,高下立見。
不過可以講下D 圖睇唔到既地方。

第一罪 最大問題係對腳,造形完全走樣,粗肥#腳乜都齊,關節有等如無,
以至GERWALK MODE 腳不能逆向屈曲站立,而且關節奇鬆,堪稱垃圾。
最罪大惡極係小腿副翼超細塊,展開後居然係向下0角度垂直! 仲要機乎厚過一蚊銀。
LANDING GEAR 採用小兒玩具向風格。低能程度直迫同廠 對上十多年前既 DX VF﹣19。時間差十年以上但感覺沒有兩樣,非常超時空。我最感到受辱既地方係,
BANDAI 居然當有能力花近千買玩具既成年人係小學雞去看待!!

第二罪 居然唔做可動拳頭,變人揸鎗變飛機要換拳頭,機鎗要加PARTS 先可MOUNT響機底,攪到一大堆散件難於處理,好快堆到變垃圾。

第三罪 三形態「完全變型」,人形由本來「元華」身形變成「八兩金」身形,GERWALK MODE 完全鬆散,FIGHTER MODE 腳背�ENGINE 陷入機身,
不像設定突出機面,對翼向上彎曲像在拍翼,全身GAP 位甚多。
係近代MACROSS 玩具的災難之作,
制作水平只等同於YAMATO 1999年的自家生產頭炮 1/72 MACROSS PLUS YF﹣19,
BANDAI 開倒車的能力無人能及。

其實仲有大把死罪可一一陳列出來,不過算了,出新版有大改善就唔再多講。
回復 76# GRAW

AGREE∼
我想問,呢一隻係唔係前排再版,而且一模一樣既個隻?
點解咁多人要買?......如果真係咁恐怖的話?
定還是係qc既問題?