Toysdaily 玩具日報

查看: 28319|回復: 33

[玩具報告] 千秋.不滅.大劫.無情,「天下大劫刀小評」

上星期四出版既天下第600期特別版(星期五先返到貨),本人訂了原色版,今日先到手
先講個名,本人覺得呢4個名起得幾好,同第三部終結尾聲起到呼應,而家係未見過「無情」呢把兵器0者。

講返把刀本身,以往天下出刀,都係有個紙盒仔既,近來可能要慳啦,用左半透名膠包住算,而大劫刀本身係有個刀套,今次馬SIR無出到,其實個刀套好似雪飲、巨缺既套咁樣,唔出都唔大影響,而唔計書本身既$14,$34呢把刀值唔值係見人見智的﹗不要問,只要買就是了﹗因為我已經唔見0係街有呢本特別版了﹗

把刀大約7吋長,話細一定唔細,鋼水重十分之好,不過上色有少少問題咁啦,我把刀就好明確0係個風頭度出晒界,呢D漫畫跟刀呢,無得QC架…你都做唔到驗屍官的,只有運氣幫到你架咋~

把刀設計都吸引,用圓形既感覺做刀既接合位,再加上刀身寫上既「大劫」二字設計亦好,個大字係突左出黎,而個「劫」字係凹左入去的,呢一點我都係而家先睇到(漫畫裡面就點都睇唔出喇…)﹗令我給了不少分數在此刀上。

要講缺點既,點解刀鋒上要多個大洞?用黎扣起人地D兵器嗎?開瓶器?永遠都唔係用黎斬人既?﹗(題外話,其實我都好似無咩見過天下既神兵係有斬殺過人咁既?有無大大講我知邊把劍、刀係真係有斬殺過D大人物呢?)
刀既接合位用既圓形概念,我覺得幾討好,不過又有時令我覺得牙煙,因為好似唔能夠接得穩個刀身咁樣既…

成把刀既感覺會令我畀佢8.5分,
其實把刀個尾有個圈圈既扣,我一見到就諗不如試下用黎做鎖匙扣都OK咁喎…但拎出街好似真係串左DD咁喎…哈哈~
哈哈~ 我既別注都係分身有少少上色不均~ 自己補上去:71:
好玉皇朝FEEL:69:
唔係五吋半長咩?我都覺今次把刀上色無以前嘅好,可能個設計太複雜,上色有難度…
頭像被屏蔽
頭像被屏蔽
................. I miss the pre-order and where can find them now??? :no:
................. I miss the pre-order and where can find them now???
Douglas.M.Saint 發表於 26-4-2011 07:55 AM

信和頂樓.....至goal級。

請帶錢。
:71:
上星期四出版既天下第600期特別版(星期五先返到貨),本人訂了原色版,今日先到手
先講個名,本人覺得 ...
多其 發表於 26-4-2011 01:09 AM

絕世好劍殺過雄霸!
頭像被屏蔽
頭像被屏蔽
大邪王都斬過絕心手
頭像被屏蔽
頭像被屏蔽