Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 請問你知唔知自己有幾多玩具呀﹖XD~~~

點解你地會知自己有幾多玩具架囧?!
我淨知萬一香港有地震既話我會死係玩具手上Orz
點解你地會知自己有幾多玩具架囧?!
我淨知萬一香港有地震既話我會死係玩具手上Orz
杜比 發表於 5/4/2011 01:49 PM

因為我有mark excel:71:
我只能講我一個房系放玩具
唔係好多, 約百多隻, 樣樣有D, 係無聖衣神話
唔數了~
25萬左右
好題目! 啱啱遇著我執緊房 :he:
已經唔記得儲咗幾多年, 不過都係粗略咁數.....

Toybiz Marvel Legends 6" figure: 約 200 隻
Hasbro Marvel Legends 6" figure: 約 55 隻
Hasbro Marvel Universe: 3 隻
Marvel Select: 3 隻
DC Universe 6" figure: 約 60 隻
DC Direct: 1 隻
MIA: 39 隻
figma: 23 隻
超像可動: 3 隻
SHF: 8 隻
聖衣神話: 6 隻
SOTA Street Fighter: 24 隻
Robot 魂: 3 隻
魂 Special: 1 隻
Off-Shoot: 4 隻
群雄動: 5 隻
Hottoys 12" : 9 隻
Enterbay 12" : 1 隻
Enterbay 6" : 2 隻
山寨 12" : 1 隻
HCM-pro: ??? 隻
山口式: ??? 隻
X-Box 360: 1 部

:Q
我都應該算比較小的一個
MG版高達總數﹕25隻
電動ZOIDS﹕4隻
BB戰士﹕20盒(三國為主)
EVA﹕2盒
軍曹﹕15盒(識合體果幾個系列)
以上皆全部未砌(因工作作太忙無時間)
其他以高達及EVA為主
haven't count, won't count, not willing to count about it.:36:

I think they cost me less than 20K,.....
記錄由2000年3月26日開始...

共521項... 總成本HK$115,570.23...

小櫻上
用excel,sum和count命令是作簡單統計的好朋友∼
由於數"部"比毀....計算不能...有時間先再點過....:78:
無法計算  在我有生之年 可以買玩具的的會繼續買下去
:50:
原來各位大大都有MARK底自己有幾多玩具……
我真是要向各位學習一下…因為我從來沒有MARK底自己有幾多…:56:
好耐之前有MARK過下,但是未MARK到10分1就已經放棄左…:55:

粗略估計…
日版元祖SD和BB戰士,兩套加埋706盒(未計重覆、港版元版和各類限定版)
HG數量不明(沒有數過,相信最少30盒以上)
MG數量不明(沒有數過,相信最少30盒以上)
PG模型4盒
GUNDAM FIX(數量不明…)
MIA GUNDAM(數量不明…)
其他GUNDAM玩具和模型(太多,完全無法數…)
聖鬥士大系數量不明(各版本合計至少有一SET,當中有重覆…)
聖鬥士聖衣神話(除了兩隻白銀和OCE一輝外各有1盒)
TAKARA勇者玩具日版全SET(CM版未計…)
ZOIDS模型(太多,數唔到…)
變形金剛(都有好多,完全未數過…)
新舊洛克人模型、ACTION FIGURE全套(數量不明,印象中欠兩隻…)
魔神英雄傳模型(齊基本,都係沒有數過…)
還有其他玩具和數量不明的扭蛋、手辦、景品、食玩…

唔想知總值,因為玩具是用來玩的。

似乎我都要開個EXCEL,MARK番有D乜玩具…:26:
冇數過自己珍藏幾多玩具but around 花費5位數
聖衣神話接近100隻,HOTTOYS幾隻!