Toysdaily 玩具日報

查看: 32540|回復: 94

[分享討論] 請問你知唔知自己有幾多玩具呀﹖XD~~~

突然好奇一問各位大大!~

小弟見呢到都有好多大大似乎擁有好多玩具~~:77: 而且又有好多地方收藏/ display:D ~~
相信好多大大都係花費不菲~
所以有此一問8卦下~

你玩左幾多年玩具呀﹖又有冇數過自己珍藏幾多玩具呢﹖:^
最後,有冇計過自己捐左幾多錢去玩具度﹖:he:

訓覺先~聽日我都講下自己( 不過我得好少...:42: )
起夜無聊正好看到,這帖子頗有月經貼的氣質啊

打開excel看了下count,目前非TF類玩具462只,TF182只(不包含扭蛋、盒蛋、gunpla,量產的只算一只)
花費6位數

期待德哥出現……
哈哈!!我一直以為自己好少玩具直到我昨天搬屋!!!!
發現我200尺既單位有一半位都係我d玩具= =(((搬果時就知後悔!!
之後望望我平時去街衫褲鞋夾埋半個紅白藍袋都無= =!!!
頭像被屏蔽
一百盒左右:(,部份拆盒放入膠箱,8成老變,其他合金魂、HT、SRW、強殖裝甲、扭蛋、銀英傳........:$都有D, 遲D真係要點吓倉先:^
比較起我應該最少吧...将所有玩具密密麻麻堆埋1薺占左1張床吧
200盒 bb戰士
> 70隻HCM pro
SHF One piece x 3
Robot Side MS 死士中....
仲有隻00 Gundam Metal...

當救濟日本吧...
暫時都未過200.... :( (不過都真係好多)
其本上數量如下.....
53隻figma
38隻shf
22隻sic 極魂
8隻robot 魂
7隻山口
3隻聖衣神話
3隻GARO極魂
2隻sr 合金
2隻D-Arts
1對MANGA REALIZATION
1隻ULTRA-ACT
1隻COMPOSITE Ver.Ka

figma 同shf 為主
但之後figma 應該會玩少d...
之後都係shf 多.....
扭蛋逐隻計???:DD

星戰3.75吋  1200隻(其中600隻白兵)
星戰12吋   60隻(20隻白兵)
其他12吋  60隻(HT35隻)
變形金剛      500隻(其中柯柏文60隻 海狂等合体派共150)
聖衣神話只有40隻
6吋同3.75可動   800隻(G I JOE 300隻 SUPERMAN 40隻 X MAN 100隻 幻變奇兵20隻 裝著變身40隻 STARCOM 30隻 SHF 40隻眼SIC 40隻 ..... )
合金   大約100隻
LEGO 白兵 150隻
PLAYMOBIL  300隻
BLU RAY 96隻....
等等....
仲有戰隊.....
總值:唔想知:31:
2個櫃頂,半張床,還有些DISPLAY出來的盒旦,應該近百吧:(
看到有神人超過500隻的了, 應該還有更神的在後頭

以下是小弟的
SHF 20隻
超像可動 19隻
轉輪 15隻
FIGMA 10隻
武裝神姬 8隻
SIC 3隻
聖衣神話 1隻
6吋孩之寶 1隻
黏土人  1隻

還未到100隻:34:
(扭蛋不想算了, 應該有3~400隻吧)
玩左3年唔夠, 現有
神話(包括胸像): 71set
sic(包括牙狼系列): 68set
shf: 103set
figma: 15set
12" :7set
其他雜玩(包括ex合金, 超合金魂, 山口, 裝著, 極魂, mg, hg等等) :約有120多set
總值超過10萬
成份身家都俾晒D玩具:
SHF~77隻
裝著變身~60幾隻
極魂~6隻
SR合金~2隻
合金魂~9隻
山口式~7隻
初代日版金毛獅二王DX 合金1隻

16隻 hcm pro
20隻 robot魂
20隻 山口式