Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 日本仙台宮城縣8.8級大地震,海嘯預警,輻射危機

你好似仲未答我問題。
我問你 “如果你既祖先之中其中一個人殺過人,或者做過壞事,
咁係咪整個家族既 ...
kaiserfrog19 發表於 12-3-2011 02:18 AM

同意

之前去日本住民宿, 個老闆都唔知幾好人
房入面每日都有生果, 麵包兩日會換新

有一次去藥房揾藥, 個老闆知我地咁遠難幫佢買野
幫我地反轉間鋪頭揾, 雖然都係失敗
但係就送咗好多其它野俾我地, 多數都係旅遊用品

仲有一次去秋葉原揾kabuto嘅SHF, 果時未知kabuto日文係咩...
個店員見到望住啲SHF好煩惱嘅我, 即刻拎晒啲SHF出嚟俾我睇, 問我想要邊隻

佢地真係好好人, 希望上面提到果幾位(仲有藥房班店員)會冇事啦:die:
呢 d 咪就係為拗而拗囉……
真係唔怪之得其他 ching 都費鬼事回你∼

你咁鬼憎日本,記得由呢一 ...
kaiserfrog19 發表於 12-3-2011 02:38 AM

你估我想玩佢D玩具我未知日本人甘對中國人果陣係睇果D卡通
本來我無野架,佢近年反華一路都罵我地係支那人
如果俾左派當權~美國又唔得閒~
佢仲唔打你中國呀~
如果佢唔係侵略性強民族以前的我都可以唔記得
呢 d 咪就係為拗而拗囉……
真係唔怪之得其他 ching 都費鬼事回你∼

你咁鬼憎日本,記得由呢一 ...
kaiserfrog19 發表於 12-3-2011 02:38 AM

算啦, 依啲人同佢吵架只係喺度浪費口水~
同意

之前去日本住民宿, 個老闆都唔知幾好人
房入面每日都有生果, 麵包兩日會換新

有一次去藥房 ...
天天~ 發表於 12-3-2011 02:41 AM

相同情況一提。

由於工作關係,我有好幾個菲律賓人既同事,佢地都好好人∼
係上次人質事件之後,雖然唔關個幾個菲律賓同事事,但係佢地都好內疚咁 send email 同我地全公司人講 sorry∼

今次日本地震,其中一個菲律賓人同事既家姐原來住係群馬。個度都好近仙台。
我地見佢非常之擔心,又唔識睇中文 � 日文。都好不約而同咁上網勁搵有關資料同新聞去講比佢知,等佢唔好咁無助。

btw,群馬係比較內陸既地方,所以即使有海嘯都唔太受影響。另外就係地震既時候,群馬只屬 3-4 級,無仙台咁嚴重。而之後我既同事亦都已經聯絡到佢家姐。

人心肉做。希望個 d 仍然抱住 d 無謂偏見既人睇清楚而家究竟發生咩事,而唔係係呢個時刻去翻人舊帳。或者只係識得關心玩具究竟能否如常出貨……
相同情況一提。

由於工作關係,我有好幾個菲律賓人既同事,佢地都好好人∼
係上次人質事件之後,雖 ...
kaiserfrog19 發表於 12-3-2011 02:54 AM

如果有需要, 可以去bbc uk度搵日本地震資料俾你菲律賓同事
英文的, 又快又準

啱啱先睇電視睇完:64:
如果有需要, 可以去bbc uk度搵日本地震資料俾你菲律賓同事
英文的, 又快又準

啱啱先睇 ...
天天~ 發表於 12-3-2011 03:00 AM

THANK YOU CHING~:64:
THANK YOU CHING~
kaiserfrog19 發表於 12-3-2011 03:10 AM

no problems, hope it helps:shy:

上次中國地震後揭發了不少負面新聞
好難再對祖國有甚麼歸屬感..

六四
綠霸
河蟹
再加上一大堆毒奶、膠製假蛋甚麼的一直都在發生
為了賺錢而不擇手段

就算國恥都只是那段時期一次性的慘事
那像現在仍然一直在玩弄自己國民的性命從未休止?

值得一睇的一篇文

日本大地震,我們感同身受

節錄:
仍然記得,唐山大地震、汶川大地震、玉樹地震,每次地震對於中國國民都是心靈上的創傷。仍然記得,汶川大地震時,日本派出救援隊來到中國,參與人道主義救援。當日本救援隊傾盡全力,挖出兩具受難者遺體時,他們集體鞠躬默哀。這是人類最樸質的感情,沒有任何雜質的。

http://www.chinareviewnews.com/doc/1016/2/5/7/101625753.html?coluid=123&kindid=0&docid=101625753&mdate=0311213004
值得一睇的一篇文

日本大地震,我們感同身受

節錄:
仍然記得,唐山大地震、汶川大地震、玉樹地震, ...
Toro 發表於 12-3-2011 03:53 AM

講得好好
中國人自己都殺中國人啦,1989年6月4日.....
莫探員 發表於 12-3-2011 00:41

唔好講到咁遠既89.6.4 最近又有毒奶粉 :42:
唔好講到咁遠既89.6.4 最近又有毒奶粉
bbf1125 發表於 12-3-2011 08:01 AM

好似仲有膠米粉:o
日本失蹤客船81人獲救 (08:28)
日本海岸巡邏隊直升機發現被巨浪捲走的客船,並救起船上81人。
日本傳媒報道,直升機發現該艘失蹤船隻後,救起船上81人,送往安全地方。
日本失蹤客船81人獲救 (08:28)
日本海岸巡邏隊直升機發現被巨浪捲走的客船,並救起船上81人。
日本傳媒報 ...
takeshi 發表於 12-3-2011 10:25

希望失去聯絡果兩列火車都可以盡快聯絡到 la
大家為一個人的價值觀唔同,根本無得溝通,
正如美國一樣,部份白人仍然當黑人係魔鬼一樣。
但如果因為部份人嘅行為,而去增恨一整個民族,我只會覺得佢幼稚同無知,
我相信中華民族的精神,不會教我們敵人的傷口上酒鹽,
相反能對敵人伸出援手,才顯得這個民族的偉大。
但只懂得將狹隘的民族主義掛在口邊,甚至將政治、社會、國情,也牽扯進去,卻忘了作為人最基本的良知和良心,
只可以講,我作為一個中國人,作為一個人類,為你而感到羞恥。

--------------------------------------------------------

昨晚新聞見到油庫嗰度,好似俾外星人轟炸過咁,心都寒埋。
連災難片都未必會見到咁嘅情況。
個心好唔舒服。
希望嗰邊傷亡唔好咁嚴重就好了。