Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 日本仙台宮城縣8.8級大地震,海嘯預警,輻射危機

作為一個地球人我都係發表意見
唔洗甘去侮辱人~
大家身為地球人
何必对人有偏見
DIEND 發表於 11-3-2011 11:34 PM

同意, 況且日本有華人定居
不明白......
日本嗰邊發生嘅係天災,差不多半個日本受災,
點解仲要有人會用民族主義,去侮 ...
bananaman 發表於 11-3-2011 11:40 PM

大大你講得好啱...我都未仲打好....希望佢真係會明:42:
請尊重生命....別拿人生命開玩笑.!! 說話的時候,請換個角度諗諗.., 講野前請用腦諗過先啦~~!!
不明白......
日本嗰邊發生嘅係天災,差不多半個日本受災,
點解仲要有人會用民族主義,去侮 ...
bananaman 發表於 11/3/2011 23:40

果種係咪叫做慣青思想呢 (小弟年輕果陣都經歷過)? :64:
大家都是人,將心比己,祝福在地震中(無論中國人或日本人)的人一切安好,平安渡過
作為一個中國人我都係發表意見
唔洗甘去侮辱人~
大家身為中國人
何必人身攻擊?
chipanyan 發表於 11-3-2011 11:29 PM

講真, 我喺啲鬼仔同學面前唔會話自己係中國人:67:

其實依家世上仲有幾多個有份參與二戰嘅人仲在生?
係, 日本人喺二戰時期做嘅野真係太過份,
但係你有冇諗過佢地嘅後代係無辜㗎?

好, 就算你真係好恨日本人, 難道中國人冇做錯?
中國人喺二戰相信都殺敵唔少, 佢地槍下嘅敵人, 日本人, 英國人, 法國人..etc
又有幾多係有家人永遠都等唔到佢地返去?

我喺英國依度識得一個英國家庭, 佢地有一位成員就係因為二戰, 死於中國某處
但係佢地又有冇好似你咁講野呢?
冇, 相反, 佢地仲有份捐錢俾之前中國地震受害者

朋友, 歷史係唔應該忘記, 但係過咗去嘅事點解仲要咁耿耿於懷呢?
只係改圖嚟架....咪搵災難開玩笑.....
cartoon 發表於 11-3-2011 11:33 PM

我唔知呀...
見到post出嚟咋:no:
果種係咪叫做慣青思想呢 (小弟年輕果陣都經歷過)?
garykctse 發表於 11-3-2011 11:46 PM

網上總會有人鍾意講相反野...
每次天災都會有咁既人出現...
請尊重生命....別拿人生命開玩笑.!! 說話的時候,請換個角度諗諗.., 講野前請用腦諗過先啦~~!!
den 發表於 11-3-2011 11:43 PM

十分同意
同意, 況且日本有華人定居
blam 發表於 11-3-2011 11:41 PM

仲有好多外國人:o
今次災難我看到一種情況: 很多人, 尤其是中國同胞, 都聯想是否日本人所種的孽所致. 但, 天災, 是不會選擇你是什麼人, 曾作什麼功德罪孽. 天是公平的. 如果相信報應的話, 請放棄今次日本人是自作孽的想法, 因為這反而是自己在作孽. :67:
講真, 我喺啲鬼仔同學面前唔會話自己係中國人

其實依家世上仲有幾多個有份參與二戰 ...
天天~ 發表於 11-3-2011 23:51

同意,歷史不應該忘記,因為我們要記著歷史的教訓,不要重蹈覆徹,
但不是要記仇,也不是要復仇,
仇恨只會令悲傷擴大,只有一方主動伸出友誼之手,悲劇才不會再發生。
今次災難我看到一種情況: 很多人, 尤其是中國同胞, 都聯想是否日本人所種的孽所致. 但, 天災, 是不會選擇你 ...
sazabi 發表於 11-3-2011 11:58 PM

講得好:o
今次災難我看到一種情況: 很多人, 尤其是中國同胞, 都聯想是否日本人所種的孽所致. 但, 天災, 是不會選擇你 ...
sazabi 發表於 11-3-2011 11:58 PM

如果真係報應,都唔會係今日先報係d唔關事嘅新一代身上喇
同意,歷史不應該忘記,因為我們要記著歷史的教訓,不要重蹈覆徹,
但不是要記仇,也不是要復仇,
仇恨只會令悲傷擴大,只有一方主動伸出友誼之手,悲劇才不會再發生。
bananaman 發表於 12-3-2011 12:02 AM

睇完你啲紅字之後我突然間諗起star wars...
如果Obi-Wan 伸手救被火燒緊嘅Anakin
Anakin就唔會變做Darth Vader....(應該):(

對唔住...唔應該依個時候講啲咁嘅野:64: