Toysdaily 玩具日報

樓主: cliffordchan107

[劇場創作] (道歉啓事) 我想同我D玩具講聲對唔住......

好精彩,真係好多唔同款既玩具∼
不過樓主,唔好意思...「啟事」不是「啟示」  ^_^
manchung924 發表於 8-10-2010 11:45 PM

謝謝大大更正, 而家改番先~~
其實當初我都有諗過用"啓事"先啱的, (唔好笑我事後孔明, hehe)
但係心理上覺得"啓示"較多人用, 所以最後都用番"啓示",
結果就錯了,
所以這是個"羊群心理"的反面教材呢, haha~~
同意,同意玩玩具未必需要跟着原著的方式去玩
如此「自由」玩玩具才能從已有的原著上,
開拓出另一 ...
海龍劍神 發表於 9-10-2010 12:02 AM

也是, 不過壞處是好多原著的配件好多都用唔番, 浪費咗~~
好似光頭佬heavy duty的重裝武器,
queen blade 光明天使的 "m" form~~
晤好意思, 抽水一回...
不過, 晤好意思, 晤係大X晒....
roystoy 發表於 9-10-2010 12:03 AM

haha, 所以應該講: [吾好意思~~]
Playing toys in original way gives the toys a second lives
garykctse 發表於 9-10-2010 12:22 AM

我同意呢, 當想到玩具有另一種玩法的時候, 感覺到玩具好像"重生"了~~
其實不只港鐵,連所有大機構都同一個咀臉,假好心、假仁慈

舉個例子:匯x票號,說什麼關懷社會

小弟及 ...
chlycab 發表於 9-10-2010 01:10 AM

大大你說出了許多大企業共有的缺點呢,
雖然大企業是"企理"一些,
但感覺服務很不人性化,
服務的態度也很官方,
唔及小公司的親切, 個人.
提供的服務也是standard劃一規範化,
不能應合每一個人的不同需求,

所以我也不喜歡領匯管理的屋邨商場,
無錯地方是乾淨咗, 好行咗,
但也再無野好買~~
你係成個 toysdaily 入面唯一一個真係玩玩具o既人
玩具 發表於 9-10-2010 02:00 AM

當然不是呢, 我也經常黎td睇其他大大玩玩具~~
估跖到我咁無耐性都可以睇曬, 正 !
龍珠迷 發表於 9-10-2010 02:32 AM

有無睇到瞓著?
大大分享過好多故事, 繼續畀心機
八口八口 發表於 9-10-2010 08:10 AM

睇下有無五十個先~~
這個post 可說是一個總結~令我諗返起你好多原創~故事
neweasonlss 發表於 9-10-2010 10:40 AM

見笑, 其實好多故事都不是我原創的, 只是將其他媒介的故事, 以玩具劇場的形式再表達出來~~
你D玩具劇場唔止搞笑,有時仲好有意義!!!

好記得上次你果個「搭銀河文車禍」既POST!!! 開頭以為係搞笑, ...
hystericireul 發表於 9-10-2010 11:14 AM

謝謝, 我自己也很喜歡車禍那個劇場, 因為自己也花了很多心機去編排, 影相, 同後製,
同埋整理的過程中, 自己也可以再反思這個故事的意義,
"凡事是多面性的, 不同的角度有不同的觀點."
触动每个玩具人的心灵post,必然成为精华的post,先赞后挺,精&#2132 ...
powerhawk 發表於 9-10-2010 11:42 AM

見笑了, 其實我好多post都好簡陋, 只能自娛, 不宜見人~~
今日萬里長城給中國帶來巨大的旅遊收益
誰會為從前建造者的痛苦而對長城反感
血鑽石
誰會為開礦工人的痛 ...
0944 發表於 9-10-2010 11:43 AM

我很喜歡大大你的比喻呢,
善惡是硬幣的兩面, 既相生又相尅, 兩者又共存著,
沒有人是全善, 也沒有人是全惡,
每個人都是多面體,
可是其他人只看到其中的一面~~
舊圖新用,回味無窮~
哨牙囡 發表於 9-10-2010 04:50 PM

廢物利用吖嘛~~haha
好有心機噶post啊,一次過用左甘多次,大大其實有時為左創作,“唔使唔好意思喔”,如果唔系就無甘好睇噶了 ...
bond123 發表於 9-10-2010 05:39 PM

謝謝, 不過有樣野真係要道歉的,
我初時出post的方向有時太嘩眾取寵,
可能將自己的快樂建築咗係其他人的痛苦身上,
或著過份色情, 可能令人有唔好的印象,
係近期的post上面, 自己都會小心留意.
我喜歡最後那一張『香港鐵路,用錢鋪出黃金路...』
卑彌呼 發表於 9-10-2010 09:37 PM

香港人的創意真高呢~~~(不是我)