Toysdaily 玩具日報

樓主: cliffordchan107

[劇場創作] (道歉啓事) 我想同我D玩具講聲對唔住......

我喜歡最後那一張『香港鐵路,用錢鋪出黃金路...』
好好笑同有意思既post..:DD
黎遲左...但都要俾番個讚您..clifford 兄!! 又一個GOOD POST!!:71:
我反而想知第一張圖個女公仔係咩系列玩具黎
Endy﹏℃┐ 發表於 9-10-2010 07:22 PM

山口式 Queen's Blade
First one to support here!

OT:  Try to watch the animation from your collectoin and u will f ...
Douglas.M.Saint 發表於 8-10-2010 11:20 PM

是十倍快樂至真。樓主睇卡通啦,你就玩唔落手.....會就住就住...
看見第一幅圖的"唔好意思"已經猜到樓主話中有玄機:DD

哎, 其實沒看過原作不打緊呀, 樓主的玩具們不也是為樓主提供了娛樂, 達成了他們的使命嗎?
好好笑同有意思既post..
黎遲左...但都要俾番個讚您..clifford 兄!! 又一個GOOD POST!!
hehemimi 發表於 9-10-2010 11:05 PM

Great! Yours toys story is very touchable. Keep on and never ending. Thxs.
春田花花 發表於 9-10-2010 05:23 PM

laugh bird, support 樓主!
insomniac 發表於 9-10-2010 04:52 PM

好有心機
onepiecepop 發表於 9-10-2010 04:45 PM

好有心機
阿天 發表於 9-10-2010 01:32 PM

quote]一個十分有heart既post,無得頂
nelngan 發表於 9-10-2010 11:24 AM [/quote]

這個post 可說是一個總結~令我諗返起你好多原創~故事
neweasonlss 發表於 9-10-2010 10:40 AM

睇完好開心~~~~
Quentin 發表於 9-10-2010 10:23 AM

dennistoyS 發表於 9-10-2010 10:09 AM

nice, very funny~~
kingeltshan 發表於 9-10-2010 10:04 AM

太正了,無言,
061221 發表於 9-10-2010 09:37 AM

cwaa2006 發表於 9-10-2010 08:45 AM

好耐冇留意大大d post
點知入一入黎look一look又見到d正野
機體 發表於 9-10-2010 08:34 AM

樓主既post我個個都有追~
真係正!
強人.朗 發表於 9-10-2010 08:33 AM

大大分享過好多故事, 繼續畀心機
八口八口 發表於 9-10-2010 08:10 AM

唔好意思囉

真係忍唔到笑...
美心西餅 發表於 9-10-2010 02:40 AM

好圖好句有意思!
panzer_jimmy 發表於 9-10-2010 02:18 AM

十個讚...
不要刻意改變 發表於 9-10-2010 02:18 AM

goodto 發表於 9-10-2010 02:11 AM

nice
mtr
FrTW 發表於 9-10-2010 02:07 AM

Interesting post and Support to you brother!
Firewalker27 發表於 9-10-2010 12:48 AM

Support
afrolau 發表於 9-10-2010 12:41 AM

rickylau1983 發表於 9-10-2010 12:29 AM

HaHaHa  Very good post.  

Thanks for giving me another good start for the day.
alexkchoi 發表於 9-10-2010 12:02 AM

這個讚
隨感一亡魂 發表於 8-10-2010 11:49 PM

genji 發表於 8-10-2010 11:36 PM

冬暖夏涼小恐龍 發表於 8-10-2010 11:36 PM

樓主D POST真係好有heart~
yin115hk1986 發表於 8-10-2010 11:32 PM

support
himhimhim74 發表於 8-10-2010 11:34 PM

great post!!
Assassin 發表於 8-10-2010 11:25 PM

再次多謝各位大大支持, 你們的回覆,
是下一個劇場的動力能量呢~~
(p.s. 終於懂得一次過引用多個回覆, 可以一次過感謝了, hehe~~)
First one to support here!

OT:  Try to watch the animation from your collectoin and u will f ...
Douglas.M.Saint 發表於 8-10-2010 11:20 PM

謝謝, 其實我好多動畫同漫畫都想追番的, 可是工作以外的時間並不多,
而且好多動漫的故事都有好長的歷史背景, 例如高達, 幪面超人就多個系列, 每個系列又很像很有關連, 要一次過追晒有點難度, 反而每日抽一兩個鐘看一些單元的故事, 反而容易一些.
細個看過其中幾個系列, 可惜許多都忘記了, 要重新看過, 我想要等退休的時候, 才有時間,逐一慢慢品嘗呢~~所以而家要努力儲錢, 縮短我的退休時間~~
攞你狗命果個好搞笑
山吹老師 發表於 8-10-2010 11:28 PM

其實初時想寫的是"唔好意思, 當年令你變咗狗肉煲", 不過後來還是覺得"攞你狗命"好笑一點, 不知大大你是否同意呢?
師兄真係一個玩玩具既大師兄~
小弟拜服
又一個好post~~
密斯威爾 發表於 8-10-2010 11:29 PM

謝謝, 不過以前都有好多玩具唔識玩, 最後浪費了, 有點可惜~~
是過往的照片來個串燒...好味
影武者 發表於 8-10-2010 11:30 PM

就好似電影"搞乜鬼奪命雜作"咁, hehe
玩具就係要同主人玩先得到快樂.
我反而覺得要對d未開盒嘅玩具道歉呢...
JTOYZ 發表於 8-10-2010 11:35 PM

睇黎大大都有睇toystory呢, haha~~
好好笑呀:66::66::66:
dai dai, your post is always inspiring!
Grimlock 發表於 8-10-2010 11:37 PM

hehe, 其實都係參考其他人的創作已, 真正有創意的是原創者~~
我係高登見到唔好意思post,勁搞笑...x鐵拍個咁的廣告真係攞黎衰
p_lam0730 發表於 8-10-2010 11:38 PM

我都係係fb同golden睇到的, 其實都解釋咗社會真係有唔少怨氣, 需要發洩~~
樓主好有心機,撐!

港鐵呢鋪真係經典,我自己對港鐵冇乜不滿,只係覺得好做作,唔好睇~~~

不過有趣係 ...
Garycharm 發表於 8-10-2010 11:38 PM

我也同意, 其實如果不是近年發生的事, 這個廣告的回響不會那麼大的.
不過港鐵製作這個廣告, 是宣傳而不是道歉, 所以市民對於入面講的"唔好意思"反感.
不過題外話, 廣告入面的"唔好意思", 應源自英文的"i am sorry".
其實"sorry"唔一定有道歉的意思, 好似"i am sorry to hear that......"這句根本和道歉無關,
如果道歉應該用"apologize" 好一點, 而中文亦一樣, "唔好意思"就好似唔少心碰人一下般小意思, 但係又同港鐵所做的事又不一樣, 所以令人覺得造作呢~~