Toysdaily 玩具日報

查看: 43709|回復: 60

[分享討論] SHF 分享會精選 vol.31~~~獨自的變身~~~Joker

幪面超人 Double 一劇雖然已到尾聲~~~但實在太令小弟興奮了~~~:)很期待新的電影版 "Forever A to Z 運命的 Gaia Memory" 也有相同的編劇質素~~~不要令人失望啊~~~:handshake:

雖然電影我還沒有看過~~~但故事中菲利浦本身所持的記憶體竟反過來變成了敵方的 Dopant~~~這個設定我覺得非常新鮮~~~很有吸引力~~~:D 今次要介紹這隻由翔太郎獨自變身的 Joker~~~亦應該是眾多記憶體中最多人喜愛的一款~~~ :love:

今次這隻 SHF 是以魂 Festival 會場限定推出~~~不用到秋葉原排隊購買~~~當然要付出多一點吧~~~:( 老實說~~~最初我對這隻用同一素體推出的限定抱著可有可無的心情~~~~但還是抵不住那純黑色的魅力入手了~~~:shy: 開盒一看~~~漆黑的 Joker 人偶已經吸引著我的視線~~~配件不算很多~~~只有四對手和一個印有 Joker 的地台~~~:78: 再打開吸塑膠檢查這隻 Joker~~~素體上還沾上未清理乾淨的脫模油~~~:66: 整隻 Joker 除了 關節部份外~~~全身上下均塗上了一層很均勻的消光黑~~~沒有流眼淚~~~出界或甩油~~~塵粒亦只有少少的一點點~~~:73: 拿出之前那些 Joker 或 Skull 出來比較之下~~~怎麼黑色膠上沒有塗上這麼好的消光色呢~~~:42: 舊的素體上那些注模時出現的膠印和光暗不勻的膠黑色~~~確實非常礙眼~~~令各玩家對購買這隻 Joker 抱著小心觀望的態度~~~:67:

那對經常被人垢病的"水口觸角"~~~今次竟然被"特別處理"和挑選過~~~~水口被批得整整齊齊~~~尖位亦無彎曲~~~:43: 各部關節活動亦比之前的緊和有力~~~唯股關節仍有少少"唧唧"聲~~~可能又要出動 WD40了~~~:DD 地台用了透明黑色膠~~~上面印上 Joker 文字和標記~~~配搭 Joker 擺在一起看上去很不錯呢~~~:)

將 Cyclone Joker 擺在一起比較~~~因為 CJ 沒有完全上色關係~~~身上的黑色實在見到有太多瘕疵了~~~那黑膠色的胸部在攝影時亦很容易反光~~~:cool: 相反 Joker 沒有反光問題~~~可以盡情把光投在身上令反差更突出~~~:36:

後記: 本來我無打算買呢隻 Joker 住~~~諗住等一等魂 Shop 開訂~~~:38: 但係日本分享網見到 Joker 個漆黑 Body 好似好得咁~~~再計一計今日 GE 日圓滙價癲到要成九算幾~~~三千円一隻唔計消費稅都要成港幣二百七十幾蚊~~~:68: 宜家唔使舟車勞動同費時排隊~~~我諗畀多啲都除笨有精呱~~~亦想快啲到手同大家分享~~~:35: 總括今次呢隻 Joker 係暫時同一素體十個 Form 之中~~~ QC 最好最令我滿意 GE 一隻~~~希望遲啲魂 Shop 果批都有咁上下質素就好啦~~~:71:

十卜some大:71:
原來這隻是消光的... 咁之後JJ都係同佢有少少分別....:58:
十卜some大~~

隻joker等佢出魂限先買...佢最起碼去到我對shf既接受程度~~

經歷過買紅金後...我都係等魂限算...
頭像被屏蔽

正:71:D相好掂。
十卜some大~~

隻joker等佢出魂限先買...佢最起碼去到我對shf既接受程度~~

經歷過買紅金後...我都係 ...
翼風 發表於 17-8-2010 02:47 AM
THX 翼風兄支持~~~:shy:
十卜some大
原來這隻是消光的... 咁之後JJ都係同佢有少少分別....
virtualman 發表於 17-8-2010 02:34 AM
如果只係膠黑色~~~我都無咩興趣~~~不過上晒色原來真係好唔錯~~~:)
點解會有刪除線GE~~~:@
some 大既post 真係引死人
我覺得用埋可以插memory 個地台仲正

我o係馬交買唔到呢隻ar! :56:
原來好似對腳都有上消光, 真係靚仔D! 算笨大有返少少良心

可惜 Skull 無咁做, 真係徙晒隻 Skull:help:
消光body很讚, 但會令人擔心把玩時刮傷漆膜...

本來對於預訂了JJ的我來說這沒啥吸引力, 但聽說這Joker在劇中表現神勇, 而且用的招式是Rider kick和Rider punch耶...所以在店頭看到都有點心動...
:71:some some
:43:十卜~開心又到見一個屬於some大既精華POST.:71:
some 大既post 真係引死人
我覺得用埋可以插memory 個地台仲正

我o係馬交買唔到呢隻ar!
davidki99 發表於 17-8-2010 09:22 AM
對澳門的朋友黎講~~~呢啲會場嘢真係可遇不可求~~~:o 希望遲啲魂限可以滿足到大家啦~~~:(
原來好似對腳都有上消光, 真係靚仔D! 算笨大有返少少良心

可惜 Skull 無咁做, 真係徙晒隻 Skull
insomniac 發表於 17-8-2010 09:54 AM
如果 SKULL 可以上埋消光~~~就真係一隻不可多得GE極品啦~~~:)
some some
himhimhim74 發表於 17-8-2010 11:54 AM
THX 支持~~~:)
十卜~開心又到見一個屬於some大既精華POST.
ZIN 發表於 17-8-2010 12:19 PM
多謝支持~~~雖然TD大病初愈~~~但回歸到真係幾開心~~~:DD
返黎主場再卜多次:43:

隻joker越睇越正!
等魂shop~