Toysdaily 玩具日報

查看: 15565|回復: 17

求玩具櫃意見分享, thx !!

小弟新屋入伙, 想幫d合金,figure搵番個好居所....
唔知訂櫃好,定買現貨好??
又唔知去邊間訂好,加燈好唔好...:?
有無大大有經驗同意見可以分享吓....:52:

thx !!:77:
我這兩個如何!?

本身個櫃已經有燈,但好似我擺到咁爆就光不過三層了...
@屋企買的...價錢等如四隻figure左右一個....

注意 櫃的呎吋....以及層版可調較高度......
如果買你現貨,好似唔多選擇,訂造可以要求幾高,幾深,幾多燈都得。
我覺得飾物柜唔好咁深會好D
我都計劃緊,你可以到會員收藏區到睇下,大把野可以參考。
不過我覺得訂造會好D,出邊買個D始終係爭D,當然價錢平D,但係放心頭好我覺得都係放好耐時間,到時你都會覺得值返。

話說回來,我覺得造櫃留最好都係三邊玻璃,背板最好唔係玻璃,因為咁樣會無咁亂既感覺。要做多層及可移動,可以令到不同高低既玩具有位入。
頂頭用LED,唔好用射燈,唔係你D玩具就會係咁先。若做到最好中間個層都放到光管,可以令到個幾層既玩具都夠照。唔係就好似入左冷宮咁。
仲有最頂或最底可以預留位放盒或配件,因為個D位就算放左都唔係咁睇到,要黎放野就最好,最後應該係留意邊位如何設計可以防塵。

希望以上資料幫到你,因為我都係到搜集造櫃既資料,等裝修時搞埋。
頭像被屏蔽
原帖由 xleo 於 17-7-2009 10:51 AM 發表
我都計劃緊,你可以到會員收藏區到睇下,大把野可以參考。
不過我覺得訂造會好D,出邊買個D始終係爭D,當然價錢平D,但係放心頭好我覺得都係放好耐時間,到時你都會覺得值返。

話說回來,我覺得造櫃留最好都係三 ...
+

ALMOST AGREE~ BUT THE BACK MIRROR IS REAL NICE TO SHOW U THE BACK OF THE TOYS~~
VERY GD~!:61:
原帖由 riverchild 於 17-7-2009 12:22 PM 發表
+

ALMOST AGREE~ BUT THE BACK MIRROR IS REAL NICE TO SHOW U THE BACK OF THE TOYS~~
VERY GD~!:61:

如果本身玩具係大件或者係排到一隻隻企係到就放鏡係好,但當你好多好多一齊放,有高低大細各不同,加後鏡會令到望埋去好亂,所以要視乎你放乜野入去。各有好壞。
我自己O個個O係書ROOM的, 有MIRROR 令到全間ROOM都大好多咁
加埋上下光管係超靚呀
頭像被屏蔽
原帖由 riverchild 於 17-7-2009 02:44 PM 發表

:50: 你個飾物柜好正:71: :71: :71:
有$的話
用低反光玻璃門
原帖由 Artoo 於 17-7-2009 05:17 PM 發表
你咁樣擺好好睇  買個玩具櫃  睇你咩心態用佢  事事旦旦堆埋一堆  係唔好睇  即係好似儲物櫃一樣  根本多到都睇唔到見玩具  睇到眼花

如果要 display  好似樓主咁  先係 display 出黎睇  係好正

YES~ 我就係唔想有太迫既感覺.. 情願有D唔放出黎~:71:
但呢張相係幾個月前的, 依家又多返D 了, 放返幾隻合金魂入去~:43:
最好個櫃是可以防塵! :36: