Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: 毛人

自組20世紀少年健次。

熱誠................用心......................:73:
而家先發現哩個正post~~

好鬼正呀~~~:43: 大大好熱血~~~
:71: :71: :71:

巴打可唔可以講下漂染點做, 我對改件都好有興趣:77:
我都想知.....:handshake:

以前用過一隻要用熱水浸....隻染布色料在中南書局買的...不過效果唔太理想....遮蓋力唔夠強....

回覆 18# 的文章

先謝過大家支持。其實自己只係自學加亂來,所以好怕教錯人,我分享下我的經驗吧。因找不到合適衣服,我才會去染。以本例來講,因本身衣服係淺綠迷彩,故我以洗廁所的漂水先漂白衣服。而因知道會染上比較深之色,故無原全漂白,把原色減得幾多就幾多算啦。之後要染色。因本人根本唔識,故只以自己的方法去試。我把一些國內出產可以畫上衣服的水彩顏料拿來當染料。因畫得上衣服,應唔會甩色。當中邏輯十分低能,但我只諗到咁做,於是便是大家見到的效果啦。基本上係唔會甩色,但要做到很完美的話,就要找專家了。