Toysdaily 玩具日報

查看: 3240|回復: 22

奶茶無益

德研究:奶茶無益 茶葉防癌 加奶失效

德國最新的研究顯示,奶茶對健康無益。該研究指若在紅茶中加奶,會導致紅茶內原有的有益抗氧化物質失去效用,導致茶葉不能發揮預防心臟病甚至防癌的作用,故喝茶最好不要加奶。本港有營養師亦建議市民少喝奶茶,並稱若多喝傳統綠茶,對身體更有益。

茶葉含茶多酚及抗氧化物質,一直有研究指這類有益物質可改善血液流動,有助預防心臟病,甚至有說法指喝茶有助防癌。但德國學者在《歐洲心臟期刊》(European Heart Journal)發表的最新醫學研究顯示,雖然喝紅茶有助改善心血管功能,但若在紅茶中加奶(變成奶茶),上述益處即會消失。

紅茶助血管放鬆

該研究把16名健康的更年期後婦女分成3組,安排她們分別喝下3種不同飲品﹕500毫升紅茶、添加了一成脫脂奶的紅茶(奶茶)、開水。研究人員並在眾婦女喝飲品的前後,檢查她們前臂的血管,查看血液流量增加時血管的放鬆能力。結果發現,單獨飲紅茶有助增加血管放鬆能力,專家指這有利於心血管健康。

但喝水或者喝奶茶的婦女,血管放鬆能力則未見顯著改善,相信是牛奶中一類叫「caseins」的蛋白質與紅茶發生作用,降低紅茶中有益的抗氧化物質「catechins」濃度所致。

不過,「英國心臟基金」的專家認為,喝茶時縱使不加奶,對心臟的好處亦遠遠不及「定期做運動、均衡飲食及不吸煙」。

日飲6杯綠茶 預防心臟病

香港營養師協會會長余思行質疑德國這項研究的參加者太少,但她認同飲太多奶茶未必健康,理由是坊間奶茶使用的花奶或煉奶飽和脂肪含量頗高,對心臟不好。故她認為即使要飲奶茶,最好是改用脫脂奶,而更健康的飲食方式,是每日飲4至6杯綠茶,相信這對預防心臟病更有幫助。

明報
凍奶茶係每朝必須.......
頭像被屏蔽
原文章由 alleniverson 於 10-1-2007 10:32 發表
凍奶茶係每朝必須.......

凍奶茶....煙仔
一個禮拜都飲到兩至三杯,去茶餐廳,唔係咖啡就係奶茶架啦,
噢!小弟每日差不多5至6杯!:cool:
奶茶...  宜家少飲, 少飲...  :)
原文章由 David 於 10-1-2007 11:47 AM 發表
噢!小弟每日差不多5至6杯!:cool:

............5至6杯........:@.........

小弟每日1杯coffee.....奶茶一個禮拜1杯......:shy:

[ 本文章最後由 koma_rider 於 10-1-2007 11:52 AM 編輯 ]
其實好飲好食既o野大都唔健康架喇,
但如果你日日都『非常健康』咁食o野,咁其實做人仲有咩意思,

只要奉行『小食多滋味』策略就得,

揀最好飲o個幾間奶茶舖先飲咪得囉,唔好求求其其去飲一d『水準低』既奶茶,
唔亂用quota就得
D報告睇慣晒!!:ar::ar:

營養師一般建議人唔食呢樣那樣,
來來去去~~滾水煮肉類/菜類,什麼調味料都不放,淡而無味食法最好,
飲既最好係清水,

咁樣D食市等執:cool::cool:
乜野都係食得太多,飲得太多都唔好架啦!:shy:
不過唔理咁多,好味o既,食/飲左先算。
危言慫聽
之前夠話咖啡會致癌咯
X的,每日飲300杯以上先有機會致癌喎
下下都唔食得...做人有咩意思
d研究人員就係太得閒, 日日都做埋d唔食得咩既研究, 遲早全地球既人都餓屎晒~~~:o:o
某D野煮熟黎食又唔得
生食又唔得,呢樣又話無益
吸空氣又話有毒,呁死Q左佢仲好啦