Toysdaily 玩具日報

查看: 5595|回復: 10

古迦

《KUUGA》是繼《幪面超人Black Rx》之後,「拉打系列」的第十套電視作品;亦是「平成拉打」首部作品。於2000年1月30日 至2001年 1月21日在朝日電視台每週日早上8:00∼8:30播出,共49集與一部新春特別篇。

《KUUGA》故事模式是同昭和拉打完全唔同,冇咁兒童向及齋超人打怪獸,係用近似日劇方式解迷,最記得當年係買VCD追看.

而古迦 12"figure 當年有 BANDAI 及 TimeHouse 出過,到最近期就有 Medicom .

最早出12"冇記錯係 BANDAI 超裝可動,買點係著燈頭及腰帶,不過最多人談論,係套皮衫會自動分解~

假面騎士 KUUGA-初生型態﹙Growing Form﹚

BANDAI 古迦既應慕品~

假面騎士 KUUGA-水龍型態﹙Dragon Form﹚

假面騎士 KUUGA-飛馬型態﹙Pegasus Form﹚

假面騎士 KUUGA-泰坦型態﹙Titan Form﹚

五代 雄介 自稱擁有2000項特技的冒險家,莫名地戴上古戰士腰帶而變身為KUUGA.

頭雕係跟BANDAI 古迦送既.以而家既標準,一定唔合格,不過M記又冇出............

Timehouse 除左黑金仲有出 紫金﹙Rising-Titan Form﹚, 綠金 ﹙Rising-Pegasus Form﹚, 藍金 ﹙Rising-Dragon Form﹚12" figure , 不過我唔想同 BANDAI 重複所以冇入~

假面騎士 KUUGA-驚異全能型態﹙Amazing Mighty﹚

記得當年一出,係日本比人狂插個頭唔似,要係紫金派貨補回修正頭.

假面騎士 KUUGA-黑目 究極型態﹙Ultimate Form﹚

條腰帶上錯色,又係後補過另一絛,另外仲有隻紅眼版,不過放左~

未確認生命體46號

Timehouse誌上限定產品

到 Medicom 今個月最新出品- 假面騎士 KUUGA﹙空我﹚,舊有 Timehouse 同 BANDAI 版既古迦原全冇得比,手工及造型贏足幾條街.

開頭睇相覺得好高好瘦,當實物到手,張對腳插返落d入對鞋,高度會正常返,比例冇咁怪,係個咀長左,要做手術~

五代 雄介 招牌動作「直豎拇指

古迦電單車右把手啟動器,要輸入五代的生日「0318」方能啟動電單車.

M記冇跟的,係 BANDAI 版先有.

招牌 POSE,唔敢扭太盡,好驚爆褲~

經甩大師點醒,另外3種形態,正考慮換 HT body 及再重做皮衫~

Timehouse隻黑金真係,同M記差天共地,雖然已有修正頭,不過朗膠頭,質感同頭形此終差好遠~

唔知M記會唔會學 Timshouse都補個另一個頭呢~

BANDAI 古迦 得個頭好小小,其他都唔想講~
:71: :71: :71: 好多古+呀!!!
我覺得m記d比例好d
:35:  WELL∼第一次見古迦12吋列陣∼ THANKS FOR YOUR SHARE ~
:75: 一定要讃一個~
:71: M記套甲影到有少少金屬感
原帖由 fairytales109 於 18-6-2009 04:12 PM 發表
:71: :71: :71: 好多古+呀!!!
以前買落的!!!:35:
原帖由 矢吹丈 於 18-6-2009 06:40 PM 發表
我覺得m記d比例好d
m記除左個咀長左,其他都好過晒~
原帖由 龍珠迷 於 18-6-2009 10:52 PM 發表
:35:  WELL∼第一次見古迦12吋列陣∼ THANKS FOR YOUR SHARE ~
你唔係第二次咩:34:

原帖由 go-go 於 19-6-2009 01:19 AM 發表
:71: M記套甲影到有少少金屬感
本身令面,加上打燈影響:35:
原帖由 凶星 於 19-6-2009 02:20 AM 發表
以前買落的!!!:35:
m記除左個咀長左,其他都好過晒~
你唔係第二次咩:34:

本身令面,加上打燈影響:35:

:66: 係玩具日報第一次
sup` :$ :$ :$
請問樓主隻黑金相入邊個頭已經喺修正頭了嚒?多謝曬!
原帖由 zikolovivi 於 21-6-2009 04:27 PM 發表
請問樓主隻黑金相入邊個頭已經喺修正頭了嚒?多謝曬!
係!