Toysdaily 玩具日報

查看: 20339|回復: 60

想知玩具sales/行街點搵工...(有請前輩的人生指導/見解)

我一路想搵一份玩具sales或者玩具行街sales做,一來自己本身係一個玩具fans~
二來想要一份勤勤力力有月薪9000+的工作, 可以有d saving去報讀課程,
本身做開麵包學徒....但係硬係記唔到野(明明玩具的出版日子/價錢都有個大約......)
+上隻左手做左幾個月就送左隻網球手比我........:@
...............自己係勞工處到search,但係最近都無請........
所以係到碰下運氣,睇下有無brother識,最好直接請我啦:p

thanks!!!!!!!!

:78:做麵包學徒要慢慢捱....通常會越黎越瘦,或者越黎越肥...............
:74:沙士4500一個月都係咁做啦,仲想9000+,會唔會想太多
當然人望高處係好事:78:

原帖由 煙花 於 9-6-2009 10:00 PM 發表
:78:做麵包學徒要慢慢捱....順常會越黎越瘦,或者越黎越肥...............
:74:沙士4500一個月都係咁做啦,仲想9000+,會唔會想太多
當然人望高處係好事:78:

點順常法?:44:
原帖由 gmcustrom 於 9-6-2009 10:06 PM 發表

點順常法?:44:

通常呀:74:
9000+...你做左野幾耐啊?年青人
o岩o岩入行o既玩具sales想搵9000+??
呢個價已經係底薪+top sales commission o既人工啦~ (有d可能無添~)

行街sales一d都唔會比做麵包好~
麵包師傅/學徒只要你努力做一定可以有一份穩定o既收入~
行街sales日日四圍撲, 日曬雨淋, 鋪頭唔係一定要同你落order, 每個月跑唔夠數又要俾上頭鬧又唔夠commission~
有d連底薪都無淨食commission就仲死, 搵唔到單就成個月咩錢都無~

如果你連做包o既o野都記唔到就更加唔駛諗玩具, d資料多到嚇死你, 記少d都唔夠料同鋪傾生意~

你自己諗下啦~ good luck~
玩具fans唔代表岩做玩具sales...如果叫你sale兒童玩具,6歲以下果d.又或者係sales 女仔玩具...你又有冇興趣:67:
:67: 你太過天真同太過傻了!如果咁容易就搵到9k咁e個世界仲邊會有窮人丫

你應為只係記得yen價同推出日就可以了嗎:67:
大學生畢業都未必有9000+人工喎....
朋友! :65: 正所謂做邊行就"厭"邊行! 假設您唔再打算玩玩具您一試都無妨既!......:78:

先唔理人工,因為我諗樓主做麵包師傅往後稍有年資都應該有差唔多人工, 睇樓主都係為興趣
平時睇玩具鋪咪睇下d 貼響玩具上既trading鋪既lebal
記低電話打去睇下睇請唔請人
玩具都有好多種, 精品, 節日飾物, table game, 個d都可以試下

但我認為做份有一技之長既工好d.
你自覺你有溝通技巧可以博一博既, 但要主動了.....
:79: 好多唔想聽到的說話......
不過鬼叫佢地係事實:31:
原帖由 櫻島一號 於 10-6-2009 01:55 AM 發表
9000+...你做左野幾耐啊?年青人

之前做過倉都有9000......不過無咩野做......太悶
其實樓主應該真係好細個, 可能十八歲唔夠.
諗嘅野真係天真過細路哥. 搵工都以為可以係吹水區講兩句就得?
仲要9000+, 不如勤力D買六合彩好過啦.