Toysdaily 玩具日報

查看: 72602|回復: 83

自改山口式第九彈 - 高迪安(p5 加相-劍)

由構思到完工,最耐係呢隻,足足搞咗半年。期間又比萬能俠同啊牛打尖(比較易整)。所以拖咗咁耐。
原身為苯大模型,但外觀相當唔掂…但我係用超旬價入手,所以劏:59:

所以
搞呀搞

再搞

加上今次山口式死者(EVA 零號機)
就變成咁

上色後,正面

側身

後面

70s 機械人之一,香港唔知有冇做過。玩具除咗苯大兩個唔同比例模型之外,
就係貴到呀媽都唔認得嘅合金。冇錢的我唯有死等山口式會還我一個夢…:43:

可惜懷舊機械人系列出出下冇咗影:50:
咁唯有自已整番隻欺騙下自已

高迪安最奇特地方有二,其一係腳掌係連埋小腿(都唔知設定點搞,着Boot?)
所以我用其他方法改咗佢。接地性改善咗,睇落亦都唔係太核突(各位忠於原著的大大唔好話我):34:

第二樣就係一個挾一個嘅合體方式,呢方面我係完全投哂降。所以算把喇!
我踢~

待續…

:50:  So GING...
高手!!!!! 神人!!!! :handshake::handshake:請受小第一拜!!!!!!
太強了:@
0個舊垃圾可以變成呢件神作?!:Q
大大既已完成,小的其實都不便評論(要真係評嘅話就只有一個「服」字 :71: )

不過小弟總覺得零號機素體部份弄得比較多直線一點比較好

另外隻藍色好有金屬感覺,讚!!!!

P.S.當年無記係有做過嘅

:@ :@ :@ :@ :@
強呀!
好正:handshake:
我可以回大大, 呢套野之前係香港係播過的, 仲有中文歌...
副歌:
像電光閃過天空, 變成高狄安!
英雄傲立世上, 大丈夫7尺昂床,
日月伴我, 雲遊4方, 披起星光天際闖!
求用我的一雙手, 碎毀百魔黨,
憑著赤膽共忠肝, 星際任流浪,
人人亦敬重 高狄安  高狄安, 舉世仰望!!
叻 叻 :71: :71:
頭像被屏蔽
:71: :71:
大大可以做生產商了:36:
當初見群雄"動"d 風格好有機會排隊出到高狄安..........但係條line疑似摺左:no:
大大玩山口式既方法,真係無得頂!:71:
very nice!