Toysdaily 玩具日報

查看: 4535|回復: 13

重曝柔焦效果

效果好正:no:
好多水蒸氣..................(閃)
有趣的分享~  原來重曝可以咁玩.:)
幾正wor :61:
有時玩下效果都幾正...
以下小弟劣作..請多多指教:he:
螢火蟲效果

漂雪效果

灰筆效果..
數碼單鏡機,原來有咁樣的功能:36:
又學多樣o野:D
用photoshop應該都做到差唔多效果:he:
等我一陣試下整
整到就post過程出來:p
原帖由 Licarly 於 5-5-2009 20:35 發表
數碼單鏡機,原來有咁樣的功能:36:
又學多樣o野:D
用photoshop應該都做到差唔多效果:he:
等我一陣試下整
整到就post過程出來:p

上面的該是photoshop做,唔關數碼機事...........

如果講錯,唔好打頭...:(
cool sharing!  similar trick of mine to share too :)

Gal figure soft lens 小貼士 (Photoshop)

U can use some littletricks in PSD to imitate the soft lens effect, & it is highlyeffectively to eliminate the PVC feel of figure.

Pardon that I won't tell step by step, u will get it from observing the below 2 layers :)

Hope it will be useful :)

Original pic:

Select area, blur, tune up saturation

adjust the transparency... U got it!

原帖由 kimo 於 5-5-2009 10:17 PM 發表

上面的該是photoshop做,唔關數碼機事...........

錯了,是機做的,做法頂樓link去攝影版有寫
正常相+走焦相 疊片
效果跟PS gaussian blur有點不同的,而且不用電腦,相機直接有效果睇
原帖由 dlmc 於 5-5-2009 22:33 發表

錯了,是機做的,做法頂樓link去攝影版有寫
正常相+走焦相 疊片
效果跟PS gaussian blur有點不同的,而且不用電腦,相機直接有效果睇

sorry,其實我打漏左係"雪花"同"炭筆"效果,應該係PS做.
至於樓主本來的柔焦效果,當然可以相機直出....:(

打漏幾隻字,惹來誤會,SORRY....:shy:
原帖由 kimo 於 5-5-2009 10:37 PM 發表

sorry,其實我打漏左係"雪花"同"炭筆"效果,應該係PS做.
至於樓主本來的柔焦效果,當然可以相機直出....:(

打漏幾隻字,惹來誤會,SORRY....:shy:

兄台我唔係話雪花同炭筆個d相........:Q
我係話開版大大的相呀
原帖由 kimo 於 5-5-2009 10:17 PM 發表

唔係photoshop, 不過係photoimpact..:36:
原帖由 Licarly 於 5-5-2009 22:44 發表

兄台我唔係話雪花同炭筆個d相........:Q
我係話開版大大的相呀

開版樓主的重曝技巧,我無懷疑過,因為我都經常用.......:shy: