Toysdaily 玩具日報

查看: 34029|回復: 11

無聊水貼教學分享~~

之前都有些大大問過小弟怎樣去玩水貼, 其實玩水貼只要些耐性及根性就好容易去應付, 而不是想像中那麼難去貼的呢..其實一向來我相信都有多網上有好多教學都教大家點去貼. 而小弟之前也想寫個”傻瓜方法”點去玩,但每次貼到一半先記得要影相, 所以就冇做到..而今天, 剛剛買了張新安州水貼, 所以就順便透過小小的空間去分享下自己貼水貼的心得, 相信如果理解到點做. 大部份的水貼都是這樣去貼, 當然貼多了, 有左經驗, 不經不覺就覺得容易對付了..

今次水貼的model--MG 新安州一只..

玩水貼要的工具.由左至右.
-CUTTER..如果有細的CUTTER會更好(呢把其實有點大), 但有些人喜歡用鉗仔..但我就慣用CUTTER
- 剪刀
- 一個小碟內裝一張濕了的紙巾∼

開始時,當然要用剪刀將要貼的貼紙剪出來.

然後就放係張濕紙巾上面..以BANDAI的水貼, 基本上15~20秒就可以從張底紙度分離了..

跟住方便的話先係模型件上點小小水...因為當張水貼印上去時, 要較位的, 如果點了小小水. 會容易調好位置

跟住我就用CUTTER將件水貼從底紙水平面上"拖"出來..而這個步驟要好小心的..如果好似圖中咁細張當然沒問題, 如果是大張的. 會好容易拖出來時就會"痴"埋一舊..到時就要慢慢拉番直就難度高了....所以如果那些大張又或者長型的水貼, 提議可以將張水貼連底紙直接放在模型要貼的位置上然後就"拖"走張底紙..咁就OK了.

貼上後,就可以用CUTTER慢慢將張貼紙調到合適的位置, 因為點了水. 所以不會很快"痴"實, 如果在調整水貼的過程中, 發現因為點了太多水而今到張水貼難移到適當的位置, 可以用張乾的紙巾慢慢去多餘的水.但不要印乾.覺得適合後可以再移,但如果不幸印得太乾, 咁可以再係張水貼面上點番小小水. 咁又可以重新再移過張貼紙了..

當移好位後, 你會發覺可能有些水貼的透明邊出了界, 咁就要出埋最後工具了....

這支便是水貼的軟化劑. 當固定個貼紙後, 然後用紙巾印乾貼紙周圍的水, 之後便可用軟化劑薄薄的掃一層就OK了..當然如果碰到大件及彎位多的部件時就別作它論..如之前MACROSS FRONTIER的FAST PACK就要用多點軟化及其他更多技巧..但那部份例子我想要到六月等25S出重裝時先再有機會示範給大家睇~~

當掃左軟化劑時, 你會見到張貼紙會有少少起摺. 但不怕的. 因為乾了後會平滑的, 如果唔平, 可以再掃多一層..當然一上軟化劑後張水貼會好快成張"冧"哂, 到時想調位置就一定失敗, 張水貼更會報銷添, 所以要掃軟化劑時, 一定要確定張水貼的位置是正確, 如不幸掃軟化劑途中張水貼移位了, 就要立即移番好水貼, 計過數你有20秒時間可以救番張水貼移番正確位置的.

當完成後, 過1個小時度應該就會"痴實了"(但我通常貼好後就不動, 由得佢擺過夜..)..完成後, 再噴多層消光/光澤油..就大工告成啦..

後記: 有云"條條大路通羅馬" 其實貼水貼有好多方法的, 最主要是工多自然就藝熟..希望少少的分享能幫到各位大大去美化自己心愛的模型~~
頭像被屏蔽
Thanks for sharing!:71: :71:
咁有心既文章
一定要編為精華喇
望大大繼續努力
:$
嘩... :50:

皇叔...

你真係好得...

閒...

小櫻上... :43:
小櫻...........u..........得...閒... as well la! XD
:71: :71: :71:

多謝分享~
另外大大係咪用嘖筆上色?
完全明白
多謝老師:71:
我想請問吓
藍色蓋水貼軟化劑同綠色蓋嗰種有咩唔同架?
謝謝
非常有用, 辛苦晒:71:
原帖由 sonia5sze 於 23-4-2009 06:46 PM 發表
我想請問吓
藍色蓋水貼軟化劑同綠色蓋嗰種有咩唔同架?
謝謝

沒記錯綠色的是普通軟化劑, 而籃色就係除了軟化外, 重有膠水混在裡面的呢...無記錯就好似係....呵呵

原帖由 白狼 於 23-4-2009 09:04 AM 發表
咁有心既文章
一定要編為精華喇
望大大繼續努力

謝謝版主, 其實呢篇野只可以叫上集..貼弧度位及大型貼紙的方法希望六月能出台啦(因為要有模型先玩得..)

原帖由 小櫻 於 23-4-2009 09:15 AM 發表
嘩...  
皇叔...
你真係好得...
閒...
小櫻上...  

老櫻, 我得閑埋呢周咋......有得玩就玩lor...呵呵

原帖由 fungfelix 於 23-4-2009 04:25 PM 發表

多謝分享~
另外大大係咪用嘖筆上色?

係的...因為噴完的模型真係靚好多, 但背後好慘, 尤其次次噴完油就一定洗地...  :79: :79:
致樓主,Good Post!!
:71: :71: :71:
您的post正正是我現在遇上的難題。
希望您快d post下集啦,因為我有隻Fast pack rvf-25貼得很差噢。
Thank you~~
原帖由 eyiulll 於 23-4-2009 22:35 發表
沒記錯綠色的是普通軟化劑, 而籃色就係除了軟化外, 重有膠水混在裡面的呢...無記錯就好似係....呵呵

係啊! 藍色係有少量膠水的. 所以其實呢支野既正確用法係o係你要貼水貼既位置點小小呢 D mark setter,
之後才放上水貼. 亦即係大大之前點水在部件上既 step, 換做點少少 mark setter. :78:

大大可以留以下新安洲個左肩, 10S 字樣上面的兩行細字. 會發覺那兩行細字並未能貼實在部件上, 可以
看到白白的底色. 正確使用 Mark setter 就可以解決問題. :^

綠色那支 mark softer, 我多數都會用係 D 大水貼到. 當貼完水貼後, 發覺有 bubble 的話, 就可以用針 "吉"
一 "吉" 放氣, 之後再用 mark softer 令水貼軟番, 貼番實係件件上面. 得左! :36: