Toysdaily 玩具日報

查看: 12944|回復: 7

[原創][玩具改造]幪面超人 - 劍 大膠複眼改做

這是小弟第一次受客人委託重做這小學館大膠複眼。
因不是自己的東西,
稍有差池除時要賠上大膠,
故心理壓力較大

首先是切下眼部,也是整個改造成功關鍵

再把眼渦切剩0.2mm

接下用頭像,自由樹脂複製複眼

製作透明膠片,上色並小心地貼好,複眼完成。

下回預告 :
12吋小學館limited edition 大膠改造 Kugga (Amazion Mighty)

原帖由 katoki.e 於 12-4-2009 23:02 發表
這是小弟第一次受客人委託重做這小學館大膠複眼。
因不是自己的東西,
稍有差池除時要賠上大膠,
故心理壓力較大

首先是切下眼部,也是整個改造成功關鍵
http://i124.photobucket.com/albums/p38/KATOKIE ...

Are the eyes a little sucken into the orbit??

Besides there are some red paint stains on the orbital area, it would be better it these can be cleared up.
:handshake:
點解唔索性買隻超人頭..咪唔洗買隻大膠
手工應該都唔知五草啦..
原帖由 將軍澳人 於 15-4-2009 01:21 PM 發表
點解唔索性買隻超人頭..咪唔洗買隻大膠
手工應該都唔知五草啦..

好多非人型玩家人都係咁問...問得都又道理,所以我答你::71:

因為客人係用黎改12吋可動人型嘅!:77:
你講個頭像放坐落個素體 (12吋body) 會變成 " 大頭佛":50:

(:36:即係大家個size唔同囉)
請問大大整複眼的膠在那裹買?和怎樣倒模?thx
1. 吉之島10蚊店
2. 富聯首辦美勞原料店 九龍旺角洗衣街63號1樓(中旅社對面,樓上鋪)

回覆 7# 的文章

有冇自由樹脂既包裝睇下?