Toysdaily 玩具日報

查看: 6956|回復: 12

急問: 想買柔光罩

1) 用在 Nikon SB-800上.
2) 決定買 Lightsphere
3) 是否有分 Cloud and Clear 兩款?

a) 如影1-3位, 用邊款好?
b) 如影6-7位, 用邊款好?
原帖由 小威威 於 27-3-2009 01:33 發表 1) 用在 Nikon SB-800上.2) 決定買 Lightsphere3) 是否有分 Cloud and Clear 兩款?a) 如影1-3位, 用邊款好?b) 如影6-7位, 用邊款好?
:( 星期日帶俾你試o下 (我都唔記得自己果個係 clear 定 cloud)...
To Mars 兄: 一言為定.
原帖由 mars 於 27-3-2009 01:36 AM 發表
:( 星期日帶俾你試o下 (我都唔記得自己果個係 clear 定 cloud)...

clear係透明, cloud係奶白色的~~:78:
自己用clear... 不過其實唔係咁常用, size大, 又會搞到有少少頭重腳輕.:(
原帖由 billyko 於 27-3-2009 09:36 發表

clear係透明, cloud係奶白色的~~:78:
自己用clear... 不過其實唔係咁常用, size大, 又會搞到有少少頭重腳輕.:(

:ice: 係用左一兩次就封印返收埋... 唔記得自己買左邊款炸...
奶白色燈柔,o吾覺有陰影,但一影多人或全身照就o吾夠力。透明無用過。:(

大大心諗星期日天陰,多用閃燈,所以要即買?:Q
原帖由 上下盤 於 27-3-2009 10:52 PM 發表
奶白色燈柔,o吾覺有陰影,但一影多人或全身照就o吾夠力。透明無用過。:(

大大心諗星期日天陰,多用閃燈,所以要即買?:Q

其實主要買來, 4月中幫人影婚禮時用,
其實唔想答應, 因一生人只得一次,
如果.........我就........
不過, 如果到時佢地真的唔決定請攝影師的話,
我先至出手啦.

所以 >> 努力解決柔光問題.
星期日陰天就冇走雞, 最驚就...
hehe... 當初我都係買黎幫「親戚」影結婚... 好大壓力...
不過平時有練功, 可以想像係
- 接新娘 = 展覽影 show girl
- 新人外影溫馨合照 = 影囡囡人像
- 影酒席大合 = 搭棚影扭蛋
D 相機 setting 同拍攝心態不謀而合
原帖由 mars 於 28-3-2009 10:15 AM 發表
hehe... 當初我都係買黎幫「親戚」影結婚... 好大壓力...
不過平時有練功, 可以想像係
- 接新娘 = 展覽影 show girl
- 新人外影溫馨合照 = 影囡囡人像
- 影酒席大合 = 搭棚影扭蛋
D 相機 setting 同拍攝心態不謀 ...

好彩朋友這次係簡單的婚禮,
只係需要影酒席,
不過都擺18圍.
主力影大合照 + 進場
好啦, 當佢地玩具咁影
set 腳架, iso 400, 閃光燈直閃(超碼夠火力),
注意一下水平就算.

輕輕鬆鬆地影便算.
早前幫人影過婚宴,主人家有請人影,我果批相有用柔光罩,雖然有柔光效果,但效果較暗,面相不夠光,o係大合照最有問題,所以大大要小心呢點,仲有支燈 set 去 TTL 最好啦。
上下盤兄: 即是話, 影酒樓大合照, 天花板一定唔會係白色/淺色, 可能仲有高低位, 水龍頭位等等.. 所以, 用柔光罩等等向天45/60度作反射, 跟本沒有用.

如用 LIGHTSPHERE COLUD/CLEAR, 火力又唔多夠, 可能要 +1ev, 回電速度大減.

>>> 所以最好就是, set TTL 直打便算. (我都有同感)
Maybe you can try to use iso800. It can lower the power of flash. Also, the brightless for both front and back is more close.