Toysdaily 玩具日報

(OT)星期七檔案

係咪成人玩玩具是罪?
還是賺少少錢玩具具是罪?
君見古先生、車震叔、Eric叔都係玩具Fans,
點解咁多女人痴埋去,我地就被冠電車男之名?
雖然個個都想學網大大[email=Gundam@efsf]Gundam@efsf[/email]咁又有老婆又可以玩玩具,
但畢竟成事之人不多,可與學成葵花寶典之人相比,
又見討論區有人自稱當時人說無記斷章取義,
有不義之嫌,
可嘆香港是否大台當道,連少少喜愛玩具之成人也容不下?

成人愛玩具,難到只可以是成人玩具?
頭像被屏蔽
原帖由 weiwei 於 16-3-2009 12:52 PM 發表
係咪成人玩玩具是罪?

只玩玩具唔等於電車男(御宅族)....成為電車男(御宅族)仲有好多特徵條件....

例如, 沈醉於ACG嘅二次元幻想世界....不注重自我外表,或衣著被稱為落伍(老土)....
不善於交際(尤其與異性).....等等

除非以上種種你都中晒啦....不過中晒又如何...你自己開心咪得囉~
但相反....如果你有齊以上特徵條件....但又唔想人地叫你做電車男(御宅族)....
咁就睇你自己有冇必要去改變一下自己....例如執吓個外表....擴展自己嘅人際關係....
但如果為左別人而強迫自己去改變....覺得咁好辛苦....咁就無謂喇....
最終都係個句....你自己開心,又唔影響他人咪得囉~~~

原帖由 weiwei 於 16-3-2009 12:52 PM 發表
咁又有老婆又可以玩玩具,
但畢竟成事之人不多,可與學成葵花寶典之人相比

咁又冇咁誇張....好多上TD嘅大大都已婚或者有女友....

係咪成人玩玩具是罪?
雖然個個都想學網大大Gundam@efsf咁又有老婆又可以玩玩具,
但畢竟成事 ...

我認為最緊要清楚自己係點的人同自己係想要d咩
唔係人地話你係你就係
即使係,
我玩得開心又有本事玩
d閒人點管得到我:34:

其實玩 '玩具' (只要唔影響生活) 點都好過 食煙, 飲酒, 啪丸仔
仲有都好過 '倒錢'
不過我平時都投資係 '六合彩' 上的:35:  (每期投資 $5, 都唔係好多姐)

:72: 佢訪面個位朋友都幾.......:72:
原帖由 blindfaith3by8 於 16-3-2009 04:44 PM 發表
:72: 佢訪面個位朋友都幾.......:72:

........果幾位朋友又真係偏左d既.........:34:
原帖由 toysfans2000 於 16-3-2009 02:25 PM 發表
其實玩 '玩具' (只要唔影響生活) 點都好過 食煙, 飲酒, 啪丸仔
仲有都好過 '倒錢'
不過我平時都投資係 '六合彩' 上的:35:  (每期投資 $5, 都唔係好多姐)

經濟學上黎講,係不相伯仲,或更嚴重 ~:36:
老實講,行得皆旺同現時點個班人兄,有一半都中 la :67:
:44: 鐘意玩具唔係有問題,但有D人沉迷到所有話題都係只係圍繞玩具、卡通片同打機,買到盒QC唔靚仔既重慘過比人打一身果D人,有時真係幾惡頂