Toysdaily 玩具日報

新仔學打燈~~送上小劇場

新仔學打燈~~
多 多 指 教 ~ :p

好...開始!

先黎個全ook過大家睇

有架撐係唔同d既

里個衰樣好過隱

肚餓look

比d野食黎好喎!

好!食飽上齊架撐..

劇場開始!!

虎虎鑑於之前同人激戰完不支倒地!!
虎虎:好暈呀~~~

而咁arm響生又打完另一隻怪獸行過~~
響生:何方妖怪躺路於此!!

響生:速速受死!!

虎虎:你又係邊個!!

響生:睇你都係極惡之徒!!受死!!!

虎虎:哼!~你受死吧!!(好肚餓呀~~打埋里場要開飯先得喇~~)
響生:死係我棍下,我會同你超道!

響生:死前有咩願望~!

響生:唔講咁多..接招(招式出得太快..個名講唔切!!)

虎虎:哼!我踩~擋到!!

虎虎:我唔理係邊個阻住我既都唔會有好結果!!!
響生:好勵害!!

響生: (一個轉身,響生就已經琴到虎虎頭上!)受死啦!!終極絕招!!!
虎虎:好痛呀好痛呀~~等等先!

響生:停手?(里個時候,響生睇清楚對方既真面目,原來係阿瑟王)
虎虎:我好肚餓,唔打得唔得呀~~比d野我食啦~~

響生: oh~一場誤會,比番舊肉你喇。頭先黑得滯認你唔到,你又係既學咩人披咁大件ming上身呀~~
虎虎:無呀...arm arm場交係扮野舞會度打丫麻..唔講咁多..比d野我食先啦~~
:57:
好..完...
多謝奉場~~
:73: it's funny, good job!!
Great. Good Try. :73:

好似黃咗d:?
我有個問題~大大你係"專燈 "影到佢咁黃?

定係唔記得SET返WB.____."?
原帖由 X-JAPAN 於 3-3-2009 10:58 AM 發表
我有個問題~大大你係"專燈 "影到佢咁黃?

定係唔記得SET返WB.____."?

就拿這張... 獅子Saber...

EOS 40D... 1/10s... F/9.1... ISO200...

黃是因為用的燈色溫效低... 樓主又沒調教 White Balance 導致的...

想問為何要ISO200呢?... 小櫻的話就會用ISO100或更低了... 反正都是用腳架吧...

不過那個黑底效果做得不錯呢... 起碼小櫻到現在還未弄到...

小櫻上
原帖由 小櫻 於 3-3-2009 11:10 發表

EOS 40D... 1/10s... F/9.1... ISO200...

黃是因為用的燈色溫效低... 樓主又沒調教 White Balance 導致的 ...
其實我都想知點可以做到呢個效果~XDDD
原帖由 X-JAPAN 於 3-3-2009 11:57 AM 發表

不是太難...

用低色溫光源... 其實檯燈之類就得... 相機WB選「日光」... 快門慢過1/60秒... 可以用快門先決... 不需加曝光補償... 記得用腳架因為慢快門...

那應該可以拍到這些「黃色相片」了...

小櫻上
原帖由 小櫻 於 3-3-2009 11:10 AM 發表

黃是因為用的燈色溫效低... 樓主又沒調教 White Balance 導致的 ...

哈哈哈....其實d燈係黃燈...唔係我唔set wb
我set過wb去番正常白但效果唔好...所以先用帶黃既黎表達既?~~
原帖由 X-JAPAN 於 3-3-2009 11:57 AM 發表

你想做咩效果呀??