Toysdaily 玩具日報

查看: 9810|回復: 24

[玩具改造] 魔戒二部曲~雙城奇謀 勒苟拉斯 (P.2加新相)

魔戒二部曲~雙城奇謀 勒苟拉斯 (HT Version 制作中)本身自己都好中意LOTR
但奈何sideshow出嘅12吋個樣認真麻麻
有日去開行開街 見到有賣HT嘅魔盜王威廉鄧嘅cast人頭 (不喜勿插)
一時心血來潮買咗佢返嚟 決定同佢做整容手術
由威廉鄧整容成 魔戒精靈王子 勒苟拉斯

先嚟張官圖

首先同佢去毛毛
將啲'胡so'同hair剃走哂佢
真係剃到我隻手痛咗成日......
再用造型不地同佢補一補個光頭, 方便整頭髮

改長對妖精耳仔再整埋d長hair
搞掂

因為要做二部曲嘅做型, 所以上網bid咗隻美版豆泥12吋(唔知乜廠出...因我目的係要佢啲配件)
再拎佢啲件嚟改做

另外因自已未油過明星頭(只有油動漫figure嘅經驗)所以整完初型後第一時間揾人代油...
但最終覺得成品嘅顏色同自己嘅心水有差別...所以膽粗粗用咗一個星期六嘅時間自己再用郡氏Mr.colour油性系列再油過...

現在效果還算滿意(不景是第一次油仿明星頭)...若幫我上色嘅大大不幸看見些post請勿介意, 我並要向你說聲抱歉...因自己一時手痕同心血來潮, 浪費咗你嘅心機......

[img][/img]

close up

頭像被屏蔽
神乎奇技! :71:
但頭髮的邊緣位有圓圓鈍鈍的怪感覺, 大大請勿介意小弟說的話。:(
髮色應該銀少少
頭和身體兩種色?
衣服布料幾正.....

係D頭髮生梗左D....同埋頭髮上色欠層次....試吓唔好用黃色做HIGHLIGHT....
可以參考一吓真人相...似淺啡黃色....

SS的....隻色都接近...但陰影位唔夠....

其實我都唔係好識...不過試吓一齊研究吓啦....
好強...........:52:
:71: nice effort!
Awesome.... 不過HAIR較泥黃...淺D會更正:71:
都幾似丫!
頭像被屏蔽
原帖由 MKLO 於 28-2-2009 11:55 PM 發表
:35: 強O~
我都鐘意LOTR~

LOTR真係經典
原帖由 三木白花子 於 28-2-2009 11:58 PM 發表
神乎奇技! :71:
但頭髮的邊緣位有圓圓鈍鈍的怪感覺, 大大請勿介意小弟說的話。:(

小弟獻醜了
原帖由 ckwan 於 1-3-2009 12:05 AM 發表
髮色應該銀少少

改咗lu
一陣再post過