Toysdaily 玩具日報

第一次消光+整水口模型~各大大比D意見

原帖由 魔孽逆天 於 19-2-2009 12:48 PM 發表

GaiaEX-01...
這隻白超得的說...

請問係唔係噴罐??
咩牌子??
因為小弟係新手, 還未有噴槍:no:
GOOD~~~但重見到"甲"口位
冇用"筆地""沙紙"喎

回覆 17# 的文章

係呀~今次冇整夾口呀~因為仲未可以好好咁分件, 都未學整無縫住:shy:
原帖由 sprewell12 於 18-2-2009 11:32 PM 發表
大大有咩消光秘技教下小弟... 成日整到起白..:49:

消光要是噴太後會發白,您應該是噴太厚了....距離遠一些,噴的時候上下左右移動,讓他均勻些,一點一點上,如果一次就想消光,可能就會出現您那樣的問題
原帖由 Leoyin 於 19-2-2009 12:30 PM 發表
我都有打算原本灰色的地方用銀色, 應該不錯:D
但那一種白, 不知用那個油:unhappy:

小弟個人覺得消光或半消光白會不錯,配上他透明零件,不過小弟本身沒砌獨角獸...故....純粹是個人看法,還是要看每個人喜好不同
高達關節部分其實用電鍍銀或是金屬色來配其實都OK,看SF或Destiny等SP版就知道了,有些人甚至喜歡連砲口都用金屬色
簡易無縫作法:
1) 用郡氏黃蓋和黃黑色標籤的模型膠水, 叫"Mr. CEMENT DELUXE",  圓蓋方瓶, 外形似指甲水, 這種膠水有少少溶膠功能;
2) 在模型水口位塗上膠水, 用量以當組件水口接合時有少少膠水溢出為合適;
3) 膠水未乾時, 不要接觸組件, 因為溢出的膠水可弄花組件表面;
4) 等待膠水風乾, 接口溶合;
5) 膠水乾後, 用尖刀 (模型刀或手術刀)把乾固了的溢出膠水從組件表面削去;
6) 然後先用幼沙紙(2000號)打磨接口至表面平滑;
7) 最後噴灰.

原帖由 Leoyin 於 19-2-2009 12:53 PM 發表

請問係唔係噴罐??
咩牌子??
因為小弟係新手, 還未有噴槍:no:

呀...
那就有點難度了...
因為是Gaia油來的...
沒有噴罐的說...
但你打算骨架只上銀色?
原帖由 三木白花子 於 19-2-2009 06:21 PM 發表
簡易無縫作法:
1) 用郡氏黃蓋和黃黑色標籤的模型膠水, 叫"Mr. CEMENT DELUXE",  圓蓋方瓶, 外形似指甲水, 這種膠水有少少溶膠功能;
2) 在模型水口位塗上膠水, 用量以當組件水口接合時有少少膠水溢出為合適;
3) 膠 ...

請問咩叫噴灰?如果唔想上色是否不應噴灰呢...
原帖由 leah周 於 19-2-2009 11:06 PM 發表

請問咩叫噴灰?如果唔想上色是否不應噴灰呢...

Sorry! 噴灰是用郡氏Mr. SURFACER 1000的灰色底漆噴作底油, Mr. WHITE SURFACER 1000是白色底油, 底油除了使表面將要上色的油發色和黏付外, 還可以遮蓋砂紙打磨後的磨花面. 注意模型組件經砂紙打磨後, 顏色不會像原先般光亮和鮮明, 因表面已花, 會變得黯然失色!
:36: 獨角獸, 骨架會用黑灰色, 透明位骨架用銀色, 再加lcd燈, 因為仲練習緊點加燈, 所以遲遲未開始.....
原帖由 教我如何不敗家 於 19-2-2009 11:51 PM 發表
:36: 獨角獸, 骨架會用黑灰色, 透明位骨架用銀色, 再加lcd燈, 因為仲練習緊點加燈, 所以遲遲未開始.....

問個問題...
你透明骨架打了銀底...
LED燈如何透出來...
原帖由 三木白花子 於 19-2-2009 06:21 PM 發表
簡易無縫作法:
3) 膠 ...

我最想問的反而是如何分件? 有些件做了無縫在上色/ 組合上會有困難的.
原帖由 Leoyin 於 20-2-2009 02:06 AM 發表

我最想問的反而是如何分件? 有些件做了無縫在上色/ 組合上會有困難的.

其實步驟如下:
1) 先組合組件
2) 無縫處理
3) 噴Mr. SURFACER
4) 用遮蓋液(MR. MASKING SOL)及普通膠紙或黃色的模型膠紙(注意: 選擇黏力不太強的普通膠紙, 避免膠紙黏膜殘留在組件表面上, 把組件弄髒), 去遮蓋唔想噴到的地方
5) 噴想噴的顏色
6) 滲線
7) 噴MR. TOPCOAT (有油性(灰瓶)和水性(藍瓶)之分)
*步驟6和7可以互相重複及調亂次序工作, 視乎作品的情況以作修補.

其實依個POST係唔係應該去模型討論區呢? :( 有好多高手會幫到你! 我從高手大大們身上都學到唔少o野o架!:he:

見你地講開 unicorn, 記得唔好將透明件沾上任何 Topcoat, 否則會即刻濛晒....
原帖由 魔孽逆天 於 20-2-2009 12:10 AM 發表

問個問題...
你透明骨架打了銀底...
LED燈如何透出來...

:36: 骨架和透明件是兩組配件, 不會影響透光喎...只會令到更光而已, 冇人話過要上銀色在透明件上....