Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: pnchan

試鏡相 - 我嘅第一支魚眼鏡

純粹個人意見...

影結婚相... 用魚眼鏡好像不太好... 事關變型太大... 到時就影到相中人很怪了...

好想買支魚眼鏡的小櫻上
原帖由 小櫻 於 16-2-2009 03:09 PM 發表
純粹個人意見...

影結婚相... 用魚眼鏡好像不太好... 事關變型太大... 到時就影到相中人很怪了...

好想買支魚眼鏡的小櫻上

都唔係咁睇架,每個婚宴師傅都一定會有一枝魚眼,多數新朗新娘喺中間少少低炒咁攞埋個景,又否者加埋兄弟團/姊妹團咁,因為佢地要有啲特別相俾新人揀,無乜人會介意怪唔怪嘅:^

我有時見啲師傅好懶有成1/4 - 1/5相都係用魚魚嚟影添:DD

而且只要主體唔好擺咁邊好少話真係會變到太怪嘅,我有時都攞枝circular 嚟影人:shiny:
原帖由 小櫻 於 16-2-2009 15:09 發表
純粹個人意見...

好想買支魚眼鏡的小櫻上

其實之前我影過兩次婚禮,比我嘅經驗係有好多拍攝嘅地方都好細吓,之前我用D200嗰陣就用18-70做主力,有好多地方都影唔到,好似註冊嘅地方就係好好嘅例子,所以有魚眼始終都方便啲嘅!
一直都考慮入支魚眼,不過常用鏡都未齊就未排到佢.不過我仍然剛剛入左支唔算常用的120~400:70:
原帖由 pnchan 於 17-2-2009 12:43 PM 發表

其實之前我影過兩次婚禮,比我o既經驗係有好多拍攝o既地方都好細o下,之前我用D200果陣就用18-70做主力,有好多地方都影唔到,好似註冊o既地方就係好好o既例子,所以有魚眼始終都 ...

註冊嘛... 小櫻也影過... 一樣是兩次...

第一次用菲林機...EOS50 + EF24-85mm F3.5-4.5 USM + EF70-200mm F4L USM... 香港公園那邊...
第二次用DSLR... EOD300D + Kit Lens & EF24-85mm F3.5-4.5 USM... 文化中心的註冊處...

無錯... 那個註冊禮堂真的很窄的說...

不過小櫻只是在意用魚眼會否有很大變形... 不過如果看相的不覺問題其實也沒所謂...

還有... 用魚眼看得耐會否頭暈?...

小櫻上

原帖由 小櫻 於 17-2-2009 16:07 發表

註冊嘛... 小櫻也影過... 一樣是兩次...

第一次用菲林機...EOS50 + EF24-85mm F3.5-4.5 USM + EF70-200mm F4L USM... 香港公園那邊...
第二次用DSLR... EOD300D + Kit Lens & EF24-85mm F3.5-4.5 USM...  ...

ok lar....haha....