Toysdaily 玩具日報

查看: 7293|回復: 11

17-40L, F4.. 大家有咩意見?

小弟見個價ok..5k多dd,之前有考慮過支16-35的因為佢大光圈,
但值唔值得比多5000買個大光圈??主要影風景同玩具~~當standard鏡用~~
另外可以比d意見小弟好嗎???
不如買24-70 2.8

e+7字頭有交易
響屋企影玩具set晒燈當然無問題啦, 影風景大白天風和日麗又可以姐,
問題係如果影風景遇正陰天就收得埋lu~~~:die:
況且影風景的話40都吾夠遠啦.
仲有係正廠鏡定副廠鏡呀?
反正仲有好多其他選擇喎.
你講果支真係未必入得過.
原帖由 erex 於 27-1-2009 23:48 發表
小弟見個價ok..5k多dd,之前有考慮過支16-35的因為佢大光圈,
但值唔值得比多5000買個大光圈??主要影風景同玩具~~當standard鏡用~~
另外可以比d意見小弟好嗎???

:( 5仟大元點只一級光圈分別咁少~
:38: 不過大大係用 APS-C 定 FF 機?
原帖由 藤條不二熊 於 29-1-2009 04:28 PM 發表
響屋企影玩具set晒燈當然無問題啦, 影風景大白天風和日麗又可以姐,
問題係如果影風景遇正陰天就收得埋lu~~~:die:
況且影風景的話40都吾夠遠啦.
仲有係正廠鏡定副廠鏡呀?
反正仲有好多其他選擇喎.
你講果支真係 ...

十七四十四L... 有「L」字的... 你認為是原廠還是副廠呢?...

這支用上如50D的APS-C之類... 乘上1.6後... 裁放率就等於 27.2 - 64mm... 即是標準鏡了...

這支... 小櫻正有... 個人認為是一支很抵用的L鏡... 又輕又好用... 質數不比2.8的差...

當然... 樓主有錢買十六三五二點八就最好啦...

還有... 影風景通常都等天晴先影吧... 除非想影陰天... 還有... 任何焦距的鏡頭都可以影到無限遠的東西... 問題只是影出來有幾大...

小櫻上
原帖由 小櫻 於 29-1-2009 09:12 PM 發表

十七四十四L... 有「L」字的... 你認為是原廠還是副廠呢?...

這支用上如50D的APS-C之類... 乘上1.6後... 裁放率就等於 27.2 - 64mm... 即是標準鏡了...

這支... 小櫻正有... 個人認為是一支很抵用的L ...

先謝大大的指教, 正廠鏡品質當然是有一定保障啦, 但小弟想問的其實是該大大想用正廠定副廠鏡呢? 因現時有很多副廠鏡確不比正廠鏡差(如Simga支f/1.4標準鏡). 影風景當然會選大白天啦,  但有時天氣是不能控制的, 小弟的確試過出門時是大白天到達目的地已變成了陰天,  而且這情況不時都會發生,  一支光圈先天性不足的鏡的確有這個潛在風險.  Beside that 17-40 這個arrange影遠景當然是完全沒有問題, 但如果是很遠的景想zoom大些才影呢? 咁當然可以配另一支鏡去影, 但可能小弟係比較懶的一類, 通常只頂多帶兩支鏡在身, 有時因情況許可還只帶一支呢. :shy: 要知去行山影風景帶太多的話可真會累死呢(又鏡又腳架又行山用品). 所以小弟都好配服果d帶大批裝備去行山影相ge大大們.

如覺得小弟有錯的還望大大多指教指教~~~ :)
原帖由 藤條不二熊 於 30-1-2009 11:33 AM 發表

先謝大大的指教, 正廠鏡品質當然是有一定保障啦, 但小弟想問的其實是該大大想用正廠定副廠鏡呢? 因現時有很多副廠鏡確不比正廠鏡差(如Simga支f/1.4標準鏡). 影風景當然會選大白天啦,  但有時天氣是不能控制的, 小 ...

查實小櫻不太喜歡「死馬」的... 就算評價如何地高... 當然這是小櫻的個人意見... 各位大可不理...

F4 其實已經算是大光圈了... 這不算是甚麼先天缺憾... 如閣下所說的話... 那麼那些高倍變焦鏡... 例如騰龍的28-300mm之類... Tele 端只得F6.3... 又或者Canon EF600mm F4L... 就不已經是廢物了嗎?... 家陣DSLR不單是得光圈快門可以調教吧...

錢是樓主的... 最後決定都是樓主的... 有錢當然買2.8啦... 但是F4的也不失禮呢...

小櫻上
其實17-40或16-35最大分別, 係光圈分別相差1級分別, 但價錢卻分別很大!!:50:
如果erex大大預算有限, 咁17-40絕對係一支超值的L鏡, 不論成像, 質數都有一定保證!!:71:
但如果能支付更高價錢的話, 就要入16-35la, 因為光圈大少, 絕對影響快門,iso的對比, 如同一場合, 16-35的力量絕對比17-40來的強!!:34:
同時如果erex大大有機會影人像相的話, 大光圈就更能發揮其長處!!:71:
相差5千大元, 但兩支鏡的好與壞, 就在乎erex大大的睇法!!:58:
2支我都有用, 假如說效果的話基本上係差不多,
16-35係大光圈真係好D既,
樓主如果可以比多幾千最好當然16-35,
不過而家新出的如50D, 5D MKII高ISO雜訊處理得好好,
所以推高ISO都可以幫下不夠光情況..

WA..多謝禁多大大既意見
初時都係考慮16-35既...無奈2.8既鏡有佢吸引既地方,但係要比我一陪既價錢買就令小弟有D相確。早前小弟有支A16...2.8無疑方便好多,不過小弟影相經驗同方式習慣2.8既機會著實比教少,里段時間再去SHOWROOM反覆試2支鏡黎最後都敗了17-40L.....
以PQ考慮及自己的作品習慣而敗的...不景人人不同...不過好多謝禁多人比意見...
17-40 買左唔會點後悔:p
小弟都有一支, 影得唔係咁好, 但都參考吓:(
17-40 F4L is the lens I always use!

you won't regard!:71: